Læsetid: 4 min.

Film i tv

20. maj 1998

*Clark Gable og Spencer Tracy er den dynamiske duo, der er med til at sætte skub i denne Hollywoodfilm fra 30'rne, en legendarisk energi-udfoldelse på alle fronter. Gable er charmerende værtshusholder i San Franciscos gyldne periode op til det store jordskælv i 1906, mens Spencer Tracy er præsten, der har sanglærken Jeanette MacDonald i sit kor. Hun gør sig dog også som saloon-sangerinde hos Gable, så her er lagt i kakkelovnen til det store melodrama. Instruktøren W.S. Van Dyke har tilmed fået den store og dengang ellers arbejdsløse stumfilmmester D.W. Griffith til at hjælpe sig med instruktionen - uden at det dog kan fastslås præcis hvad Griffith har iscenesat. Måske det afsluttende jordskælv, der er et af filmhistoriens mest berømmede special-effekt-afsnit. For manuskriptet står Anita Loos, bedst kendt for romanforlægget til Gentlemen foretrækker blondiner.
San Francisco. TV2, torsdag kl. 12.45-14.45

*Nils Malmros begav sig ind på erindringens hvide landkortsområder, da han skildrede den fem-årige Mads Oles forbudte drengelege med sin frække fætter Kresten. At kunne skildre en fem-årigs seksualitet både morsomt, poetisk og rørende er ikke enhver givet, men Malmros indfanger som det selvfølgeligste af verden den tidlige barndoms vidunderunivers af undren og magi. Og komiske bliver det, når fætter Kresten beretter om Bette Kurts afføringsproblemer, til slut resulterende i hele syv baljer med lort. - På ironisk-følsom hjemmebane er Malmros også i den tredelte films afsnit to, hvor hovedpersonen har nået gymnasiet og sætter meget over styr i forholdet til den elskede skolekammerat Marianne ved at tabe en bukseknap i hendes seng. Et sådant vidnesbyrd går ikke ubemærket hen på højere forældre-sted. Lidt blegere står trediedelen, hvor den erotiske magi har tabt i stråleglans, uden at de mange forhindringer kønnene imellem er fjernet. - Erfaringerne fra optagelserne af Drenge danner i øvrigt basis for Malmros' vidunderlige komedie Århus by Night, som udmaler et erfarent filmholds noget problematiske forhold til den unge Malmros' andet jeg.
Drenge. DR 1, torsdag kl. 14.05-15.25

*Goldie Hawn fik en kæmpesucces som soldat i den amerikanske hær i denne veldrejede komedie fra 1981. Den inspiredes af 1970'ernes kvindebevægelse, der med forsinkelse nåede til Hollywood i form af en slags hævnfantasier om magtfulde mænd, der viser sig ynkelige, når de berøves deres sociale og seksuelle privilegier. - Goldie Hawn er den forkælede overklassepige, der i et akut anfald af depression lader sig indrullere i hæren og genvinder sin selvrespekt. Kærligheden går det dog ikke så nemt med, for på det gebet er og bliver mændene underudviklede. Hawn klovner charmerende i soldaterscenerne, og instruktøren Howard Zieff tager komiske stik hjem i scenerne fra hendes jødiske overklassemiljø.
Private Benjamin/ Rekrut Benjamin. DR 1, torsdag kl. 21.35-23.20

*Steven Spielbergs E. T. er det højst elskede af instruktørens mange kæmpe-hits, for hvem bliver ikke varm om hjertet af forstadshistorien om en ensom skilsmissedrengs venskab med en kær alien? Selv en hård negl som den amerikanske kritiker Pauline Kael smeltede hen over den: "Det er en drøm af en film, en saligheds-rus. Spielberg respekterer børnefortællingens konventioner og er derfor i stand til at skabe den atmosfære, der omgiver en mytisk oplevelse. Den minder én om de mest tossede drømme, man havde som barn, og rehabiliterer dem." - Filmen ligger klart i forlængelse af mesterstykket Nærkontakt af tredie grad, som man nok kan foretrække, fordi den er mindre sentimental og mere poetisk i sin undren over det store ukendte derude i rummet. - Blandt børneskuespillerne i E. T. bemærker man Drew Barrymore, der efter en problematisk barndom, er endt som en mindre, men værdsat stjerne.
E. T. the Extra-Terrestrial/ E. T. TV2, lørdag kl. 19.45-21.40.

*Italienske film er ved at blive sørgeligt sjældne på vores breddegrader. Desto større grund er der til varmt at anbefale Tyren. En engagerende fortælling om en arbejder, Franco, der efter sin fyring fra en kvægfarm bliver så desperat, at han bortfører en præmietyr fra farmen og med en kammerat transporterer den helt til Ungarn, hvor han håber på at sælge den. Det bliver til en begivenhedsrig rejse gennem det krigsmærkede, sprogligt og politisk opsplittede central-Europa - en i sig selv dyster historie om fattigdom og hjemløshed, men varmet af det vidunderlige italienske overskud af lune og generøs menneskelighed. Her fokuseres der for en gangs skyld på den europæiske sociale bund, en arbejdsløs underklasse, hjemløse i det nye af-ideologiserede, kapitalstyrede Europa. Uden begejstring, som en sidste udvej, må arbejderen Franco vælge at svindle, hvis han vil ud af proletatriseringen. - Carlo Mazzacurati har instrueret, og han er en af italiensk films fine filmfolk i andet geled.
Il Toro/ Tyren. DR 2, lørdag kl. 21.20-23.00

*Morten Arnfred deler instruktør-credit med fotografen Henning Kristiansen på den gode gamle ungdoms-traver Mig og Charly. Men Arnfred har hovedansvaret for filmens sikre miljøtegning af en dansk provinsby og dens lydhøre indkredsning af et venskab mellem to teenage-drenge, der er stærke modsætninger. Det var her Allan Olsen fik sit gennembrud som den lettere asociale Charly, og Ghita Nørby viste ny modenhed på film i en vanskelig moderrolle.
Mig og Charly. DR 1, lørdag kl. 21.30-23.10

*Claude Berri fortsatte sin Pagnol-saga, Kilden i Provence, med Manon og kilden, hvor en underskøn Emmanuelle Beart dukker op som ny hovedperson. Hun er den pukkelryggede Jean de Floretts nu voksne datter Manon, der lever som blid bjerghyrdinde, men med en viden, der er farlig for de to træske bønder Le Papet (Yves Montand) og
Ugolin (Daniel Auteuil). Det bliver en historie om golde mænd, der tilstopper livets kilder i umættelig griskhed. Og selvfølgelig domineret af de to mænds fremragende spil.
Manon des sources/ Manon og kilden. DR 2, søndag kl. 20.50-22.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her