Læsetid: 6 min.

Hamstrøse råd og andet

2. maj 1998

Intermetzo
Foreliggende klumme ville være at læse for et ubegrænset Informations-publikum, såfremt der ikke havde været storkonflikt, og abonnenterne havde modtaget avis som normalt. Og eftersom aviser - i hvert fald næppe Information - ikke er blevet hamstringsvare, løber skribenten en ikke ubetydelig risiko for at skrive sine dybsindigheder i vand eller på uudbragt avispapir, hvilket er det samme.
Ikke desto mindre gås til gerningen med entusiasme. Udødelighederne om både dette og og hint nedfældes på dette for adskillige læsere forpassede papir. For de privilegerede, der trods alle genvordigheder opnår nærkontakt med avisen, kan klummisten allerede indledningsvis betro disse lyksalige, at dagens tekst drejer sig om noget så aktuelt som det allerede berørte emne: Ekstraindkøb i en krisetid - af nogen kaldet hamstring, men i det følgende kaldt nødindkøb.
Ikke at klummisten i lokalområdets butikshyldetomme virkelighed egenhændigt har konkretiseret hamstringens, altså nødindkøbets begreb nævneværdigt. Og slet ikke uhæmmet som andre. Alt efter udbud: to-tolv liter skummetmælk i indkøbskærren. Ikke mere. Hyppig skvætopfyldning af den selvkørende så såre en tank har pumperne åbne, og standerne ikke skilter med det gysende: "Udsolgt i blyfri benzin". (Uværdige scener når medbilister vrider slangen for at få de sidste dråber med).
Herefter til dagligvareforretningerne for nødindkøb af ferskkød. Men behersket. En kylling eller otte, samt individuelt indpakkelige over- og underlår til fryseren. En pakke minutbøf eller fjorten, mad som er herligt flad og kan presses ind mellem frostknitrende lag af allerede indstuvet nødmad. Ind til skinken og flæsket i skiver og hakket okse, en nødindkøbsvare, som man ved ompakning i frostposer kan forme efter tomrummene i skabet og mase ind mellem smør, hindbærtærte og pandeklare æbleskiver.

Ligeledes rubrød, det dyrebare rugbrød i skiver, der nu og da stadig ligger på butikshylderne som manna fra himlen. Der kan altid være en rugbrødsskive i en overfyldt dybfryser. For slet ikke at tale om små pakker gær, som man med fantasi og fingerfærdighed kan nedfryse i hundredvis. Hvilken opretstående- eller kummefryser kan - uanset mængden af øvrige varer - ikke rumme en pakke gær eller halvtreds?
Cocktailpølser hører også til den moderat nødindkøbendes yndlingsnumre på indkøbslisten. Håndterlige er jo disse diminutive pølser, og fryser man dem enkeltvis, pakket hver for sig i små stumper folie, vil en allerede fyldt gennemsnitsfryser snildt kunne rumme lagerbeholdningen af cocktailpølser fra en gennemsnits Superbrugs. Der er altid plads til én cocktailpølse til. Længere tids holdbare uundværlige fødevarer som remoulade og mayonnaise i tube kan man stuve i sit køleskab. Fordelen ved tuber er, at man kan presse dem i form, så de kan stables som småbrænde.
Dåser kan man have under sengen, hvis der ikke dér i forvejen er fyldt af gamle mælkekartoner med oplagret nødbenzin. Har man ikke garage, må man finde et passende rum til sin nødlagerbenzin. Soveværelset er et fortrinligt sted. Folk ved deres fulde fem ryger jo ikke i sengen.
Som det ses har disse nævnte forholdsregler intet med hamstring at gøre, men simpel selvopholdelsesdrift. Hamstring rangerer i denne for vort land alvorlige situation under det socialt uacceptable, det politisk ukorrekte. Bortset fra at man ikke skal være blåøjet i en storkonflikt, hvor enhver står sig selv nærmest, bør man kun nødforsyne sig med det helt elementære.
Konserves kan man altid bruge og det har ikke noget med hamstring at gøre. I denne konkrete anledning benytter forbrugeren blot anledningen til at fylde sine lagre op. Flåede tomater, leverpostej, aspargessnitter, bagte bønner, trøfler på glas og syltede rødbeder. Disse varer kan jo ligeså godt stå hos forbrugeren som hos Irma, hvor de bare fylder op.
Dertil kommer tørvarerne. Dåsevarer og mel fylder ganske vist, men har man rummelige bogreoler, fylder de fleste bøger ikke hele hyldens dybde, hvilket vil sige, at man kan stuve dåser og mel ind bag bøgerne. Hvis forbrugeren har overblik over sin litteratur og stillet værkerne i alfabetisk orden, kan boghvedemel logisk glide ind bag bogstav B. For eksempel bag Anders Bodelsen, uden at man i øvrigt skal lægge noget i dét. Dåse-hollandaise bag Turen går til Holland. Grahamsmel bag Graham (!) Greene.

Således kan man more sig med at systematisere sine nødindkøb og finde litterære associationer til melsorterne. Rugmel bag Aakjær (Rugens sange) Og havregryn sammesteds (Jeg er havren). Kartoffelmel bag Columbus' rejser (Columbus opdagede som bekendt Amerika, hvorfra han hjembragte kartoflen). Såfremt man alligevel ryger - endelig ikke i soveværelset! - og også har nødindkøbt tobak i større kvanta, kan man vælge at stuve dette ind bag samme Columbus. Eller bag bøger skrevet af storrygere, for eksempel Kjeld Abell eller Vaclav Havel.
På denne måde kan disse helt nødvendige nødindkøb og deres placering i et uden tvivl i forvejen velforsynet hjem give anledning til mange spændende timer, hvor voksne og børn går hinanden til hånde, og børnene samtidig lærer noget, mens de arbejder. Bagefter, når tingene skal findes frem, kan familien bruge timer på at komme i tanker om, hvor de har gemt de enkelte varer. Man kan her forene det nyttige med det behagelige og gøre eftersøgningen af en dåse haricots verts til en morsom gætteleg. Som præmier kan man anvende nødindkøbt lakrids, gemt bag La (!) Fontaine.
I virkeligheden er det ved denne her skitserede slags indkøb i en national krisesituation ikke til at sige, hvor man skal begynde eller fortsætte. Toiletpapir er blot én blandt utallige varegrupper, som det synes afgørende for en løbende personlige hygiejne at sikre sig i tide. Aldrig har man i disse dage set så meget toiletpapir blive transporteret fra supermarkederne ud til de ventende benzinoverfyldte biler.

Toiletpapiret kan ifølge pålidelige oplysninger erhverves i paller med femhundrede ruller i hver. Ved nødindkøb af sådanne mængder fra én palle og opefter, vil de fleste husholdninger selvsagt få betydelige pladsproblemer. Rummet under sengene er jo forlængst optaget af nødlagerbenzinen. Man må også gå ud fra, at velfungerende husholdninger på dette fremskredne tidspunkt af konflikten ikke vil have nævneværdigt mere skabsplads. Badeværelsevitriner og lignende er i en ansvarlig familie fyldt op med nødlagermedicin fra apotekerne. Femtusinde ruller nødtoiletpapir kan med andre ord sagtens være et problem.
Familien må så dekorere hjemmet med papiret som guirlander eller bredbåndsserpentiner inden dets beregnede, løbende anvendelse. Bor man i parcelhus, kan det overvejes at beklæde facaden med rullerne. Herved spares på varmen, mens man må imødese noget højere lysregning, hvis vinduerne også dækkes af rullerne. Ved voldsom regn kan papiret for en overfladisk bekymring, såfremt man for at spare plads har været så uforsigtig at befrie det for dets plasticindpakning, udvikle endnu et problem, der måske får nødindkøbere på lavere intellektuelt niveau til at vige tilbage for lige netop denne investering.
Problemet løses imidlertid ved at indkøbe så tilpas mange paller toiletpapir, at man kan stable rullerne i to lag op af husmuren. Det indre lag vil herved være rimeligt beskyttet mod vejrliget, og man vil til sin tid ved anvendelsen på rette sted blot vil føle problemet som en let kølende fugt.
Apropos fugt er husblas i mængder også godt at sikre sig i tide. Husblas hører til den type af køkkenets grundting, som man aldrig venter at ville savne, og husblasmangel i en ellers velforsynet husholdning kommer derfor erfaringsmæssig som et lyn fra en klar himmel. Forbrugeren bør i den almene varemangel handle dristigt og indkøbe husblas, hvor husblas er at finde. De fleste nødindkøbende medborgere koncentrerer sig om de mest efterspurgte og derfor hurtigst udsolgte varer og retter hele opmærksomheden mod at rekvirere lige netop disse. På husblas tænker kun de færreste, hvilken kendsgerning alene burde tilskynde alle med fremsyn at vende sig til husblas. Husblas har den fordel - når rumtemperaturen opretholdes og fugten fortrænges, hvilket jo klares ved det nødopstablede toiletpapir i to lag - at det holder i evighed. Men vil man være på den helt sikre side med sit nødhusblas, kan man, når vi nu taler om en bogreols utallige muligheder i en nødsituation, opbevare de enkelte blade hensigtsmæssigt ved at bruge dem som bogmærker.
Nødindkøb er imidlertid ikke af gavn, såfremt man ikke foruden husblas sikrer sig rigeligt med Atamon til syltningen. Ingen kan i skrivende stund vide - avisen har efterhånden deadline i forgårs - hvor længe denne nød vil vare. Skriv altså på nødindkøbslisten: Atamon. Skulle konflikten være slut inden, og atamonforsyningerne atter være normale, kan atamonnødindkøberen trøste sig med at Atamon er fortrinligt som middel mod fodsvamp. Det kan man aldrig få for meget af. Midler mod fodsvamp.
Men hamstring, aldrig i livet!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu