Læsetid: 2 min.

Udlændingeforlig på vej

30. april 1998

De konservative bakker op bag hovedprincipperne i regeringens forslag til en ny integrations- og udlændingelov. Nævnet for Etnisk Ligestilling farer i flint

Det er småting der skiller, når Thorkild Simonsen i dag fremlægger sine to udlændigelove. Dén om integration, og den om en strammere udlændigepolitik
Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) havde satset på et forlig på forhånd om de to love, og gennemførte op til påske en stribe forhandlinger med både SF, Venstre og de konservative.
I samtalerne med især de konservative blev uenighederne reduceret til et enkelt punkt om penge til kommunerne, men alle de nye principper i integrationsloven ser ud til at kunne samle flertal.
"Vi er enige i, at integrationen af nye flygtninge skal ske i et tre-årigt forløb. Vi er enige om, at det skal ske til en særlig ydelse. Vi er enige om at kommunerne fremfor Dansk Flygtningehjælp skal have hovedansvaret for integrationen. Og vi er enige om at alle kommuner skal være med til at løfte opgaven," siger Bendt Bendtsen, de konservatives ordfører på området.
Han er samtidig positiv overfor den nye udlændigelov, som han kalder et fremskridt.
Dermed er der ikke lang vej til enighed, selvom de konservative vil have at staten, og ikke kommunerne, skal betale for nye flygtninges boliger før de siger ja.
Til gengæld farer biskop Keld Holm i blækhuset. Han er formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling, og i dagens Information skriver han blandt andet at "som integrationsloven er udformet nu, lægger den hele ansvaret for integration ensidigt over på de etniske minoriteter selv", og dermed altså ikke på resten af samfundet. Og samtidig kritiserer Keld Holm
lovens lavere integrationsydelse for at være "en rambuk for en afmonering af den danske velfærdsmodel som vi har kendt den og været stolte af."
Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) vil ikke kommentere lovene før førstebehandlingen i dag. Men den radikale flygtningeordfører, Henrik Svane, håber at få et forlig i stand, og gerne med de konservative.
Svane er uenig med Keld Holms kritik af integrationsloven.
"Kommunerne får meget mere differentierede redskaber end Flygtningehjælpen har haft", siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her