Læsetid: 4 min.

Højreradikale på march i Tyskland

4. maj 1998

Den største samling af højreradikale i Forbunds-republikkens historie blev mødt med stenkastende anti-fascister

Leipzig - Politibiler op ad Prager Straße i udkanten af Leipzig så langt øjet rækker. Enheder med skjolde og rustningslignende sikkerhedsveste af sort glasfiber, knipler, hjelme, gas i rigelige mængder og pansrede mandskabsvogne i beredskab.
6.100 betjente til at sikre, at 5.000 højreradikale tilhængere af Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) kan udøve sin grundlovssikrede ret til at forsamle sig inde i parken ved Völkerschlacht-mindesmærket, erindrende slaget mod Napoleon den 18. oktober 1813. Udenfor venter et par tusinde anti-fascister, der vil gøre sit til, at "die Glatzen", som de højreradikale skinheads hånligt kaldes, ikke kan være i fred.
Tre af politiets store Mercedes proppet til randen af kampklædte politifolk sætter i udrykning op ad Prager Straße, hvor et par hundrede anti-fascister via et morgenligt overraskelsesangreb forsøger at trænge ind i parken. Det første slag er i gang fredag morgen, den 1. maj.
Inde i parken ankommer de højreradikale stadig. Busser fra hele landet, tre styk fra Oberbayern kører under stor applaus ind på pladsen og ned mod krydset, hvor NPD'erne er i færd med at stille op afdelingsvis.
Faner i sort, hvidt og rødt, enkelte med tysk-prøjsiske kors. Et par sortskjorter fjerner "Antifa"-klistermærker fra aftenen før, hvor 10.000 mennesker mødte frem til en open-air koncert under mottoet "Leipzig viser courrage", som signal om, at borgerne i Leipzig ikke bryder sig om, at de højreradikale skal være her i dag.
En gruppe Junge Nationaldemokraten, NPD's ung-domsorganisation, poserer for pressen. Et par stykker i knælange læderfrakker, andre i sorte bukser, grå eller sorte bomberjakker og sorte støvler med hvide snørrebånd. Enkelte brunskorter med sorte slips og Wehrmacht-hue.
March-musik i trediver-snit brager ud fra kæmpehøjtalere på pladsen foran det (anti-franske) mindesmærke. NPD'erne stiller op, stadigt poserende, og bevæger sig derefter i takt de henved tredive meter op til monumentet med fanerne løftet. Lidt efter kommer næste gruppe. Og næste, for efter en halv times tid at have fyldt pladsen med faner og bannere.

Nazi-paroler
Pladsen er fyldt med glathoveder. Enkelte bannere med påskriften "Wir sind das Volk" - det er os, der er folket - en parole tyvstjålet fra DDR's borgerbevægelse. En højreradikal fotograf tager billeder af pressen til arkivet.
Udo Voigt, formand for NPD, tordner til forsamlingen. Imod kapitalismen, imod systemet, imod den amerikanske og vesteuropæiske imperialisme, og dens marionet-regering i Bonn, imod de fremmede, for socialismen. Ikke den internationale, ex-sovjetstyrede, men den nationale af slagsen. Efterfulgt af krav om tilbagegivelse af "østområderne", som Tyskland måtte afstå efter 2. Verdenskrig.
Pludselig stormer halvdelen af de påhørende mod den ene udgang, hvor de venstreorienterede er trængt helt hen til den sidste af politiets afspærringer foran parken. Sten og flasker og blålyn i luften. Vildt postyr, men politiet får trængt anti-fascisterne tilbage, og det lykkes arrangørerne at få kontrol over den højreradikale masse.
Så er der musik. En rocksanger tager over og tordner imod pressen, der lyver, imod retssystemet, der er for blødt, og et eller andet om jøderne, som ikke lyder rart, efterfulgt af vers, hvor fraser fra den forbudte del af den tyske nationalsang, Lied der Deutschen, flettes ind, og man aner ordene "Deutschland, Deutschland über alles".

Skinheads amok
På et tidspunkt er en større gruppe skinheads blevet trætte af at stå stille og lytte til taler og musik. De begynder at bevæge uroligt på sig i retning væk fra forsamlingspladsen foran mindesmærket.
En af arrangørerne beder dem om at forholde sig i ro. Men udbrydergruppen fortsætter væk fra pladsen, under ledelse af hvad der synes at være en flok fra det bayerske "Kammaratschaft Recklinghausen", en gruppe yderst voldsberedte, mildest talt pissefarlige skinheads. De oser af at ville slås. Ja, ikke bare slås, men af at ville smadre noget, nogen.
"Hier marschiert der nationale Wiederstand", bølger det frem og tilbage blandt udbryderne, opildnende til kamp, overdøvende talernes forsøg på at kalde gruppen til orden. De fortsætter væk, med pressen efter sig.
Pludselig stampeeder de ind mellem træerne i retning af busserne i et forsøg på at komme uden om den politistyrke, der er fulgt efter i småløb. Alt er kaos. Pressefolkene sætter i løb, først efter, siden væk fra den fremadstormende mængde, panikker, og spæner alt, hvad benene kan holde, ind mellem busser og træer.
Jeg løber udenom to rækker kampklædte politifolk, der har taget opstilling midt i krydset, blokerende vejen ned mod anti-fascisterne, hvor skinheads'ne tydeligvis er på vej hen.
Pludselig hæver de to rækker betjente sine skjolde og stormer i tæt formation lige ind i mængden af fremadbrusende skinheads, mens de slår vildt omkring sig med knipler og skjolde, som var det hestebårent kavallari, der gik til angreb med hævede sabler.
Det stopper skinheads'ne. De trækker sig tilbage, ned af en sidevej med de to rækker politifolk i hælene. For blot et øjeblik efter at vende om og forsøge sig igen. Politiet trækker sig tilbage, efterladende et par fotografer liggende såret tilbage på vejen ramt af sten. En ny deling politifolk kommer til undsætning fra siden og trænger hoben tilbage ad sidevejen
Andre politi-delinger kommer til i løb og blokerer udfaldsvejene. En politibil med højtaler på taget kører ind foran mængden og beder høfligt udbrydergruppen om at forholde sig i ro. Flere politifolk kommer til, og der falder ro over gemytterne. Gruppen bevæger sig langsomt tilbage til forsamlingspladsen, hvor talerne tordner imod dem over deres mangel på disciplin.
Lidt efter er det hele ovre. NPD'erne marcherer syngende ned til parkeringspladsen hvor busserne holder ventende med talstærk politi-eskorte.
Den største offentlige demonstration af højreradikale i Forbundsrepublikkens historie er slut. Otte politimænd, to demonstranter samt én journalist kom alvorligt til skade. 27 blev arresteret, heraf 21 højreorienterede og 6 venstreorienterede. Derudover blev 57 taget i forvaring og en del våben beslaglagt.
Kom maj, du søde milde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her