Læsetid: 1 min.

Hvem sagde forlagskrise

6. maj 1998

Gyldendal har ansat flere medarbejdere og øget omsætningen

Gyldendals regnskab for 1997, der fremlægges på forlagets generalforsamling den 12. maj, viser fremgang på næsten alle felter. Større nettoomsætning, flere medarbejdere, flere titler, flere nyheder end sidste år og større udbytte til aktionærerne.
Der er udgivet 1.794 titler, hvoraf 1.194 er nyheder, medarbejderstaben (omregnet til heltidsansatte) er vokset fra 403 i 1996 til 425, og nettoomsætningen fra 408,2 millioner til 442,0 millioner. Desuden overtog Gyldendal den 1. januar 1997 Nordisk Forlagsekspedition, Forlaget Fremad og (hold godt fast) Foreningen til Unge Handelsmænds Uddannelses udgivervirksomhed. Fornuftigvis har Gyldendal besluttet at videreføre udgivervirksomheden under navnet Merko, Gyldendal Undervisning.

Vi elsker Suzanne
Den primære drift forøges med 14,6 procent - gruppens hidtil bedste resultat. De associerede virksomheder har underskud på 1,4 millioner, men for en del skyldes dette endnu uindfriede investeringer i Internettet. Og så er der en tilbagegang at spore i de finansielle poster. Den skyldes blandt en reduktion af renteindtægterne på 0,6 millioner i forbindelse med udgivelsen af tre nye Den Store Danske Encyklopædi.
Som de mest sælgende skønlitterære værker i 1997 nævner forlaget Suzanne Brøggers Jadekatten, der skaffede forfatteren et "hidtil uset antal læsere", hvilket må betyde rigtig mange. Brøgger har i forvejen haft særdeles høje oplagstal. Desuden nævnes Ib Michaels Prins, men også Knud Sørensens En tid fandt vej til mange læsere. (Forlag er generelt tilbageholdende med at opgive eksakte salgstal). At Jan Sonnergaards Radiator er kommet i - foreløbig - syv oplag og regnes for en af årets uventede glæder.
Blandt fagbøgerne nævner årsberetningen udgivelser som bl.a. Dansk Søfarts Historie, biografien Margrethe den Første, Vitus Bering-bogen Kommandøren og Kristof Glamanns Vores øl og hele verdens.
Gyldendals bestyrelse og direktion består p. t. af Allan Philip (bestyrelsesformand), Ebbe Simonsen (næstformand), Palle Marcus, Steffen Gulmann, Kurt Fromberg og Per Hedeman. Største aktionærer er Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Magistrenes Pensionskasse, A.T.P. Fondssektionen og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse samt Museumsfonden af 7/12 1966. (Inf.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her