Læsetid: 2 min.

DR bryder loven på Nettet

20. maj 1998

Tidligere formand for Folketingets retsudvalg læste tirsdag op af Sirene-håndbogen i radioen. Jeg bryder ikke min tavshedspligt, fastholder Bjørn Elmquist

Den offentlige institution Danmarks Radio placerede tirsdag vigtige dele af Schengen-landenes fortrolige Sirene-manual på sine internetsider.
Det sker, selv om Justitsministeriet tidligere på måneden indskærpede over for advokat Henrik Karl Nielsen, at en videregivelse af Sirene-håndbogens indhold er en overtrædelse af straffelovens paragraf 152 d, der giver mulighed for op til seks måneders fængsel.
Det er redaktionen bag ungdoms-radioprogrammet Polaroid, der står bag offentliggørelsen. Samtidig med internet-offentliggørelsen af dele af Sirene-håndbogen sendte Polaroid hele bogen til en række landsdækkende dagblade "så de selv kan afgøre, om dele af de hemmelige papirer er egnet til offentliggørelse".
Sirene-håndbogen er en fortegnelse over procedurer for udveksling af oplysninger mellem de lande, der er tilsluttet Schengen-samarbejdet.
Bogen er fortroligtstemplet og indeholder blandt andet forskrifter, der vedrører samarbejde mellem.

Frank Jensen-citat
Dette står i skarp kontrast til, at justitsminister Frank Jensen den 17. april 1997 under en Schengen-debat i Folketinget om Sirene-håndbogen sagde:
"Er der noget hemmeligt? Er der noget efterretningslignende? Er der noget med blå briller og skæg? Nej, det er der ikke."
Polaroid-redaktionen har også - under et billede af den smilende Frank Jensen - givet internetbrugere mulighed for at klikke sig frem til en lydoptagelse af ministerens udsagn, der dementeres af uddragene fra Sirene-håndbogen.
Polaroid behandlede i en radioudsendelse tirsdag aften Sirene-håndbogen og spillede blandt andet et bånd, hvor den tidligere radikale formand for Folketingets retsudvalg, advokatfuldmægtig Bjørn Elmquist læser højt af Sirene-manualen:
"Den tekst, som jeg har lagt stemme til, er en, som DR har lagt frem for mig," siger Bjørn Elmquist.
Han mener ikke, at han med sin optræden i radioprogrammet har brudt den tavshedspligt, som han underlagde sig, da han var medlem af Folketinget og fik adgang til det fortrolige dokument.

Hemmelighedskræmmeri
"En stor del af Sirene-håndbogen kræver ikke hemmeligholdelse. Det kunne meget vel fremlægges i offentligheden, så man opdager, at der er tale om nogle praktiske spilleregler, som ikke indeholder store trusler mod eller indgreb i borgernes frihedsrettigheder," siger Bjørn Elmquist.
Han mener, at det "overdrevne hemmelighedskræmmeri omkring Sirene-håndbogen er til skade for sagen".
Han mener, at "store dele" og "så meget som muligt" af Sirene-håndbogen bør være offentligt tilgængeligt, men vil ikke afvise, at der kan være "en kerne", som bør behandles fortroligt.
Journalist Kenan Seeberg, der er en af tilrettelæggerne bag Polaroid-udsendelsen, siger til Information:
"Vi dokumenterer, at det er usandt, hvad Frank Jensen sagde fra Folketingets talerstol. I gamle dage ville det have fået den konsekvens, at han måtte gå som minister. Han står under ministeransvarlighedsloven og taler usandt i folketingssalen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her