Læsetid: 3 min.

Baskisk fredshåb svinder

9. maj 1998

En baskisk fredaftale efter nordirsk model led alvorligt knæk med mord på lokalpolitiker

Baskernes forhåbninger om fredsforhandlinger efter nordirsk forbillede led et alvorligt knæk onsdag, da en 63-årig lokalpolitiker i Navarra, Tomás Caballero, blev skudt ned på åben gade i Pamplona.
Det er kun få dage siden den baskiske terrororganisation, ETA, udsendte et kommuniké om, at den "er parat til at tage ved lære" af erfaringerne med fredsaftalen i Nordirland. Den tidligere ETA-leder, Ignacio Aracama Mendia, også kendt som Macario, udtalte tirsdag, at ETA er villig til "række hænderne frem" til forsoning.
Den spanske regeringsleder José Maria Aznar har benægtet, at der kan drages sammenligninger mellem Nordirland og Baskerlandet med henvisning til, at Baskerlandet i århundreder har været en del af den spanske nationalstat, men forleden sagde han i et opsigtsvækkende interview til avisen ABC, at "det vil være besværet værd at udvise generøsitet overfor dem (ETA, red), hvis vi opnår fred".
Disse første spæde skridt til forsoning blev dog afløst af vrede og bitterhed efter mordet på Caballero - den sjette lokalpolitiker, der er myrdet inden for tre år. De dræbende skud blev affyret kun få minutter efter, at indenrigsminister Jaime Mayor Oreja på spansk tv havde fremlagt beviser for, at nogle anholdte ETA-folk i oktober måned havde planer om at myrde den spanske konge, Juan Carlos, i forbindelse med åbningen af Guggenheim-museet i Bilbao.

Jomfruhummere
ETA har endnu ikke taget ansvaret for mordet på Caballero, men en af de fængslede ETA-terrorister José Ignacio de Juana Chaos anmodede fra sin celle i Melilla om at få serveret fransk champagne, en tærte og et kilo jomfruhummere til at "fejre" mordet. "Deres tårer bliver til vore smil," skrev Juana Chaos i et åbent brev.
Talsmænd fra regeringen mener, at mordet kan være en hævnakt fra ETA's side, efter politiet i søndags pågreb fire formodede ETA-folk, der skulle til at affyre granater mod et militær kvarter i San Sebastian.
Der har været demonstrationer i flere byer i kølvandet på onsdagens mord, men håbet om fred i Baskerlandet er rykket længere bort.
Mordet "er et bevis på, at ETA ikke vil forhandle," siger lederen af det forenede venstrefløjsparti, Izguerda Unida (IU), Julio Anguita.
De spanske partier - fra det konservative regeringsparti Partido Popular (PP) til IU - har over en bred kam krævet, at ETA ligesom IRA i Nordirland indgår våbenhvile, før der forhandles om fred.
Derimod har Baskerlandets regeringsparti, de moderate nationalister i PNV - der også er støtteparti for Aznars centralregering i Madrid - sagt, at de vil fortsætte dialogen med ETA's politiske arm, Herri Batasuna (HB). De håber, at der kan skabes en selvstændig baskisk fredsproces.
Der er visse tegn på fornyelse. Hvor tidligere tiders HB-ledelse normalt udtalte, at ETA-attentater blot er udtryk for "konflikten mellem Baskerlandet og Spanien", så har den nye ledelse af HB lagt stilen totalt om:
"HB's mænd og kvinder er stærkt rystet over det drama, der fandt sted i Pamplona," udtalte partiets nye leder Arnaldo Otegi, der er kommet til magten i partiet, efter at ledelsen af HB sidste år blev dømt til syv års fængsel ved en meget omdiskuteret dom i den spanske Højesteret.
Otegi har lagt en mere forsonlig stil - måske efter Gerry Adams forbillede i Nordirland? Fornylig har han f.eks. lagt afstand til de unge HB-sympatisører, der har lavet spontane gadeoptøjer i de baskiske byer, og bedt dem "tænke sig noget mere om".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her