Læsetid: 3 min.

Annan: Stormagterne svigtede Rwanda

7. maj 1998

Den fundamentale fejl var manglen på politiske vilje, ikke manglen på informationer, siger FN's generalsekretær, der atter er i skudlinjen for sin rolle op til folkemordet i 1994

BOSTON - FN's generalsekretær Kofi Annan er i forbindelse med en rundrejse til en række afrikanske lande blevet udsat for ny kritik for ikke at have grebet ind mod folkemordet i Rwanda i 1994 tide.
Det er ugebladet The New Yorker, som op til Annans rejse til bl.a. Rwanda, atter har beskrevet hvordan Sikkerhedsrådet ikke blev orienteret om vigtige advarsler om det forestående folkemord. De nye skriverier har tvunget Annan til at kommentere sagen, hvilket han ellers hidtil har afvist.
"Vi svigtede alle Rwanda. Ansvaret ligger på lokalt, nationalt og internationalt plan, og det inkluderer medlemsstater med stor militærstyrke. Den fundamentale fejl var manglen på politisk vilje, ikke manglen på informationer. Hvis jeg havde haft en ekstra brigade, det vil sige ildkraft og veltrænede tropper, kunne jeg have reddet hundredetusinder menneskeliv," forklarede FN-chefen inden sin afrejse til Rwanda mandag.
Annan skal også besøge det internationale krigsforbrydertribunal for i Arusha, Kenya, hvor en tidligere rwandiske premierminister i sidste uge frivilligt erklærede sig skyldig i at have givet ordre til folkemord mod landets tutsi-stamme.
Artiklen i The New Yorker fremlægger nøjagtig de samme oplysninger, som Information bragte i en serie artikler allerede for halvandet år siden. Lidt summarisk kan man konkludere følgende:
I januar 1994 modtager FN's sekretariat i New York et hemmeligt telegram fra den lokale FN-kommandant i Rwanda, hvori en betalt kollaboratør hævder kendskab til en planlagt "udryddelse" af tutsi-folket. Kilden er officer i Rwandas hær og højststående medlem af en radikal hutu-bevægelse, der planlægger massemordet.
FN-kommandanten anbefaler at beslaglægge hutuernes våbenlager. Svaret fra hans nærmeste overordnede i New York er negativt. Det bliver sendt på Kofi Annans brevpapir. Kommandanten får besked om at informere Rwandas præsident, som er hutu og formentligt vidende om folkemordplanen. Altså en meget dårlig idé... USA, Frankrigs og Belgiens ambassader skal også briefes. Det bliver de derimod.
Halvandet år senere påstår Boutros-Ghali, at Sikkerhedsrådet er blevet orienteret om det sensationelle telegram. Med andre ord deler man ansvaret, antyder den forhenværende generalsekretær. Men Informations undersøgelser afslører senere, at Boutros-Ghali har løjet. FN's sikkerhedsråd blev ikke orienteret.

Ny høring i USA
Sidste år nedsatte det belgiske Senat en undersøgelseskommission og anmodede Kofi Annan og hans medarbejdere fra 1994 om at vidne. Det afslog FN-chefen. For tiden undersøger en parlamentskommission i Fran-krig det lands eventuelle medansvar for folkemordet. Og i sidste måned beklagede præsident Bill Clinton under et kort besøg i Rwanda, at USA ikke havde grebet ind i tide for at hindre massemyrderiet, som strakte sig over tre måneder.
I tirsdags fandt en høring sted i Repræsentanternes Hus i Washington om folkemordet i Rwanda. Men medlemmer af Clinton-regeringen har nægtet at vidne.
Hvorfor vakte det navnkundige telegram ikke opsigt i FN? Det har The New Yorker spurgt nogle af Boutros-Ghalis og Annans nære medarbejdere om.
"Det er et forbavsende dokument, utroligt dramatisk. Jeg har aldrig før hørt, at et telegram af den karakter kommer ind ad døren og ikke bliver forelagt generalsekretæren. Jeg finder det utroligt, at man ikke tog notits af telegrammet," siger én af Boutros-Ghalis tidligere rådgivere anonymt. Han hævder at have hørt om dokumentet for første gang i 1997.
Iqbal Riza, som i dag er Kofi Annans højrehånd, pointerer over for det amerikanske ugeblad, at "Boutros-Ghali må have været orienteret om telegrammet fra FN-kommandanten i Rwanda."
Riza var én af medunderskriverne på det svar, som blev sendt på Annans brevpapir til FN-kommandanten, hvis navn er Romeo Dallaire. Det skyldes, at Riza havde ansvaret for de fredsbevarende styrker i Rwanda, skønt Kofi Annan på det tidspunkt i 1994 var den øverste chef for FN's fredsbevarende operationer.
"Jeg var den direkte ansvarlige, men det betyder ikke, at Annan intet vidste. Jeg holdt ham orienteret om udviklingen i Rwanda og spurgte ham om vejledning. Så jeg må have vist ham telegrammet på et eller andet tidspunkt, måske ikke med det samme. Måske to-tre dage senere," siger Iqbal Riza.
FN-diplomaten forklarer videre, at mange telegrammer vanligt overdriver advarsler. Han peger også på, at FN-tropper var blevet myrdet i Somalia nogle måneder tidligere. "Hvis vi havde anmodet Sikkerhedsrådet om nye styrker til en offensiv operation i Rwanda, var vi blevet afvist af de permanente medlemmer," siger Riza.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu