Læsetid: 2 min.

EU-noter

16. maj 1998

Grænsen går ved Schengen
*Ja-siden har igen øget sit forspring i meningsmålingerne forud for folkeafstemningen.
Det fremgår af en måling fra Greens, der blev offentliggjort i Børsen fredag. 50,3 procent ville stemme ja, mens kun 30,3 procent er sikre på, at de vil sætte kryds ud for et nej.
Undersøgelsen viser også, at et stort flertal i befolkningen på 77 procent af befolkningen ønsker at fortsætte med kontrol ved grænsen.
Samtidig er der dog et knebent flertal af folk, der mener, at Schengen-aftalen er en fordel for Danmark. Schengen er den aftale, der handler om at fjerne kontrollen ved netop grænsen.

Lettisk farvel til dødsstraf
*Et flertal i Letlands parlament har besluttet at opfordre landets præsident til at ophæve dødsstraffen.
En ophævelse af dødsstraffen er et led i Letlands forberedelse af det kommende EU-medlemskab. I den nye Amsterdam-traktat er det blandt andet indskrevet, at lande som er medlemmer af EU ikke bør have dødsstraf. Estland har allerede afskaffet dødsstraffen, mens der stadig er dødsstraf i Litauen, der er det tredie af de baltiske lande, der har søgt om medlemskab i EU.

Amsterdam er ukendt land
*Med mindre end to uger tilbage inden folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten, er der et stadigt stigende antal af vælgerne, der ikke mener, at de ved tilstrækkeligt om traktaten. En undersøgelse fra Vilstrup, der blev offentliggjort i Politiken viser, at i april måned, var der 37 procent af vælgerne, der følte sig dårligt informeret. Det tal er nu steget til 43 procent.
Flere ja-politikere siger til avisen, at de oplever en stærk modstand mod Amsterdam-traktaten, når de deltager i møder ud i landet.

Elever til eksamen i EU
*Først var det eleverne i folkeskolens niende klasse, der fik mulighed for at skrive om EU ved den afsluttende eksamen. Derefter var EU emnet for eksamen på 3. g torsdag. Gymnasieeleverne kunne vælge, om de ville skrive om den politiske beslutningsproces i Danmark og EU, den økonomiske- og monetære union eller dansk sikkerhedspolitik i EU-perspektiv.

En krath-lusker i Aktuelts spalter
*Information er ikke det eneste dagblad, der har fået den idé, at lade en modstander og en tilhænger skrive til hinanden i avis-spalterne. Andre aviser gør det samme, det gælder eksempelvis Aktuelt.
I den forgangne uge var det Drude Dahlerup og Steen Gade, der optrådte i den socialdemokratiske avis.
Avisen lover, at næste uges debattører er Lone Dybkjær og Søren Kjeldsen-Krath! Mon ikke sidstnævnte nej-siger hellere så sig præsenteret under navnet Kjeldsen-Kragh.

Uffe - en troværdig mand
*Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen er den mest troværdige aktør i EU-debatten. Det fremgår af en undersøgelse, som LO har fået udarbejdet. 52 procent af alle adspurgte siger, at Uffe Ellemann-Jensen er til at stole på. 44 procent mener, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen er troværdig, mens 23 procent mener, at JuniBevægelsens forkvinde Drude Dahlerup er troværdig.ryb

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu