Læsetid: 2 min.

Gade: Ja'et en sejr for danskerne

29. maj 1998

Der var mere glæde end trængsel i Nyt Europa

Stemningen hos Steen Gades sammenbragte Nyt Europa-familie steg markant som aftenen skred frem. Tallene talte sit tydelige sprog allerede fra den første prognose lidt over 20 i aftes.
En lille forsamling af Nyt Europa-medlemmer, heriblandt Margrethe Auken og Jørn Jespersen fra SF's folketingsgruppe, havde samlet sig i Borups Højskoles nøgne festlokale ved Frederiksholms Kanal et par hundrede meter fra, hvor tingene skete på Christiansborg.
Nyt Europas stifter, miljøordfører Steen Gade, havde dog valgt at tilbringe det meste af aftenen sammen med resten af SF.
De mange medlemmer var inviteret til klokken otte, men på det tidlige tidspunkt var der kun SF'ere og enkelte 'løsgængere' til stede. Da Information forlod etablissementet ved ti-tiden var der heller ikke dukket medlemmer op fra de andre partier. De tilbragte aftenen hos egne partier.
Da de tilstedeværende forstod, hvor det bar hen, blev der behørigt hentet chips og knappet pilsnere op.

Sejr for danskerne
Jørn Jespersen fra SF var glad for at ja'et var kommet i hus: "Hvis det bliver et ja, har Danmark nu to opgaver," sagde Jørn Jespersen.
"Den ene er, at udnytte mulighederne for at få indfriet de løfter, som ligger i Amsterdam-Traktaten. Det gælder for eksempel at miljøets forhold skal forbedres - miljøgarantien skal bringes i offensiven og østlandene skal optages i EU. Det andet er, at få en ordentlig debat om EU, for den, vi har haft op afstemningen har været under al kritik. Den har handlet om angsten for det fremmede og for fremtiden. I stedet skulle vi have debatteret, hvad Danmark kunne bidrage med. Niveauet skal hæves betragteligt," sagde Jørn Jespersen til Information.

Dansk nej reaktionært
"Nyt Europa har været med til at tydeliggøre, at det danske nej var reaktionært," sagde Jørn Jespersen.
- Gælder det også for SF's nej?
Efter en kort pause svarede Jørn Jespersen:
"SF's nej har været den hæderligste del. Men uden at ville det, er partiet kommet til at bidrage til det reaktionære nej."
Nyt Europa er stiftet som en slags debatforum af Steen Gade. Det er ment som et sted for skabstilhængere af Amsterdam-Traktaten på venstrefløjen, men har tiltrukket langt flere. Blandt medlemerne tæller Lone Dybkjær (R), Hardy Hansen, tidligere formand for SiD, forskningschef Henrik Dahl og tidligere medlem af folketinget for SF, Ebba Strange.
Steen Gade var ikke dukket op klokken ti, men sagde fra Christiansborg: "Det er først og fremmest en sejr for danskerne"
"Vi har i SF været enige om, at uenigheden var om Amsterdam. Ikke om SFs grundlæggende EU-politik, og ikke om, at vi fremover skal have en offensiv politik og præge både Europa-politikken i Danmark og forhåbentlig også i Europa-Parlamentet, sagde Steen Gade.

(2.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her