Læsetid: 2 min.

Islamisten, der trodser magthaverne

23. maj 1998

Amien Rais er trådt frem som leder af oppositionsbevægelsen i Indonesien

JAKARTA - Scenen udspillede sig for få dage siden i parlamentet. Amien Rais, lederen af den muslimske organisation Muhammadiyah med 28 millioner medlemmer, blev modtaget i audiens af en halv snes repræsentanter for Folkets Rådgivende Forsamling, samtidig med at et stort antal netop havde omringet bygningen.
På væggen hang portrætter af præsident Suharto og vicepræsident Yusuf Habibie. "Jeg er nået til den konklusion, at han bør træde tilbage - jo før, jo bedre," sagde Amien Rais og pegede på Suhartos billede.
Parlamentsmedlemmerne sad med alvorlige miner, tydeligt utilpasse ved sitautionen, mens studenterne gav deres bifald til kende. Et sådant offentligt angreb på "Bapak" (far) Harto" var aldrig forekommet før.
I Indonesien kan det koste flere års fængsel at fornærme præsidenten. Nu blev denne "forbrydelse" begået i overværelse af fremtrædende politikere og filmet af tv-kameraer.
Amien Rais er dristig og ambitiøs. I løbet af få uger er det lykkedes ham at blive accepteret af de fleste studenter som den naturlige leder af den oppositionsbevægelse, de indledte for tre måneder siden.
Den 54-årige Rais fremstiller sig selv som en overbevist demokrat. Hans erklærede mål er at blive Indonesiens præsident, og flere og flere indonesere tilslutter sig tanken.
"Han var den eneste, der åbent turde trodse præsidenten," siger en student. Han henviser til, at andre oppositionspolitikere - f.eks. Megawati Sukarnoputri, datter af tidligere præsident Sukarno - har forholdt sig passivt under den seneste tids uroligheder. "Men Amien Rais ønsker 'peoples power'."
Muhammadiyah er opbygget efter samme model som Det Muslimske Broderskab i Egypten. Organisationen, der tilhører den sunnitiske retning af islam, har to formål: et socialt og et religiøst.
Siden sin grundlæggelse i 1912 har den arbejdet på at udbrede islam i Indonesien, men samtidig har den opmuntret de troende til at tage universitetsuddannelser i Vesten og træde ind i eliten. Rais har selv en eksamen i politologi fra universitetet i Chicago og taler flydende amerikansk.
Abdurrahman Wahid, der er formand for den anden indflydelsesrige muslimske organisation, Nadhlatul Ulema, betragter Rais som en farlig person - måske ikke direkte fundamentalistisk, men i hvert fald fortaler for en "ekstremistisk" og "farlig" form for islam.
Rais har faktisk ved flere lejligheder udtalt sig i racistiske vendinger, rettet mod såvel det kinesiske mindretal som mod jøderne. Når han har fortalt om sin tid i USA, har han givet udtryk for forbavselse over, at USA's angelsaksiske flertal vil "lade sig dominere af det jødiske mindretal".
I det sidste års tid har han modereret sin sprogbrug betydeligt, men tidligere kolleger af ham mener, at der blot er tale om fernis over et intolerant sindelag.

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her