Læsetid: 3 min.

Tyske eks-kommunister opruster i vest

7. april 1998

PDS satser på at komme i Forbunds-dagen ved valget til september. Partiets base i det tidligere DDR skal udvides til også at appellere til vesttyskere

Godt nok er det transformerede tyske kommunistparti, Partiet for Demokratisk Socialisme (PDS), her i senhalvfemserne tættere på markedet end på Marx.
Men partiet appellerer fortsat til østtyskere, der er utilfredse med deres tilværelse efter genforeningen for otte år siden. Tilslutningen i de østlige delstater er således cirka 20 procent, mens under en procent stemmer på partiet i det tidligere Vesttyskland.
Det sidste er et problem for PDS, for uden større tilslutning i vest kan partiet næppe komme over fem-procents spærregrænsen og dermed få gruppestatus i Forbundsdagen.
Ved det kommende valg i Tyskland - den 27. september - vil partiet derfor kæmpe hårdt for at opnå over en procents tilslutning i de vestlige delstater.
Det skal blandt andet ske med mere offensive forslag til bekæmpelse af arbejdsløsheden og en skattereform, fremfor ren DDR-nostalgi, som PDS hidtil har været meget afhængig af.
Nu har partiet imidlertid distanceret sig fra fortiden, og medlemmerne er i dag en blanding af grå, jakkesæts-kommunister og farverige piercede punkere.
"Vi har arbejdet hårdt i de senere år, og vores politik bliver taget seriøst. Vi har vist vores kompetence og duelighed over for vælgerne" sagde partiformand Lothar Bisky, der har stået for partiets skifte fra ren anti-kapitalisme til en stil, som kan appellere til vælgere hos både De Grønne og det socialdemokratiske SPD.

Luksusskat
På partiets kongres i weekenden i Rostock besluttede de 550 delegerede således at gå til valg på indførelse af en luksusskat på 21 procent på dyre varer. Det skulle ske for at "straffe de rige og lette byrderne for de fattige og middelklassen".
"Vi har brug for en ny fordeling af goderne. Det er ikke et retfærdigt samfund, når velstanden hos et lille mindretal blot stiger og stiger, mens flertallet bliver fattigere og fattigere," sagde Lothar Bisky ifølge nyhedsbureauerne.
I et såkaldt 'Rostock Manifest' fastlog partiet, at nedsat arbejdstid og et forbud mod overarbejde er vejen frem mod arbejdsløsheden, der har nået rekordhøjden 12,6 procent i Tyskland. I Østtyskland er arbejdsløsheden over 21 procent.
Partiet kritiserede også nye tendenser i det tyske sygehusvæsen.
"Hvorfor skal hospitaler pludselig give overskud?" spurgte partiets parlamentariske leder Gregor Gysi. "Vi taler ikke om en pølsevogn. Hvorfor skal sundhedsvæsenet give overskud. Vi mener ikke, at sundhed, uddannelse, kultur og offentlig transport hører til i markedet. Markedet er fint på andre områder, men ikke disse."
Når Gregor Gysi kan være parlamentarisk leder for PDS, selv om partiet ikke nåede fem-procents spærregrænsen ved sidste valg, så skyldes det, at partiet blev repræsenteret i Bonn, fordi det ved sidste valg suverænt vandt fire kredse i Østberlin, hvilket gav PDS 30 sæder ud af de i alt 672 i Forbundsdagen.

Østtyskland otte år efter
Selv om partiet forsøger at skabe sig en bredere profil, var det alligevel vilkårene i Østtyskland otte år efter genforeningen, der prægede dagsordenen på kongressen i Rostock. PDS anklagede Forbundskansler Helmut Kohl for forlængst at have afskrevet de østlige delstater.
"Der er ikke sket noget økonomisk opsving i øst, og kløften mellem øst og vest bliver bredere," hed det i Rostock Manifestet som en klar henvisning til Kohls valgløfter i 1990. "En tredjedel af arbejdsstyrken er ubeskæftiget. 85 procent af østtysk ejendom er nu ejet af rige folk i vest og kun fem procent af østtyskere. Det tyske samfund er ved at blive delt fremfor at gro sammen."
Ifølge meningsmålingerne står PDS til at overhale Kohls kristeligt-demokratiske CDU ved delstatsvalget i Sachsen-Anhalt den 26. april.
Dermed vil PDS være næststørst i delstaten efter SPD.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her