Læsetid: 2 min.

Væk med salmonella-støtten

8. april 1998

Fødevareministeren lægger op til, at landbruget fremover skal påtage sig et større ansvar for at bekæmpe salmonella

Den danske stat har i de sidste fem år brugt knapt 170 mio. kr. på at aflive sygdomsramte besætninger. Alene fjerkræbranchen står for 125 mio. kr. Derfor vil fødevareminister Henrik Dam Kristensen have en debat i gang om, hvem der skal have ansvaret for forbrugerne er garanteret salmonellafri fødevarer og vil arrangere en konference om emnet.
"Vi skal ikke gå på kompromis med forbrugernes sikkerhed, men vi har brug for en principiel diskussion af, hvor grænserne går mellem det offentlige og det private ansvar," siger Henrik Dam Kristensen.
Han tilføjer, at i sidste ende er det landbrugets og fødevareindustriens ansvar at sælge sunde og sikre fødevarer, men der kan være steder, hvor det offentlige må give en hånd med, som det er set med salmonella i æg og fjerkræ.
"Denne indsats skal selvfølgelig fortsætte. Men jeg vil gerne lægge op til en bred faglig og politisk diskussion om det generelle spørgsmål om privat og offentligt ansvar," siger ministeren.

Screeningsprogram
Når det drejer sig om salmonella-typen DT 104 er der netop igangsat et stort screeningsprogram, som svineproducenterne selv kommer til at betale.
"Før denne undersøgelse er færdig, kan vi ikke tage beslutning om udsanering (nedslagtning af de syge besætninger, red.) eller ej. Men det betyder ikke, at vi lader stå til - tværtimod. Når vi finder salmonella DT 104 i en besætning, bliver den sat under skærpet offentligt tilsyn. Det betyder bl.a. omsætningsforbud med levende dyr, særslagtninger og varmebehandling af kødet," siger Henrik Dam Kristensen, der dermed afviser at tage umiddelbar stilling til, om landbruget fremover selv skal skal betale for at nedslagte syge besætninger inficeret med DT 104.

Utilfredse producenter
Svineproducenterne er utilfredse med fødevareministerens udmeldinger. Landbruget mener, at man allerede nu betaler rigeligt og mener, at det er uretfærdigt, at landbrugets brancher forskelsbehandles.
"Hvorfor skal det offentlige betale 80 pct. af udgifterne på fjerkræområdet, mens vi selv skal betale," spørger formanden for Danske Slagterier, Jørgen Laursen Vig.
Det vil koste producenterne ca. seks mio. kr. at gennemføre screeningen af de 2.500 svinebesætninger, og Danske Slagterier har allerede brugt ca. 30 mio. kr. til erstatninger efter nedslagtning af 15 besætninger.
Fem procent af besætningerne er ramt af salmonella, viser tal fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet. I fjerde kvartal af 1997 blev der taget prøver fra omkring 16.000 besætninger. Overvågningen af slagteriernes færdigvarer for salmonella sker ved stikprøveundersøgelser. Der blev taget 7000 prøver i fjerde kvartal 1997, og heraf var der salmonella i 164.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu