Læsetid: 2 min.

Åbent oprør mod Suharto

15. maj 1998

Vrede indonesere går amok i Jakarta med plyngdringer og afbrændinger.
Den hidtil alvorligste trussel mod præsident Suharto

Studenterprotesterne i Indonesien udviklede sig i går til et åbent oprør og den hidtil alvorligste trussel mod præsident Suharto, da tusinder af indonesere gik amok og plyndrede og afbrændte biler, forretninger og banker i hovedstaden Jakarta.
Oprøret kommer som en eksplosion af ophobet vrede mod den økonomiske krise, Suharto-regimet og ikke mindst tirsdagens sammenstød ved Trisakti Universitet i Jakarta, hvor sikkerhedsstyrkerne dræbte seks studenter og sårede hundreder af andre demonstranter. Ifølge rapporterne er mindst 24 mennesker blevet dræbt siden da i hovedstaden.

Ingen lov og orden
Nyhedsbureauerne rapporterer om det totale sammenbrud af lov og orden i Jakarta.
En rasende folkemængde afspærrede de store indfalds-veje til byen, mens andre gik løs på alt og alle, der har forbindelse til Suharto-familien.
Oprørerne er især gået efter de etniske kinesere, som sammen med præsidentfamilien sidder på store dele af Indonesiens rigdomme.
Et hus, der tilhører landets rigeste mand, Lim Sioe Liong, som også er én af præsidentens nære støtter, blev således brændt og plyndret.
Ifølge rapporterne tøvede sikkerhedsstyrkerne, der ellers har faret hårdt frem mod demonstranterne, i går med at gribe ind mod oprøret.
Hærchefen, general Wiranto sagde ifølge Reuter, at det ikke var nødvendigt at indføre undtagelsestilstand, og at han heller ikke havde givet soldaterne ordre til at skyde mod demonstranterne. Senere skrev nyhedsbureauet dog, at hærenheder med ialt 10.000 ekstra soldater rykkede ind mod centrum.
Hærens støtte er altafgørende for, at Suharto fortsat kan afværge oprøret og beholde magten i verdens fjerdestørste nation med over 200 millioner indbyggere.
Suharto afbrød i går sit officielle besøg i Egypten og ventes at ankomme til Jakarta tidligt fredag.
Ifølge indonesiske medier gav præsidenten inden afrejsen udtryk for, at han ikke vil beholde magten for enhver pris - underforstået, at han ikke vil bruge magt, hvis folket ikke længere ønsker ham som leder.
Men de færreste tror, at Suharto er parat til at afgive magten uden kamp. Suharto kom til magten ved et kup i 1966, der blev efterfulgt af et blodbad, hvor mindst 500.000 blev dræbt.
Mange lande advarede torsdag deres borgere mod at rejse til Indonesien på grund af urolighederne. Det danske udenrigsministerium nøjes dog med at anbefale rejser til Jakarta, hvis det er strengt nødvendigt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu