Læsetid: 4 min.

Cambodja kan ikke redde sig selv

9. maj 1998

Den eneste løsning er at sætte landet under administration og hjælpe det med at skabe en ny generation af ledere, siger udenrigs-korrespondenten Henry Kamm

Cambodja er omsider sluppet af med bødlen Pol Pot, der var ansvarlig for folkemordet på halvanden million mennesker. Og samtidig er hans frygtede guerillaorganisation De Røde Khmerer blevet reduceret til en ubetydelig styrke i indre opløsning.
Men det betyder langt fra, at lidelserne er et overstået kapitel for befolkningen i det lille sydøstasiatiske land.
Det mener den erfarne, amerikanske udenrigskorrespondent Henry Kamm, der under et besøg i Danmark i denne uge ikke lagde skjul på, at han ser pessimistisk på Cambodjas fremtid.
"Jeg ser ingen anden løsning end, at landet sættes under international administration, så en ny generation af ledere kan opstå. Med de nuværende ledere er Cambodja ude af stand til at redde sig selv," sagde Henry Kamm på et møde arrangeret af Udenrigspolitisk Selskab i København.

Misbrugt af alle
Henry Kamm, der har arbejdet for New York Times siden 1949 og med Sydøstasien som speciale siden 1970'erne, er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på en bog om Cambodja.
Et land, som han besøgte første gang i 1970.
"Dengang var landet en oase midt i et område hærget af krig," siger Henry Kamm, der rejste ind i landet, kort før fyrst Sihanouk blev afsat ved et kup.
Afsættelsen af Sihanouk betød afslutningen for Cambodjas neutralitet, hvorefter landet langsomt, men sikkert blev revet med i Vietnamkrigen.
"Cambodja er et land, der er blevet misbrugt og udnyttet af alle," konstaterer han med henvisning til især Vietnam, Frankrig, Japan og USA.
Vietnam har i århundreder været khmerernes (cambodjanernes) rivaler og gjort adskillige indhug i Cambodjas territorium.
Frankrig var kolonimagten i Indokina - i Cambodja indtil 1953. Japan besatte landet under Anden Verdenskrig, mens USA under Vietnamkrigen indledte voldsomme bombardementer af de områder i Cambodja, som de nordvietnamesiske styrker benyttede som passage til Sydvietnam.
USA's kyniske spil i Cambodja var medvirkende til, at Pol Pots Røde Khmerer kunne overtage magten i 1975 og indlede det radikale eksperiment, der førte til mordet på et ukendt antal uskyldige mennesker. Ifølge Henry Kamm er det bedste skøn halvanden million døde, men vi vil aldrig få det nøjagtige tal.

FN forpassede chance
Men resten af verden har også sin del af ansvaret for Cambodjas sørgelige skæbne.
Der var den uhellige alliance med Kina i spidsen, som forsøgte at presse Vietnam ud af Cambodja efter 1979 ved at holde liv i Pol Pots Røde Khmerer.
Med fredsaftalen i 1991 fik verden i form af FN en chance for at rydde op i Cambodja. Henry Kamm peger på, at FN havde mandat til at afsætte den vietnamesisk indsatte regering under Hun Sen, og desuden afvæbne De Røde Khmerer.
"Men FN forpassede chancen, da De Røde Khmerer modsatte sig, at FN fik adgang til deres område. Derefter var FN kun opsat på at gennemføre valget i 1993," siger Henry Kamm og tilføjer, at selv efter fyrst Sihanouks søn, prins Ranariddh og hans parti vandt valget, sørgede FN ikke for, at valgresultatet blev respekteret.
Man accepterede derimod Hun Sens krav om at komme med i regeringen, og dermed opstod ordningen med Ranariddh som 'første ministerpræsident' og Hun Sen som 'anden ministerpræsident'. En ordning, der reelt betød, at Hun Sen beholdt magten, fordi han sad på administrationen og militæret.
Herefter FN forlod Cambodja og overlod det til sig selv med en umulig ordning, der førte til Hun Sens kup sidste år, hvor han afsatte prins Ranariddh og tvang ham i eksil.

Udsigt til blodigt valg
Siden da er Pol Pot død, og resterne af De Røde Khmerer er på vild flugt ind i Thailand, men der er ingen udsigt til, at Cambodjas lidelser er ovre.
Årtiers misbrug har efterladt landet næsten uden et sundhedsvæsen. Kun under halvdelen af børnene går i skole, og landminerne ligger spredt overalt med deres evige trussel om lemlæstelse og død.
Det er dette land, som prins Ranariddh i mandags vendte tilbage til med det formål at forberede valget, der ifølge planen skal finde sted den 26. juli.
Ranariddh og Hun Sen har talt i telefon sammen for første gang siden kuppet, og Hun Sen har opfordret til et møde. Men der er allerede opstået strid om blandt andet reglerne for optælling af stemmerne.
Henry Kamm forudser, at det bliver et blodigt og udemokratisk valg.
"Hun Sen forsøger at give omverdenen indtryk af, at det bliver et demokratisk valg, men hvis det er tilfældet, vil Hun Sen uden tvivl ikke blive genvalgt," siger han og håber derfor på international overvågning af valget, som - denne gang - ikke skal anerkendes, hvis der er de mindste tegn på svindel og udemokratiske metoder.
FN - og det vil sige hele verden - forpassede chancen i 1993, og ifølge Henry Kamm er der nu kun et spinkelt håb for, at der vil opstå en ny mulighed.
"Cambodja er ikke længere en brik i spillet mellem stormagterne, men spørgsmålet er, om verden for en gangs skyld vil gå ind med det ene formål at hjælpe Cambodja?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her