Læsetid: 2 min.

Bill Gates får kolde fødder

15. maj 1998

Microsoft får udsat en omfattende monopolsag til mandag

BOSTON - I sidste time lykkedes det i går for den amerikanske softwarekoncern Microsoft at udsætte en opsigtsvækkende antitrust-sag, som forbundsregeringen og 20 delstater agtede at bringe for en domstol torsdag.
Men det kan blive en stakket frist. Microsoft havde planlagt at udskibe den nye version af sit styresystem for computere - Windows 98 - til edb-fabrikanter i USA og verden over. Men tilsyneladende fik edb-mogulen Bill Gates kolde fødder og udsatte frigivelsen til mandag.
Samtidig skal virksomhedens rådgivere ifølge nyhedsbureauet AP have givet nogle uspecificerede indrømmelser under drøftelser med lederen af Justitsministeriets monopoltilsyn Joel Klein.
En eventuel monopolsag mod Microsoft Corp. vil indlede en ny og usikker æra for software-gruppen og dets berømte Windows-system. Det ville være første gang, at Gates møder sin ligemand i en lang karriere, og forbundsregeringen er sammen med 19 delstater tilsyneladende en så frygtsom modstander, at Microsofts kompromisløse holdning nu vakler under pres.
Et sammenstød mellem på den ene side USA's rigeste forretningsmand og på den anden side politisk valgte myndigheder lover ellers at blive begivenhedsrig føljeton og ville kunne sætte dagsordenen for relationerne mellem den amerikanske regering og et voksende antal konglomerater i de kommende år.
På en bebudet pressekonference i Washington sent torsdag havde myndighederne planlagt at fremlægge et anklageskrift, hvori Microsoft sigtes for at have misbrugt sin dominerende position indenfor styresystemer til at jorde konkurrenter, hvis adgang til software i verdens 100 mio. computere og til Internettet skal være blevet begrænset eller helt blokeret.
Amerikanske iagttagere peger på, at søgsmålet i mangt og meget minder om den mest omfattende antitrust-sag i amerikansk historie mod oliemagnaten John D. Rockefellers Standard Oil i begyndelsen af århundredet. Efter flere års sagsbehandling blev Rockefellers kartel opsplittet i flere dele.
Ifølge anonyme kilder i Justitsministeriet planlægger man dog ikke at gå så langt, skønt sagens udfald afhænger af Microsofts vilje til at gå på kompromis, inden sagen kommer for en domstol.
Windows 98 skal efter planen ligge hos edb-forhandlere den 25. juni. Men allerede inden mandag vil Justitsministeriet forsøge at overtale Microsoft til at give mere plads til sine konkurrenters produkter i den software, som indgår i 90 pct. af alle computere, herunder Netscapes browser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu