Læsetid: 2 min.

EU-NOTER

15. maj 1998

Hurtig adgang
*Rent formelt er forhandlingerne om optagelse af nye medlemslande fra Central- og Østeuropa i EU først lige gået i gang. Men det betyder ikke, at østlandene må nøjes med at sidde på den anden side af EU's ydre grænse og betragte det samarbejde, der foregår mellem EU-landene. EU har netop besluttet, at en række såkaldte EU-programmer åbnes, så østlandene kan deltage.
De inviteres nu med i EU's program omkring energibesparelser (SAVEII), programmer om sociale forhold, offentlig sundhed, bekæmpelse af kræft og aids og programmet om ligestilling mellem kønnene.

Et godt eksempel
*Den svenske minister, Ulrika Messing, som blandt andet har ansvaret for ligestilling i den svenske regering, er virkelig en foregangskvinde på den europæiske scene. For nylig deltog Messing i en konference i Belfast om kvinders muligheder i EU. Messing medbragte sin to måneder gamle søn Oscar til mødet, og den lille deltog i konferencen uden at det skabte problemer for den svenske minister. Messing sagde efterfølgende, at med gode arbejdsgivere, er der mange muligheder for at kombinere arbejde og familieliv. Ingen spurgte til, om der er en særlig undtagelse for ministre i de svenske regler, som giver ret til 18 måneders barselsorlov.

Det blev Coventry
*Hvert halve år inviterer den EU-ambassadør som udfylder rollen som EU-formand, sine kolleger fra de øvrige EU-lande til et besøg i formandslandet. Den britiske ambassadør Stephen Wall vidste, at alle hans kolleger kender London vældigt godt. Derfor besluttede Wall sig for at invitere kollegerne til Coventry. Den britiske EU-ambassadør kunne dog garantere sine kolleger, at de ville få en bedre behandling end dengang fangerne i bogerkrigen fra 1640-1660 alle blev sendt til et fængsel i Coventry.

Konen kørte
*Den irske EU-kommissær, Padraig Flynn, der har ansvaret for EU's arbejdsmarkedspolitik, er villig til at gøre en personlig indsats for ikke at blive beskyldt for strejkebryderi. Da sundhedsministrene fra de 15 EU-lande i slutningen af april holdt møde i Luxembourg, skulle Flynn også deltage, da han også er kommissær for spørgsmål om sundhed. Mødet foregik samme dag, som de fleste EU-ansatte strejkede i protest mod en foreslået reform af ansættelses-vilkårene for EU-ansatte.
Flynn ønskede ikke, at hans medarbejdere skulle betragtes som strejkebrydere, så de fik alle besked på ikke at møde på arbejde. Lige fra chauffør, over talskvinde til kabinetschef fik Flynn-medarbejderne besked på at blive hjemme. Flynn skulle nok selv sørge for transport og deltagelse i mødet. Han fik konen til at køre bilen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her