Læsetid: 2 min.

EU-bøger sælger som aldrig før

26. maj 1998

Forlagene falder over hinanden for at udgive bøger om EU op til folkeafstemningen. De skal helst sælges inden på fredag, og det bliver de også

"De er jo sur mælk på fredag".
Således beskriver Jan Hvass fra Borgen/Vindrose de EU-bøger, forlagene sender på markedet op til afstemningen.
Men det, der kunne ligne en risikabel satsning, tegner tværtimod til at blive en succes, der gør tvivlen om folks interesse for at sætte sig ind
i afstemningstemaerne til skamme.
Den ofte luftede mistanke om, at folk ikke ved, hvad de stemmer om, bliver sat i relief af, at begge de forklarende bøger om Amsterdam-traktaten, der har været på markedet: Amsterdamtraktaten. Den læsevenlige udgave (Vindrose/NOTAT) og Amsterdamtraktaten på hverdagsdansk (Chr. Ejlers) er revet væk.
Begge er endda trykt i relativt store oplag: Vindrose/NOTATs i 3.000 eksemplarer, Chr. Ejlers i 4.000 eksemplarer. Men også en tungere ting som Amsterdamtraktaten og menneskerettighederne - ét af de centrale politiske tiltag i traktaten - går som varmt brød eller måske snarere frisk mælk. Og det til trods for at den (gratis) pjece er tør læsning, skrevet af fem jurister og udgivet af Det danske Center for Menneskerettigheder. Pjecen blev trykt for en måneds tid siden i 1.000 eksemplarer, og den er netop blevet genoptrykt i andre 1.000, oplyser Rubina Yasin fra Centret.

Ja til argumenter
God efterspørgsel er der også efter bøger, der debatterer argumenter.
Forlaget Fremad har udgivet to bøger, hvor en tilhænger og en modstander diskuterer. Amsterdamtraktaten - så den kan forstås af Ole Krarup og Hjalte Rasmussen, og Ja eller nej til Amsterdam-traktaten af Jens-Peter Bonde og Erling Olsen er hver trykt i 1.500 eksemplarer, som i begge tilfælde er næsten udsolgt.
Bøgerne har den fordel, at man får de facts, man søger oplysning om, siger Niels Kølle fra Fremad og forklarer det med, at debattørerne jo ikke i en bog kan gå hver til sit men er nødt til at afklare deres standpunkter. Desuden leverer bøgerne argumenter til folk, der har brug for nogen, de kender fra debatten at læne sig op ad.
Det samme kan med stor ret siges om den næste: Borgens EU - derfor! af Uffe Ellemann-Jensen. Den er trykt i 3.000 eksemplarer, hvoraf de 2.000 er solgt.
Tungere ligger det øjensynlig med interessen for den egentlige modstander-litteratur. En bog som Jens-Peter Bondes EU's nye grundlov (Vindrose/NOTAT) som virkelig er 'sur mælk' på fredag, har solgt under 1.000 ud af et oplag på 2.000 og af Drude Dahlerups Hvad er meningen!? fra samme forlag, der er trykt i 3.000 eksemplarer, er der tre dage før afstemningen udsendt 2.000 til boghandlerne. Hvor mange af disse, der er solgt, vides ikke.
Endelig finder man en række mere langtidsholdbare bøger, såsom Informations og Schultzs Det utænkelige nej af Ole Ryborg, der udkom den 15. maj og nu har solgt 500, Niels Ersbøll og Jens Bostrups Danmark og EU i Europa (Gyldendal), der har solgt 1.600 ud af et oplag på 3.700 og Ole Ryborgs og Dorte Karbels Fra Rom til Amsterdam, (1.500/Schultz), der er udsolgt efter et halvt år på markedet og formentlig på vej i et nyt oplag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her