Læsetid: 2 min.

77.000 kræver afstemning om genmad

14. maj 1998

Tre kasser underskrifter mod gensplejset mad blev i går afleveret til miljøminister Svend Auken

19 miljø- og forbrugerorganisationer har i løbet af vinteren samlet 77.416 underskrifter imod gensplejsede fødevarer, udsætning af gensplejsede organismer i miljøet og patent på dyrs og planters gener.
I går blev de tre kasser med underskrifter afleveret til miljø- og energiminister Svend Auken i Jytte Abildstrøms teater Riddersalen på Frederiksberg.

Auken i tvivl
Auken tog pænt imod 'gaven' og sagde: "Jeg ville ønske at jeg vidste nøjagtig, hvad jeg skal gøre. Det støder mig at sige nej til et helt forskningsområde, blandt andet er vigtig medicin baseret på gensplejsning. Men jeg er enig i at meget af det, der foregår, er farligt i et langsigtet perspektiv og at meget er helt unødvendigt."
"Det er ikke altid flertallet der har ret i f. eks. kultur- og forskningspolitik. Så det kan være et tveægget sværd at sige at 'befolkningen er imod'. Men jeg mener at den folkelige tvivl er velbegrundet. Det er med rette, man stiller spørgsmål ved perspektiverne og ved behovet," sagde Auken.
Han fremhævede at den danske lovgivning om gensplejsede organismer er meget stram og at Danmark sammen med Østrig og andre lande kræver mere restriktive regler, grundigere undersøgelser af langtidsvirkningerne og konsekvent mærkning også af produkter hvor gensplejsede organismer er brugt ved fremstillingen, selvom de ikke er indeholdt i det færdige produkt.
Et nyt forslag ventes fra EU-kommissionen om kort tid.
Bo Normander fra miljøbevægelsen NOAH mener ikke, at den danske regering er tilbageholdende nok. "Sagen er værdig til en folkeafstemning," siger han.
I Schweiz, hvor koncernen Novartis har mange bioteknologiske aktiviteter i gang, skal der være folkeafstemning om forbud mod udsætning af gensplejsede organismer, genmanipulation af dyr og forbud mod patent på gener den 7. juni.
I Bayern, hvor der bor ca. 12 millioner, blev der for nylig samlet 120.000 underskrifter mod gensplejsning.
I Østrig markerede 1,2 millioner deres modstand ved en officiel underskriftindsamling forrige år.

Ensretning
På mødet i Riddersalen i går gik Informations medarbejder Ejvind Larsen - med selveste Shakespeare som forbundsfælle - imod ikke kun gensplejsning men også gammeldags planteforædling ved krydsformering.
"Det hele ender med at blive så ens at det ikke er til at leve med," sagde han og talte varmt for at holde op med at opfatte tilværelsen som en forudsigelig maskine og opgive trangen til at øge væksten og styre naturen på "mono-logisk" vis.
"Vores forhold til naturen er en dialog, hvor vi aldrig kan få det første ord og hvor naturen kan svare os på en måde, som de kloge ikke har nogen anelse om."
Landmand Poul Henrik Hedebo fra Landsforeningen Økologisk Jordbrug efterlyste en mod-bevægelse og en mod-forskning.
"For de store koncerner er gensplejsede organismer et fremragende middel - til at tjene penge. Men det, vi har brug for, er bredt robuste planter og bredt kendskab til naturen," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her