Læsetid: 9 min.

Hellere millionær end litterær

12. maj 1998

Dennis Jürgensen er en af de mest populære børne- og ungdomsforfattere i Danmark nogensinde - hos bibliotekarer, lærere og læserne, men ikke hos litteraterne

TILLÆG (2. SEKTION side 2)
""Jeg ... rører ved dig, tror jeg." "Nej, det må være noget andet." Jeg løftede den hånd, jeg havde følt med. I den befandt sig et eller andet fordømt tøjdyr af ubestemmelig race. Så var det sgu ikke så mærkeligt, at hun slet ikke havde reageret."
Nej, det er slet ikke så nemt, den der første gang. Heller ikke for Victor og Anja, de to hovedpersoner i forfatteren Dennis Jürgensens debut-bog fra 1981, Kærlighed ved første hik, en sympatisk og meget morsom skildring af den 16-årige Viktors første møde med kærligheden.
Bogen har i mange år været nærmest obligatorisk oplæsningsbog i 6.-7.-8.-klasse på de fleste danske folkeskoler, og børne- og skolebiblioteker må ofte melde bogen udlånt. Med et samlet oplag på mere end 50.000 kandiderer Kærlighed ved første hik også til titlen som den mest læste og købte danske ungdomsbog nogensinde.
Det er med den og to andre i samme genre, Er du blød mand og Jord i hovedet og de børnevenlige monsterpasticher om drengen Freddy og hans yndlingsmonstre, Balladen om den forsvundne mumie m.fl., at Dennis Jürgensen har skabt sig et levebrød som børne- og ungdomsforfatter, der, som noget helt unikt, også har egen fan- og bogklub.
Dennis Jürgensen, der i dag er 37 år, begyndte på skriveriet for 20 år siden, fordi, som han siger, "jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle tage mig til." Han debuterede som 20-årig - efter tre år med forgæves kontakt til forskellige forlag - og siden er det blevet til mere end 30 bøger, primært i den fantastiske genre, en række noveller og to realiserede filmmanuskripter, Sidste time og Mørkeleg. Jürgensen er en produktiv herre, og udover en forholdsvis ny bog, som allerede er i handelen, Et Grimm't eventyr, så er der både flere bøger og to filmmanuskripter undervejs.

Børnene elsker hans bøger
Dennis Jürgensen har skabt sig en enestående position som forfatter, idet han skriver historier af en type, vi kun sjældent ser på dansk og på så underholdende og tilgængelig en facon, at alle kan være med. Undertegnede, der er vokset op med Jürgensens bøger, læser ham stadig med stor fornøjelse - én gang Dennis-fan, altid Dennis-fan.
Også børnebibliotekar fra Silkeborg Bibliotek Ulla Dengsøe er meget begejstret for Dennis Jürgensen.
"Børnene elsker hans bøger," fortæller hun, "og vi køber mange af dem - han er den mest populære børne- og ungdomsforfatter."
Et portræt af forfatteren fra Bibliotekscentralen formulerer sig således: "Dennis Jürgensen har gennem hele sit forfatterskab i enestående grad forstået at skrive gode, medrivende og dødspændende bøger for børn og unge om emner, der interesserer og vedkommer dem. Fantasien og humoren har en fremtrædende plads i bøgerne, og sproget kører derudad i højeste gear." Og portrættet slutter af med ordene: "Prøv Dennis! I selskab med ham keder man sig aldrig!"
Langt de fleste af bibliotekernes interne anbefalinger, lektørudtalelserne, har da også kun ros til overs for Jürgensens bøger, og igen og igen bruges ord som "fængende", "velskrevet", "underholdende" og "herlig".
Skal man således trække en linie gennem Dennis Jürgensens forfatterskab er det humoren, uhøjtideligheden og umiddelbarheden, der springer i øjnene - det være sig i hans tidlige børne- og ungdomsbøger og i hans senere, mere voksne gyserparafraser.
Jyllands Postens anmelder skrev om Kærlighed ved første hik: "Bogen er velgørende fri for genrens selvhøjtidelighed og - nota bene - humoren dominerer." Informations anmelder Ove Kreisberg var enig og mente, at bogen var "en af de mest løfterige og i hvert fald morsomste debutromaner, jeg har læst."
Om sin brug af og forhold til humor, siger Dennis Jürgensen selv: "Humoren er god til at se tingene fra et specielt synspunkt. Når man tager tingene med humoristisk sans, så er det hele ikke så slemt. De fleste mennesker synes, at det er sjovt at få fortalt en historie via nogle humoristiske indslag."

En gyselig retning
Men selvom humoren er det bærende element i store dele af Dennis Jürgensens forfatterskab, så har også hans store forkærlighed for gyser-genren spillet en afgørende rolle. I både de meget sjove Freddy-bøger, om den 11-årige Freddy, der møder alle sine yndlingsmonstre fra gyserbladet Slim, og i de senere, mere rendyrkede gyser-bøger, f.eks. Grønne øjne og Tingen i cellen, refererer forfatteren flittigt til alle hjørner af gyser-verdenen.
"Jeg er vokset op med gysere," fortæller han. "Det, de sendte i fjernsynet, da jeg var dreng, var de gamle Frankenstein-film med Boris Karloff og Dracula og mumien. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg som 10-11-12-årig måtte slås med mine forældre, 'jeg vil se den, og jeg vil blive oppe,' og så fik gennemtrumfet det. Det kan man så diskutere, om jeg har taget skade af eller ej."
"Senere hen i midten af 70'erne dukkede tegneserien Gru så op. Det startede helt tilbage med de gamle, amerikanske EC-tegneserier (EC står for Eerie Comics, red.) fra 50'erne. Det blev så ført over i Gru med værten fætter Maddike, der kom med sine ondskabsfuldheder og introducerede og afsluttede tegneserierne."
Det er dog ikke kun film og tegneserier, der har påvirket Jürgensen i en gyselig retning, selvom hans hurtige replikker og letløbende handling ofte minder om netop de medier. Også Stephen King har haft en stor betydning for ham.
"King er simpelthen fabelagtig som forfatter. Ikke kun det, at han kan komme ind under huden på folk på en måde, som andre ikke kan, men også fordi han er vanvittig god til at lave personskildringer."
Endvidere har gysets mester, Edgar Allan Poe, en høj stjerne hos Dennis Jürgensen, der i Jord i hovedet brugte en lang række elementer fra Poes historier i endnu en beretning om ung kærlighed - bl.a. hed hovedpersonen Edgar Allan Poulsen.
"Poe var jo ligesom foregangsmanden," forklarer Dennis Jürgensen, "det var ham, der startede det hele, og han var en af de første, der skrev horror. Han bliver også regnet for den moderne detektiv-fortællings fader, og han havde en masse idéer, som senere hen er blevet brugt af utallige andre forfattere."
I nogle af sine senere bøger har Dennis bevæget sig over i den blodige del af gysergenren - splatterfortællingen - med zombie-romanen Kadavermarch fra 1991 som et højdepunkt. Det er en blodig og apokalyptisk historie om, hvordan de døde genopstår og begynder at udrydde de levende. Dennis blev inspireret til at skrive bogen efter at have set den amerikanske instruktør George A. Romeros zombie-trilogi, Night of the Living Dead, Dawn of the Dead og Day of the Dead.
"Kadavermarch skrev jeg," forklarer Dennis Jürgensen, "fordi jeg syntes, at Romeros zombie-film var enormt fede, og fordi der var blevet skrevet en række amerikanske noveller i den genre, bla. af Stephen King. Jeg fik lyst til at lave en historie i det univers, og det blev så til splat, fordi det er splat."
Kadavermarch, der var den første danske roman i genren, er praktisk talt blottet for humor, og den barske, blodige og meget direkte stil affødte ved bogens udgivelse enkelte voldsomme reaktioner.
"Faktisk har Kadavermarch haft den store ære, synes jeg selv, at blive censureret fra et skolebibliotek. Det er ikke sket siden Bent Hallers Katamaranen. Så der skal alligevel noget til at blive bandlyst fra et bibliotek. Det var jeg sgu stolt af."
Ellers blev bogen godt modtaget, både af læserne og kritikerne. Politikens anmelder, Niels Dalgaard, skrev, at "Dennis Jürgensen er en ferm ordsnedker, og det kan ikke undre, at Kadavermarch er en actionfyldt roman, der nok navnlig vil tiltale de lidt yngre læsere."
En af bogens mere problematiske følgevirkninger var, at den stemplede Dennis Jürgensen som splatterforfatter.
"Det blev et problem," siger Dennis Jürgensen beklagende, "fordi jeg flere steder læste, at jeg havde skrevet 25 splatterbøger. Det har udviklet sig til, at alt, hvad jeg overhovedet har lavet, er splat. Det prædikat kunne jeg godt tænke mig at slippe af med."

Dumt at være populær
Selvom hans indlysende talent for at underholde og hans uprætentiøse skrivestil har gjort ham populær hos læserne, så har pædagoger og kritikere ikke altid været lige begejstrede. Hvilket hans forlægger, Kristian Tellerup, forklarer således:
"Hvorfor anmelde noget, folk gider læse? Noget af det dummeste er at være populær, og det har for Dennis' vedkommende givet problemer med min generation."
En del af kritikken mod Jürgensens bøger går på, at han ikke skriver lærerige moraler og løftede pegefingre ind i sine bøger, at han mangler dybde som forfatter. Tager man et vue ned over produktionen, der omfatter alt fra morsom socialrealisme, science fiction, krimi, fantasy, gys og ofte blandinger af genrerne, må man også erkende, at vægten er lagt på det underholdende, letlæste og bredtfavnende. Men, som Dennis med et afvæbnende grin siger: "Hellere millionær end litterær!"
"Jeg vil blive ved med at hævde," fastslår han, "at det ikke kunne nytte, hvis jeg lavede noget, som nogen måske syntes var litterært, hvis folk så sagde, 'hold kæft, hvor er han røvkedelig, og vi forstod ikke en skid af historien.' Jeg mener bestemt, at der skal være plads til det litterære, det er bare ikke min opgave. Der er da uden tvivl en masse, der synes, at det er noget argt lort, jeg laver, men jeg prøver bare at levere en underholdende historie, som holder læseren fanget, og så lægger jeg ikke mere i det."
En meget afslappet holdning for en forfatter, som heller ikke mænger sig med sine kolleger, og som betragter sine skriverier som et regulært arbejde - ikke som en livsstil eller en kunstnerisk udfoldelse. Hvilket selvfølgelig også er nemt for Dennis Jürgensen at mene, når man tager i betragtning, at han sælger så meget mere end sine kolleger.

Tidsånden
Dennis Jürgensen har altid formået at ramme lige ind i centrum af nogle af alle de tidstypiske fænomener, som unge gennem tiden har beskæftiget sig med. I Djævelens Hule fra 1983 var det bib-bib-spillenes invasion i begyndelsen af 80'erne, Dennis fabulerede over, mens han i Tingen i cellen fra 1992 trak på horror-forfatteren H.P. Lovecraft og hans besynderlige univers, der på det tidspunkt var meget populært i form af rollespillet Call of Cthulluh.
Som også Bibliotekscentralens portræt pointerede, så skriver han på de unges egne præmisser og på deres eget sprog - og det endda på trods af, at Dennis ikke tænker i målgrupper - "de må følge med eller hoppe af!" - men mere på om historierne fungerer, som de skal, at de er ordentligt struktureret, at der ikke er stavefejl, og at de overholder genrernes spilleregler.
"Jeg koncentrerer mig om virkemidler, og om hvordan jeg kan snyde læseren på den bedst mulige måde."
Men selvom der måske ikke er udtalte budskaber at hente i forfatterens historier, så skaber han alligevel altid sympati omkring sine karakterer - direkte amoralsk adfærd opfordres der aldrig til.
Som Ulla Dengsøe siger: "Vores opgave er at finde de rigtige, velskrevne bøger til børnene, og i dag er der generelt ikke så mange holdninger nedlagt i bøgerne som f.eks. i 70'erne. Vi mener, at det er forsvarlig litteratur, vi har på hylderne, og vi prøver at formidle de forskellige bøger til forskellige aldersgrupper."

Cirklen er sluttet
Der er ingen tegn på, at Dennis Jürgensen holder op med at skrive sine "fængende, underholdende og herlige" bøger. Som sagt er han på vej med to nye historier, en spøgelses- og en science fiction-fortælling, mens Kærlighed ved første hik meget passende er på vej til det store lærred i et samarbejde med Regner Grasten, der også producerede Sidste time og Mørkeleg.
Således er cirklen sluttet, og de mange fans landet over kan ånde lettet op, for nu bliver det, de (vi) har ventet på i så mange år, endelig en realitet.
""Du skal ikke være ked af det, Viktor, vi har masser af tid. Jeg er alene næsten hver fredag. De gamle spiller kort med nogle venner (...) Hvorfor sidder du så uroligt?" "Jeg nåede sgu ikke at få gummiet af" grinede jeg."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her