Læsetid: 5 min.

Topmøde med enkelte myg

6. april 1998

Mange ord og få løfter om handling på det andet topmøde mellem EU og Asien i London, hvor menneskerettigheder var skubbet langt ned på dagsordenen

Der løber en rød tråd fra udenrigsminister Niels Helveg Petersens (R) forhastede morgenmøde sidste mandag med den kinesiske systemkritiker Wei Jingsheng i Kastrup Lufthavn til det topmøde mellem EU og Asien, der fandt sted i London i weekenden.
Den røde tråd synes at være en fælles manglende lyst til at diskutere demokrati og menneskerettigheder i Kina og det øvrige Asien. I begge tilfælde synes emnet at være noget, der bare skal overståes i en fart og skubbes længst muligt ned på dagsordenen.
Kinas nyudnævnte udenrigsminister Tang Jiaxuan gav på et pressemøde udtryk for denne holdning, da han nærmest latterliggjorde en lille, men højtråbende flok demonstranter, der havde forstyrret London-topmødet med deres krav om uafhængighed for Tibet:
"For at være helt ærlig anser jeg det kun for at være larmen fra myg eller fluer," sagde Tang Jiaxuan, der under sit første møde med vestlige pressefolk også udmærkede sig ved at kalde den fængslede demokratiforkæmper Wang Dan for en "kriminel".
Tang Jiaxuan benyttede samtidig lejligheden til at afvise, at der skulle eksistere en hemmelig aftale mellem Kina og USA om, at Wang Dan vil blive løsladt og sendt i eksil i USA forud for den amerikanske præsident Bill Clintons officielle besøg i Kina til juni.
Det var New York Times, der i sidste uge bragte nyheden om, at Kina og USA havde indgået aftalen om Wang Dans løsladelse. En aftale, som amerikanerne angiveligt havde fået i stand mod et løfte om ikke at fremsætte en Kina-kritisk resolution i FN's Menneskerettighedskommission, der i øjeblikket holder møde i Genève.
Men i London afviste Tang Jiaxuan aftalens eksistens, samtidig med at han lod døren stå åben for, at de kinesiske myndigheder kunne træffe en beslutning om at benåde Wang Dan af helbredsårsager - præcis som det skete i november for Wei Jingsheng.

Netop dette hemmelighedskræmmeri var et af Wei Jingshengs ankepunkter, da han under sit besøg i Danmark kritiserede Vestens ændrede kurs over for Kina. Wei beklagede her, at både USA og EU-landene, herunder Danmark, nu er gået over til at føre, det han kaldte 'hemmelige' dialoger med Kina fremfor en åben kritik af styret i bl.a. FN-kommissionen.
I lighed med USA har EU-landene i år for første gang siden massakren i forbindelse med studenterdemonstrationerne i Beijing i 1989 undladt at fremsætte en resolution vendt mod Kina i Menneskerettighedskommissionen.
"Kommunistpartiet ønsker netop at undgå en offentlig diskussion, fordi det har svært ved at forsvare undertrykkelsen," sagde Wei Jingsheng på et pressemøde i København, hvor han gjorde sig til talsmand for fortsat konfrontation med styret i Beijing og endda anbefalede Vesten at indføre økonomiske sanktioner mod Kina.
Men konfrontationen er indtil videre et afsluttet kapitel i EU's forhold til Kina og det øvrige Asien.
I forholdet til Kina tales der nu fra EU's side om dialog og partnerskab - en linje, der havde premiere torsdag, da EU og Kina holdt sit første topmøde på den berømte adresse Downing Street 10. EU var repræsenteret ved EU-Kommissionens formand Jacques Santer og den britiske premierminister Tony Blair; Kina ved den nyudnævnte ministerpræsident Zhu Rongji.
"Begge parter håber, at der kan udvikles et langvarigt, stabilt og konstruktivt partnerskab mellem Kina og EU i det 21. århundrede," hed det i en fælles erklæring efter det halvanden time lange topmøde.
Og en talsmand for EU-Kommissionen sagde, at startskuddet nu havde lydt for "en ny konstruktiv epoke, hvor vi lærer hinanden bedre at kende".
De, der søgte efter tegn på, at det kontroversielle emne menneskerettigheder var blevet diskuteret i Downing Street, var til gengæld kommet på en svær opgave. Godt nok hævdede en talsmand for Tony Blair, at emnet havde været en integreret del af en bredere dialog mellem de to parter, men som en reporter fra den britiske avis The Observer syrligt konstaterede, var det big business, der var på dagsordenen - ikke menneskerettigheder.

Det samme gjorde sig gældende på det efterfølgende topmøde fredag og lørdag mellem EU og en bredere kreds af asiatiske lande, inklusiv Kina.
Mødet var det andet under den såkaldte ASEM-proces (Asia-Europe Meeting), der blev indledt med et topmøde i Bangkok i 1996. De ti asiatiske lande, der deltager i ASEM er udover Kina: Brunei, Indonesien, Japan, Malaysia, Filippinerne, Singapore, Sydkorea, Thailand og Vietnam.
ASEM-processen blev indledt efter europæisk ønske, bl.a. fordi EU-landene frygtede at blive udelukket fra det daværende økonomiske boom i Asien.
Her to år efter er situationen unægteligt en ganske anden med størstedelen af Øst- og Sydøstasien viklet ind i en dyb finansiel og økonomisk krise.
På mødets førstedag blev der pustet yderligere til krisestemningen, da kreditvurderingsinstitutet Moody's nedvurderede Japan fra "stabil" til "negativ", mens den japanske yen dykkede til sit laveste niveau i syv år.
Krisen kom derfor til at dominere London-topmødet totalt.
Tony Blair søgte på EU's vegne at forsikre de asiatiske lande om, at Europa også er en ven i nødens stund, og at Europa vil stå skulder ved skulder med de asiatiske lande. EU har ikke planer om at danne et Fort Europa i en situation, hvor flere asiatiske lande i kraft af deres devaluerede valutaer vil være i stand til at sende billige produkter ind over Europas grænser, lød løfterne bl.a. fra Blair. Altsammen "passende retorik," som Kim Sang-woo, et medlem af det sydkoreanske parlament, bemærkede over for Financial Times, "men vi må vente og se, om der er substans bag ordene."

Selv om den asiatiske krise i høj grad har været medvirkende til at forværre undertrykkelsen i nogle af de hårdest ramte lande, især Indonesien, fremgår det ikke af sluterklæringen fra ASEM-topmødet, at det har givet anledning til større bekymring.
I et land som Indonesien, der på mange punkter formår at spille lige op med Kina, når det gælder overtrædelser af menneskerettigheder og manglende politisk frihed, har der nu i ugevis været studenterdemonstrationer og voldelige sammenstød mellem sikkerhedsstyrkerne og demonstranter. Aktivister, der forsvinder eller bliver fængslet, fordi de udtrykker utilfredshed med den aldrende præsident Suharto og hans måde at håndtere krisen på, hører også til dagens orden.
I sidste uge blev to kinesiske systemkritikere, Yang Qinheng og Shen Liangqing idømt henholdsvis tre og to års strafarbejde, mens en anden demokratiforkæmper Xu Wenli i weekenden blev tilbageholdt, fordi han havde protesteret mod dommene og opfordret til dannelsen af uafhængige menneskerettighedsgrupper i Kina.
Men det blev der ikke snakket højt om i London i de dage. Måske fordi der med den kinesiske udenrigsministers ord kun er tale om enkelte irriterende myg. Og selv om sådan nogen kræ kan stikke, kan de også viftes væk, så de ikke forstyrrer den røde tråd med dialog og partnerskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu