Læsetid: 7 min.

Hvad Gordon læser

12. maj 1998

Gordon gider ikke rigtig læse. Gordon læser sjusket og sporadisk og er i reglen i gang med fem bøger på en gang

TILLÆG (2. SEKTION side 7)
Hvad har Gordon Inc. læst på det seneste? Gordon læser en klog kronik om kærlighed i Politiken.
Gordon tænker et øjeblik på kærligheden og kronikken og på, at han burde skrive flere kloge kronikker om kærlighed og blir liderlig af at tænke på kærlighed og går ind og hakker den af til en surreel-socialrealistisk sex-novelle i Express.
Fortælleren bor i en farverig opgang sammen med en naziagtig uropanser med kone og en sexet Bz-pige og en ludder, og fortælleren boller uropanser-konen og ser uropanseren bolle Bz-pigen, der har raidhue og håndjern på imens, og fortælleren ender selvfølgelig med at bolle med ludderen. Gordon tænker på, at forfatteren må ha haft det skægt, men at det er noget slam og at han burde læse noget seriøs erotisk litteratur: O's historie, kærlighedens Tao som han ovenikøbet har scoret fra biblioteket eller måske den der Lucca, som han har hørt om, måske, men hvem fanden har tid til at sidde og læse hele dagen, medmindre man kan leve af det.
Gordon går rastløst rundt og ryger rød Prince og tænker på, hvad han har læst i tidens løb. Kronologisk: Anders And, Batman, Tintin, Dæmonen. Stabler af De 5-bøger af Enid Blyton, senere Jan, Kim, Mysteriet. Dødssyge skole-'frilæsningsbøger', der var så kedelige, at han begyndte at læse Alistair MacLeans Ørneborgen, som han fik forbud mod at læse med det resultat, at han selvfølgeligt læste alle de MacLean og Sven Hazel-bøger, han kunne opdrive. Senere kom den eksistentialistiske weltschmerz-periode med Camus, Hesse og alt det der. Omtrent samtidig tunede hans ældste ven, digteren Asger Stig Møller ham på Rimbaud, Baudelaire, Mandelstam, Keats, Shelley og alle de andre store digtere. Senere røg han på bistandshjælp og stjal Stephen King, Clive Barker, og Poe-bøger i boghandlerne.
Imens læsning og navne passerer revy hører han ond og høj hardcorepunk med In Cold Blood. Gordon ved at navnet stammer fra en Truman Capote-bog, han aldrig har fået læst og sikkert aldrig vil få læst, så Gordon læser In Cold Bloods tekster i stedet for. "Scars of Life - gaping wounds. In between -- womb and tomb. Pathetic existence. Traitors abound. In this existence. Taking them down."

Gordon læser sjusket
Gordon køber og læser Zoo magazine og hører cden. Magasiner med lange udførlige artikler er måske også lidt igang med at afløse bøgerne, der udkommer i al fald flere af dem. Nej, Gordon gider ikke rigtig læse. Gordon læser sjusket og sporadisk og er i reglen i gang med fem bøger på en gang.
Gordon har korttids-hukommelse og ADD og glemmer, hvad han har læst straks efter og kaster sig over noget nyt, gør noget andet eller går en tur. Gordon hører radioavis og Strax og natradio. Gordon taler i telefon. Gordon giver Henry Millers Sexus, Nicks Hornsbys Hi-fidelity og Dan Turells Mord i Mørket væk, fordi han har det princip, at han ikke må ha' flere bøger, end der kan være i hans reol.

Gordon skriver selv
Gordon tænker på, at alle de store forfattere var en flok ynkelige bæster. Liderlige idioter for midnatten - mennesker - hele banden. Styret af de laveste instinkter. Styret af at skulle udstille, besudle og befamle livet. Altid stå udenfor observerende og rapporterende. Forfattere er nogen forpulede sjakaler. Eller er de helte, der forsøger at fange livet, tiden eller situationen? Forsøger at fatte. At forstå. Forbandede skabninger, der uanset hvor lidt det kan betale sig, og hvor meget man tvivler på sit talent og nytten af det, kun kan gøre en ting: At skrive?
Hemingway, Oscar Wilde, Miller, Bukowski, Tove Ditlevsen, Peter Høeg... næ, ikke Peter Høeg, han er sikkert renere end destilleret lort. Riiing!!! Telefonen. En forfatter-kollega ringer til Gordon og foreslår, at de laver en klub og mødes og udveksler ideer: Nej! Gordon skriver selv. Det er nok! Hvorfor omgås andre, der har den samme uvane?!
Alligevel kan Gordon ind imellem godt lide at møde andre forfattere, som nu ham han så på TV4, der havde skrevet en rost krimi, der vist hed Fik du hørt din sang? Han var en klog mand og havde prøvet de fleste af de ting, han skrev om. Han talte om at "angst var som at stå i eksplosionens centrum", og at isen vi står på er tyndere, end vi tror, og mange andre ting.
Yngre forfattere er mere irriterende, specielt dem der har gået på uni og taler om litteratur så berøringsangste som hattedame-frøkenfingre på en pik, kan næsten få Gordon til at gå ind for offentlige bogbrændinger. Et foto af en grinende Gordon foran Oscar Wildes grav på Pere Lachaise-kirkegården i Paris. Egentlig ville Gordon helst fotograferes foran Jim Morrisons grav, men den så ikke ud af noget: Busten af Jims hoved var skruet af, graffitien var fjernet og der stod to politibetjente, så det blev Oscar i stedet.

Mesterværker er kedelige
Gordon glor på boganmeldelser i aviserne, der er sgu så mange bøger man sku læse, men de er så dyre, og man glemmer hurtigt titlerne, og når man har læst anmeldelserne har man jo næsten læst bøgerne, ikk? Mesterværker er kedelige, Gordon kan bedst lide halvdårlige bøger med en enkelt fed ide i.
Gordon læser Valhalla-tegneserier og Vesterbro-bladet. Gordon støvsuger boghylderne for farlige og fordærvende voksen-tegneserier som Spawn, Batman og Druuna med den smukke røv, der hele tiden blir bollet af ulækre mutanter. Gordon ønsker et øjeblik, at han var en ulækker mutant, så han kunne bolle Druunas smukke røv.
Gordon downloader artikler om stoffer fra internet og læser om bivirkningerne. Gordon har lånt en bog der hedder Altered state - the story of Ecstasy Culture and Acid House. Research til en artikel om Euforiens Historie. Gordon læser Englenes Gerninger af Ambro Kragh og ser lang tid på billederne af alle de kendte HA'ere og Banditter.

Det skal fange første gang
Gordon har venner og bekendte, der rækker bøger imod ham og siger: Læs! Gode bøger, inspirerende bøger, men han siger nej nej nej, jeg har ikke tid der sker sgu alt for meget i mit liv, hele tiden er der folk, der ringer, og ting, der sker, og den endeløse digitaliserede saga om livet, der skal skrives ned på den flimrende skærm. Gordon skimmer de bøger og tidsskifter vennerne har liggende fremme.
En veninde havde E af Irvine Welsh liggende. Flot bog. Godt cover. Men det går garanteret som dengang han købte Trainspotting. Det skotske sprog stoppede ham, så nu ligger Trainspotting ulæst i en kasse på loftet, mens Gordon har set filmen fra Yvonnes Video ti gange. Der skal ikke være for mange forhindringer. Det skal helst fange første gang, og der skal være noget at se på.
På lokummet ligger Vangede Billeder af Dan Turell. Fed bog. Små afsnit kan ædes i små bidder. Noget at se på. Før den var det Hærværk af Tom Kristensen i en corny gammel udgave og Goebbels dagbøger og gratis-avisen Nat & Dag. Men Hærværk var sgu lidt for heavy at læse på lokummet. Forleden fik Gordon nogle bøger tilbage, som han havde lånt ud til Støver: Det var den gode men overvurderede Radiator af Sonnergaard, den ultimative råhårde, røveri-bog Høg over Høg af Edward Bunker og Tilbage til Tanger - en veloplagt pilgrimsrejse i beat-generationens fodspor - af Henrik List. Ok, at få dem igen, næsten som at få nye bøger.

Gordon er for nærsynet
Gordon låner Tåber Dør 1-2 af Mario Puzo og begynder at læse i toget med tømmermænd fra den forgangne nat. Den starter godt, men Gordon er nærsynet og for forfængelig til at gå med briller, så efter kort tid blir typerne bare for små.
Tager Klar - et magasin om stoffer udsendt af sundhedsstyrelsen sidste år. Helt ok, kommer rundt, hårde historier og selvom det er skrevet til unge folk, taler det ikke ned til dem. Gordon køber mad. Mens han venter på Pizza, læser han Euroman og Alt for damerne. Når han går i grillbaren er det E.B. og B.T. fra de sidste fem dage, der ligger fremme. Gordon spiser og drikker vin og ser Pernilles Univers, Medie-magasinet, Harddisken Special, Puls, Sonar, Radar, Taxa, Tarantino, Tegnefilm, Talk-shows (jo værre des bedre), doku-dramaer, alt om rockere og plastikkirurgi, Crime Story, Tales from the Crypt, Sean Connery-kavalkader samt bidder og brudstykker af alt muligt.
Efter tv-trippet er der kun en ting af gøre: At læse Bukowskis Kvinder for 120'nde gang. Måske den mest livsbekræftende bog han kender, Noget må ske. Gordon går i byen og møder en kvinde og følger hende hjem. De køber guldøl på hendes dankort og ryger heroin og har sex. Hun er cand. mag. i litteratur og fan af Søren Ulrik Thomsen og læser nogle af hans digte op for Gordon, der ikke helt forstår dem, og sir han bedst kan lide digte, der rimer. Gordon går næste dag. Hjem og skriver og sender sin artikel. I et kort øjeblik spekulerer han på, om han er den typiske læser, men så tænker han på, at han sikkert ikke er helt atypisk.

Netop nu
Hvad læser Gordon Inc. netop nu? Det var Informations spørgsmål til forfatteren, der roman-debuterede i 1996 med Harddisken - 7 dage i 90'erne, en dagbog om en uge i forfatterens liv. En bog, der er anderledes helt ud i typografien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her