Læsetid: 1 min.

Tintet (fortsat)

2. april 1998

Og fortsat kunstfængsel til de ansvarlige

I sit angreb på filmcitaterne i Betty Nansen teatrets præsentation af P.O. Enquists nye stykke Billedmagerne, får Informations teateranmelder nu opbakning fra - Enquist.
Stykket omtaler Viktor Sjöströms filmatisering af Selma Lagerlöfs roman Køresvenden, et af stumfilmens hovedværker. Teatret viser klip fra filmen.
I sin anmeldelse her i bladet i tirsdags skrev Erik Thygesen: "Klippene er tintede, dvs. forvrængede i forhold til den originale film med en distancerende og absolut unødvendig farvetone. Hvem der end har haft ansvaret står til mindst en måned i nærmeste kunstfængsel."
Formuleringen førte til indsigelser fra filmhistorikere og i gårsdagens avis sagde Erik Thygesen undskyld:
"Kloge hoveder belærer mig nu om, at også originalen var tintet, at Betty Nansens viser klip fra en museumsgodkendt restaureret version..."
I en samtale med Information oplyser Enquist, at Sjöströms film ikke var tintet, og at man ved Ingmar Bergmans opsætning af samme stykke i Stockholm viste klip fra den oprindelige sort/hvide version.
Det svenske filmmuseum har imidlertid forestået en restaurering af Køresvenden og i den forbindelse indfarvet filmen, så den nu fremstår i en farvetone som ikke var Sjöströms.
Enquist understreger, at det ikke er teatret, der er skurken - teatret har vist den version, man fik overladt fra Filmmuseet. Men han deler kritikken af den indfarvede version, og vil gerne citeres for, at "Erik Thygesens opfattelse deles af mange, bl.a. Ingmar Bergman og jeg."
Erik Thygesen har herefter anmodet om at måtte undskylde sin undskyldning.Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her