Læsetid: 2 min.

Buen brast for Dansk Industri

4. maj 1998

Industriens magtfulde arbejdsgivere har spændt deres bue så hårdt, at de selv står som tabere lige meget, hvad de gør, siger arbejdsmarkedsforsker

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI) havde et ubehageligt valg i weekenden. Enten kunne industriens arbejdsgivere bøje sig og sige ja til en reel udvidelse af overenskomst-rammen med to ekstra feriedage. Det ville efter alt at dømme løse konflikten. Men det ville undergrave DI's troværdighed. Hidtil har organisationen nemlig insisteret på, at enhver udvidelse af overenskomstrammmen vil undergrave industriens konkurrencekraft.
Eller også kunne DI sige nej til yderligere indrømmelser. Det ville forlænge storkonflikten eller føre til et upopulært regeringsindgreb. Begge dele med risiko for at sætte det af DI så stærkt ønskede ja til Amsterdamtraktaten over styr. Og gøre det svært for DI at køre sololøb næste gang der skal forhandles på arbejdsmarkedet.
Sådan vurderede arbejdsmarkedsforskeren professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, situationen i går.
Selv ville Dansk Industri ikke udtale sig om noget mens forhandlingerne mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening, DA, stod på.
Men DI har absolut flertal - og dermed vetoret - i DA's besluttende organer. "De kan behandle DA's direktør, Jørn Neergaard Larsen som en marionet, hvis de ønsker det," siger Henning Jørgensen.

Nøglen til løsning
Han kalder storkonflikten "velsignelsesrig" fordi den har rystet magteliten og vist topfolkene i organisationerne, at de ikke kan slippe helskindet fra at aftale arbejdsvilkårene i et lukket, taktisk magtspil.
Næst efter DI er det Max Bæhring og Willy Strube, lederne for industriens lønmodtagere, der har tabt mest, fordi de ikke har lyttet godt nok til medlemmernes ønsker og behov, siger Henning Jørgensen.
At to ekstra feriedage var nøglen til en løsning blev sagt fra mange sider i løbet af weekenden - og bekræftet af en meningsmåling, som AIM/Nielsen har udført for ugebrevet Mandag Morgen og Specialarbejderforbundet. 70 procent af lønmodtagerne vil stemme ja til et sådant tilbud, viste undersøgelsen.
Men forhandlingerne blev vanskeliggjort og trak i langdrag. DA's direktør erklærede sig kun parat til at skaffe mere fritid ved en "ombrydning af det forkastede forlig".
"Hvis det betyder, at man vil møblere om på tilbudene inden for den samme ramme, så kan man godt opgive det," siger Henning Jørgensen.
"Den slags manøvrer kan man måske slippe godt fra i et mæglingsforslag, men nu, hvor folk har engageret sig i konflikten og det forkastede forslag er gjort gennemsigtigt, lader lønmodtagerne sig ikke forblinde."
Anders Olesen fra Fagforeningene Koordinationsudvalg sagde i går til Information: "LO forhandler ud fra en stærk position. Konfliktens første uge har vist en meget stor enighed i fagbevægelsen og jeg er sikker på, at ledelsen har lært af det her, at man ikke kan læne sig tilbage og håbe på at få listet et kompromis igennem, der ikke svarer til medlemmernes ønsker."
SF's formand, Holger K. Nielsen, mener at hans antydninger om en politisk helhedsløsning midt i sidste uge var med til at presse arbejdsgiverne til forhandlingsbordet.
"Vi blev nødt til at markere at de ikke skulle være sikre på at et flertal i Folketinget automatisk ville ophæve det forkastede mæglingsforslag til lov," siger han.

Side 4: Konflikt øger behovet for et økonomisk indgreb

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu