Læsetid: 2 min.

Haiders anstændighed tilsmudset af skandale

16. maj 1998

Et parlamentsmedlem fra Jörg Haiders højreorienterede parti, er stukket af med 200 millioner schilling fra partikassen. Det truer Haiders og partiets ry

Zürich - Den højreorienterede østrigske oppositionspolitiker, Jörg Haider, er løbet ind i en affære, som truer hans ry som manden, der formår at rydde op i den politiske sump af alt for snævre forbindelser mellem partipolitik og mistænkelige erhvervsinteresser, og hans partis ry som værende samlingsstedet for alle de "dygtige, flittige og anstændige" østrigere.
Partiets trafikpolitiske ordfører i parlamentet, Peter Rosenstingl, er forsvundet og har taget både sin sekretær og et beløb svarende til 100 millioner danske kroner med.
I et brev fra Brasilien, hvor parret dog formentlig ikke mere opholder sig, indrømmer Rosenstingl, at de forsvundne penge ikke tilhører ham selv, men en række banker og privatpersoner, som har været så uforsigtige at betro ham dem. Affærens politiske dimensioner understreges af, at Rosenstingl var forretningsfører for forbundet af frisindede erhvervsdrivende, altså en organisation, der står Haiders Frisindede Parti nær.
Hertil kommer, at der også mangler penge i partikassen i Nedre Østrig, som Rosenstingl havde opsynet med.

Lånt af partikassen
Rosenstingel havde drevet spekulationsforretninger med fem millioner østrigske schilling fra partikassen, og da han var kommet i vanskeligheder med dem, havde man lånt ham 10 millioner mere.
Partiforeningen i Nedre Østrig mangler i dag i alt 50 mio. schilling - ca. 25 mio. kroner) i kassen, og Haider har ladet partifunktionærerne i dette forbundsland forstå, at det bliver deres sag at hæfte personligt for gælden.
Haider har derudover taget to skridt til at redde partiets ry: Han har fået partiformanden i Nedre Østrig og to parlamentsmedlemmer, der havde nære forretningsmæssige forbindelser til Rosenstingl, til at træde tilbage. Samtidig har Haider givet partiet et nyt partireglement. Alle partiets finanser skal lægges frem for offentligheden. Alle partifunktionærer, herunder kommunalbestyrelsesmedlemmer og parlamentsmedlemmer, skal skrive under på en erklæring om, at de vil holde sig til partireglerne og overholde egne valgløfter, i modsat fald vil de kunne blive idømt en bøde af partiledelsen.

Haider går til modangreb
De andre partier påpeger, at det er i modstrid med parlamentsmedlemmernes forfatningsmæssige ret og pligt til kun at lade sig lede af deres egen samvittighed, og at det i det hele taget er et udtryk for, at partilederen tiltager sig en diktatorisk magt over partiet, som tyder på en totalitær indstilling.
Haider bekymrer det ikke. Han og hans nærmeste kreds af fortrolige udlægger det altsammen som et tegn på, hvor meget Det Frisindede Parti adskiller sig fra de andre partier, der altid lægger slør over deres lederes tvivlsomme forbindelser.
Da forretningsføreren i en af Wiens kendteste juvelerforretninger netop er blevet myrdet af folk fra den russiske mafia, har frisindede parlamentsmedlemmer skyndt sig at beskylde socialdemokratiske ledende personligheder, herunder tidligere forbundskansler Franz Vranitzky, for at stå den russiske mafia nær. Jo mere Haider selv er i vanskeligheder, jo mere aggressivt går han frem over for andre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her