Læsetid: 2 min.

Tyskland i 60'erne

3. april 1998

Fin og sigende lille roman om familier i mange tider og i Tyskland i 1960erne, set fra børnehøjde

Roman
For nogle år siden blev Birgit Vanderbeke introduceret på dansk, med sin debut-fortælling Muslingemåltidet, der også blev læst op i radioen. Vanderbeke blev født i 1956 i det daværende Østtyskland, hendes familie flyttede til Vesttyskland inden Muren i 1961 forhindrede sådanne overflytninger, og det er en sådan flyttet families forhold i 1960'ernes Vesttyskland hun beskriver i denne sin næstsidste tekst, der nu foreligger på dansk.
Denne lille roman handler om en tidligere østtysk familie i Vesttyskland. Det er ikke så afgørende. Ligesom fortællingen hverken har en begyndelse eller egentlig afslutning. Der fortælles bare ad karsken bælg.
Fredelige tider er ikke nogen stor sag, men den er både sigende og vigtig, den indfanger bare femragende, hvad der skete, da både børn og den daværende vesttyske Forbundsrepublik var ved at blive voksne.
Derved ligger denne roman i forlængelse af den gamle forestilling om, at man skal forene det private og det politiske. Det gør denne tekst udmærket, uden enhver dogmatik, men med god understatement af dramatik.

Det følbare umærkelige
Titlen Fredelige tider er både ironisk-forstående og dræbende præcis.
At forene det private og det politiske, blev ikke kun et ønske men nærmest et dogme efter 1968 for den generation, der lå deromkring. Ikke noget negativt om det, tværtimod.
Det er bare tankevækkende, at der en generation efter kommer en roman som denne, der så godt, fuldstændig uprætentiøst, og især solidarisk - set fra børnenes undrende og forstående øjne - kombinerer de to perspektiver, plus meget mere.
De to forældre har et forskelligt forhold til det Østtyskland de er flyttet fra, og det Vesttyskland de bor i. Hvad deres stillingtagen sådan præcist går ud på, er både svævende og konkret. Moderen bliver ved med at ville spare på varmen, så de øvrige familiemedlemmer - faderen, to piger og en efternøler-søn - må fryse røven ud af bukserne.
Faderen savner tilhørere til de vittigheder, han syntes var bedre i Øst. Og sådan kan man i lange baner referere skærmydslerne mellem den småneurotiske mor og den apatiske far, der hele tiden er på vej til skilsmisse, men havner i flytning fra etagelejlighed til parcelhus.
Undervejs får læseren kortfattede, men bredt favnende indtryk af de alt andet end glidende overgange fra krigs- til efterkrigs- og efter-efterkrigstid, fanget i velkendte, men her ekstra perspektiverede indslag om skolemadpakker, det første tv-apparat,mødet med 'negermusik' (dvs. jazz), mødet med de store Hollywood-film osv.
Gode litterære tekster, der behandler en vis tidsperiode, har den styrke, at deres inhold af læseren kan overføres til andre tider og forhold. Det gør denne roman så fremragende, psykologisk og socialt.

*Birgit Vanderbeke: Fredelige tider. Oversat af Johannes F. Sohlman. 118 s. 198 kr. Forlaget politisk revy

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her