Læsetid: 3 min.

Duel på maskinpistoler og slikkepinde

4. maj 1998

Eldridge Cleaver er død, 62 år gammel

NEKROLOG
1968 var året hvor Martin Luther King blev myrdet. Mordet udløste borgerkrigsagtige tilstande i amerikanske storbyer. En sort bevægelse - De sorte Pantere - demonstrerede åbenlyst sin tro på våbenmagt.
Politiet slog opstanden ned og udøvede samtidig forebyggende terror: masseanholdelser og i enkelte tilfælde henrettelser uden rettergang. Det sidste gik i særlig grad ud over panterne.
Ved en razzia i Californien, hvor politiet kom med maskinpistoler, og hvor flere panterkolleger blev dræbt eller såret, lykkedes det Eldridge Cleaver at overleve ved at overgive sig nøgen og på åben gade - han skulle kunne ses af alle, og alle skulle kunne se, han ikke var bevæbnet.
Det var det år Cleaver udgav og blev verdensberømt på sine fængselsartikler Sjæl på is - skriverierne og en stædig advokat havde fået ham prøveløsladt efter en langtidsdom for voldtægt.
Hans baggrund var typisk for mange unge sorte mænd dengang og nu. Født i Sydstaterne (1935), økonomisk flugt vestpå, meget lidt uddannelse, masser af kriminalitet. I fængslet viste det sig, at han kunne både skrive og tænke politisk.
Et par måneder efter skudepisoden blev han igen prøveløsladt. Hans billede kunne ses på plakater over hele verden. Han var blevet ikon - på linie med Che Guevara og Ho Chi Minh.

Præsidentkandidat
Han var informationschef hos panterne og blev opfattet som en leder. Hvad han ikke var. Det havde han ikke lært i fængslet, og han vidste ikke alverden, men han kunne tale og skrive, og efteråret 1968 blev han opstillet som præsidentkandidat for en bred venstrefløjskoalition.
Hvorefter myndighederne inddrog hans prøveløsladelse. Cleaver gik under jorden - og der kom en ny plakatserie: Hvor er Eldridge Cleaver? Myterne blomstrede.
I virkeligheden havde den hvide Weatherman-guerilla smuglet ham til Cuba, hvor han ikke talte sproget og ikke fattede revolutionen. Han fortsatte til Algeriet, hvor regeringen betalte hans regninger og i en periode lod ham dele hus med en anden politisk flygtning fra USA: Timothy Leary. De havde ikke meget at sige til hinanden. Cleaver tog på velpublicerede rejser til bl.a. Sovjetunionen og Nordkorea, men det var ikke lige, hvad han havde forestillet sig hjemmefra.
I 1975 vendte han tilbage til et USA, hvor han allerede var ufarlig fortid. Han skulle ikke engang afsone sin reststraf - fik 2000 timers samfundstjeneste.
Han erklærede sig som genfødt kristen, udtalte sig i stærkt negative vendinger om sin panterfortid. Han turnerede som vækkelsesprædikant med en af de dømte fra Watergate-skandalen. Men han blev aldrig siden i stand til at påkalde sig andet end kuriositetens interesse.
Han vendte tilbage til sine teenagerødder, tog crack, lavede indbrud og biltyverier. I 1994 var han døden nær efter et slagsmål med en anden junkie. Han blev gen-genfødt kristen, fik job på et college i Los Angeles-forstaden Pomona som en slags raceligestillingskonsulent. Han var 62, da han døde i fredags på et lokalt hospital, som har lovet familien, at det ikke vil oplyse dødsårsagen.
I den korte periode, hvor han blomstrede var han ikke kun et billedskønt maskulint symbol, han var også en vittig og gudbenådet taler. Han udfordrede på et tidspunkt Californiens daværende guvernør Ronald Reagan til en duel på slikkepinde. Reagan syntes ikke, det var morsomt, forbød Cleaver at gæsteforelæse på statens universiteter: "Hvis Eldridge Cleaver får lov til at undervise vore unge, vil de måske en nat vende hjem og skære halsen over på os."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her