Steen Gades politisk blandede landhandel, Nyt Europa, fik, hvad de var gået ind i kampagnen efter
Stemningen blandt Nyt Europas medlemmer steg mærkbart, da de første prognoser viste sig på skærmen. Det lignede allerede nu et tydeligt ja.
Nyt Europa havde forskanset sig i Borups Højskoles lokaler ved Frederiksholms Kanal, et par hundrede meter fra centrum på Christiansborg.
De mange medlemmer af Nyt Europa på kryds og tværs af SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre var inviteret til klokken otte, hvor de første optællinger ville være klar.
De fleste havde imidlertid fundet sig til rette hos deres rette partier - og det gjaldt også for stifteren af Nyt Europa, SF'eren Steen Gade, som ifølge forlydender ville dukke op ved 21-tiden.
Allerede ti minutter over 20 - efter den første prognose stillede Margrethe Auken op til en kort bemærkning hos DR-TV, der havde trukket kameraer og ledninger gennem de stadig halvtomme lokaler.
Imens blev der hentet øl og chips ind - man fornemmede, hvor det bar hen.
Løfter skal indfries
SF'eren Jørn Jespersen forholdt sig roligt, og tog ikke noget for givet så tidligt på aftenen.
Da Information talte med ham, var der optalt 1,2 procent af stemmerne og prognosen sagde 54,5 til ja-siden og 45,5 til nej. Den overvejende sandsynlighed for et ja, fik ham til at indvillige i at udtale sig, mod at Information skrev "hvis det bliver et ja".
Jørn Jespersen mener, at Danmark har to opgaver:
"Hvis det bliver et ja, har Danmark nu to opgaver," sagde ja-sigeren Jørn Jespersen fra SF.
"Den ene er, at udnytte mulighederne for at få indfriet de løfter, som ligger i Amsterdam-Traktaten. Det gælder f.eks. at miljøets forhold skal forbedres - miljøgarantien skal bringes i offensiven og østlandene skal optages i EU. Det andet er, at få en ordentlig debat om EU, for den, vi har haft op afstemningen har været under al kritik. Den har handlet om angsten for det fremmede og for fremtiden. I stedet skulle vi have debatteret, hvad Danmark kunne bidrage med. Niveauet skal hæves betragteligt," sagde han til Information.
"Nyt Europa har været med til at tydeliggøre, at det danske nej var reaktionært," sagde Jørn Jespersen.
- Gælder det også for SF's nej?
"SF's nej har været den hæderligste del. Men uden at ville det, er partiet kommet til at bidrage til det reaktionære nej."
Nyt Europa er stiftet som en slags debatforum af Steen Gade.
Det er ment som et sted for skabstilhængere af Amsterdam-Traktaten på venstrefløjen, men har tiltrukket langt flere.
Blandt medlemerne tæller Lone Dybkjær (R), Hardy Hansen, tidligere formand for SiD, forskningschef Henrik Dahl og tidligere medlem af folketinget for SF, Ebba Strange.
SF's næstformand Christine Antorini har sagt, at hun melder sig ind i Nyt Europa efter afstemningen, og tidligere formand og ja-tilhænger Gert Petersen overvejer det.
(1.udg. af avisen)