Læsetid: 2 min.

EU-noter

5. maj 1998

EU-strejker på vej
*Torsdag i sidste uge nedlagde mange EU-ansatte arbejdet og strejkede en enkelt dag i protest mod en planlagt reform af deres løn og ansættelsesvilkår.
Det er den finske kommissær Erkki Liikanen, som gennem længere tid har arbejdet med reformen, og de EU-ansatte er stærkt utilfredse. Blandt andet fordi nogle af dem kan se frem til realløns-tilbagegang på op til 30 procent, hvis reformen gennemføres.

ØMU-snak på internettet
*Planerne om indførelsen af en fælles EU-valuta blev endeligt vedtaget i weekenden. Men der er sikkert mange, der ikke rigtigt er klar over, hvilken betydning den fælles mønt får for dem, deres løn, gæld, formue, pension osv.
For de borgere, der har adgang til internettet, er der i morgen mulighed for at stille ØMU-spørgsmål til en af de virkelige eksperter. Fra onsdag kl 16.00 vil EU's ØMU-kommissær, Yves Thibault de Silguy "chatte" på internettet om euroen.
Det sker på adressen: http://europa.eu.int/chatsilguy

Vidtgående kompetence
*Det er ikke nævnt direkte i nogen EU-traktat, men derfor kan man da godt spørge alligevel. Det har Labours medlem af Europa-Parlamentet, Glynn Ford, i det mindste gjort.
Ford har sendt et spørgsmål til Europa-Kommissionen og udbedt sig svar på, hvad Kommissionen gør i forhold til de bekymrende rapporter om, at en meteor engang i det næste århundrede vil kollidere med jorden. Ford bemærker i sit spørgsmål, at emnet må anses at interessere borgerne særligt nu, hvor en ny Spielberg-film om dette emne snart får premiere.

Nu er det endelig klart
*Utallige gange har EU-eksperter skændtes om, hvorvidt medlemmerne af Europa-Kommissionen er embedsmænd eller politikere. Er Kommissionen en ren administration eller er den også et politisk organ? I søndags kunne Ritzau give svaret. I en artikel om weekendens topmøde skriver bureauet, at den tyske kansler Kohl var den eneste politiker på mødet, som var med fra ØMU-planernes start. En anden deltager, Jacques Santer, var nu også med dengang. Da var han Luxembourgs premierminister. I dag er han formand for
Europa-Kommissionen, men anses tydeligvis ikke for at være politiker.

EU-babyer i fare
*Europa-Kommissionen overvejer i disse dage, om der skal indføres et hurtigt forbud mod en del af de bideringe, som kan købes i baby-butikkerne. En fortrolig rapport som EU-eksperter for øjeblikket studerer viser, at der i nogle af de bideringe som sælges i EU-landene, er alt for mange farlige stoffer. Det er de bideringe, som er lavet af stoffet PVC, som er i søgelyset. Ifølge rapporten indeholder nogle af PVC-bideringene ti gange for meget af bestemte stoffer (tallater) som kan give bl.a. kræft.

Holland vil stoppe 'fryns'
*Den hollandske indenrigsminister Hans Dijkstal har sagt, at han vil fremlægge et lovforslag, som vil betyde, at hollandske medlemmer af Europa-Parlamentet ikke kan få dobbelt pension. Både pension fra den hollandske stat og pension fra den særlige EU-pensionsordning, som medlemmer af Europa-Parlamentet kan indbetale til. EU-Parlamentets ordning fungerer sådan, at parlamentsmedlemmet betaler en trediedel til opsparingen, mens Parlamentet betaler to trediedele. EU-forsikringsordningen er ok, men der er ikke behov for at få national folkepension oveni, mener Dijkstal.ryb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her