Læsetid: 4 min.

Ja til tysk politi på danske veje

9. maj 1998

Moderne politisamarbejde begynder ikke med en politimand i et skur ved grænsen, siger Frank Jensen og indleder sin kampagne for et Europa, hvor politisamarbejde erstatter grænsekontrol

Frank Jensen har et af de helt centrale embeder i den kommende kampagne op til Amsterdam-afstemningen.
På kun tre uger skal den 36-årige justitsminister overbevise en kritisk befolkning om fordelene ved et EU-samarbejde, hvor grænsekontrollen forsvinder til fordel for en fælles kontrol af grænserne over for omverdenen. To tredjedel af danskerne er imod at fjerne kontrollen ved grænserne, skriver Ugebrevet Mandag Morgen.
Danskerne beslutter sig i stemmelokalerne på Frank Jensens 37-års fødselsdag den 28. maj. Der er ingen tvivl om, hvad han ønsker sig.
"I den indre film, som de fleste af os ser, er grænsen et meget vigtigt symbol på vores suverænitet. Men grænsen flytter sig ikke; den bliver, hvor den er. Vi kan også se for os, at hvis vi siger nej til det her samarbejde, så må familien Jensen holde i kø ved den dansk-tyske grænse og blive udsat for en langt mere indgribende personkontrol end i dag. Det skal vi ikke udsætte den danske familie for, når vi med moderne efterforskningsmetoder kan ramme den grænseoverskridende kriminalitet, vi sigter på," siger Frank Jensen.
Ministerens argumentation bevæger sig fra det nære til det politiske. Og så er der - set gennem Frank Jensens briller - ikke noget alternativ.
"Nu siger nogle af nej-sigerne fra SF og JuniBevægelsen, at hvis vi siger nej den 28. maj, så skal vi melde os ud af Schengen-samarbejdet. Det er en besynderlig slutning, for vi stemmer ikke om dansk medlemskab af Schengen, det gjorde et stort flertal i Folketinget sidste år," siger Frank Jensen.
Ender det som SF-nej-sigerne og EU-modstanderne vil det, så forlader Danmark både Schengen-samarbejdet og, mener Frank Jensen, den nordiske pasunion.
Uden for både den europæiske og den nordiske pasunion opstår køerne ved grænsen - med mindre Danmark følger Norge. Det nordiske broderland accepterer at leve op til Schengen-reglerne uden at være medlem, "og det tror jeg enhver kan se, er en dårlig løsning," siger justitsministeren.

Biljagt over grænsen
Her introducerer Frank Jensen et nyt emne:
"Der er også mange af os, der har en anden indre film for vores indre øje: Der hvor biljagten stopper ved grænsen, og vi kan se de kriminelle vinke farvel fra bagruden."
På det grundlag begrunder ministeren sit ja til, at tysk politi kan fortsætte jagten ind over den danske grænse. Og han glæder sig over tyskernes tilsvarende accept af, at dansk politi omvendt kan fortsætte sydpå, hvis det skulle blive nødvendigt.
Der er dog en forskel.
"Vi har valgt at sige til tysk politi, at de kun må køre 25 km ind i landet. Derefter må det være muligt, at dansk politi kan overtage opgaven. Det er stadig en historisk bekymring for danskere at se tysk politi. Det vil tage flere generationer, før man kan have et mere afslappet forhold til tysk politi."
"Tyskerne har ikke sat en grænse for, hvor langt dansk politi må køre ind i Tyskland. De må køre så langt de vil," siger Frank Jensen.
Der er dog en grænse for, hvad dansk og tysk politi kan lave på fremmed grund.
"Det er fuldstændig fastholdt, at det er dansk politi, der bestemmer på dansk grund og tysk på tysk. Tysk politi kan ikke anholde, de har ikke nogen myndighed i Danmark," siger ministeren.

Utrygheden
Både ja-siden og nej-siden forsøger at fremstille modpartens løsning som utryg. Først og fremmest fordi det flytter stemmer. Selv efter at JuniBevægelsen trak sin plakat med overskriften Sig velkommen til 40 millioner polakker, konkluderer det britiske ugemagasin The Economist, at følelsen bag plakaten hænger ved.
"Der er en følelse af, at Danmark bliver overvældet af fremmed indflydelse, og at EU har en del af skylden," skriver det ansete ugeskrift.
Den følelse vil Frank Dahlgaard gerne styrke. Den konservative politiker står bag det borgerlige nej-alternativ, Nationernes Europa, og siger, "at der er ikke meget tryghed i at ophæve personkontrollen ved grænserne."
Frank Dahlgaard mener, det vil svække "indsatsen mod menneskesmugling, narko-smugling og international kriminalitet".
"Det er noget sludder", siger Frank Jensen: "Den stikprøvekontrol, vi har af de 250.000 personer, der krydser grænsen mellem Danmark og Tyskland, er ikke tilstrækkelig. Derfor laver vi en baglandspatrulje. Moderne politisamarbejde består ikke i, at der står en politimand i et skur ved grænsen for at se pas. Moderne politisamarbejde består i høj grad af efterforskning og efterretninger."
Det indebærer, at politiet i Schengen-landene samarbejder om at opspore og forfølge transporter af narko hen over grænserne. Frank Jensen peger på, at den type transporter ikke opdages ved grænserne, men langt før takket være politi-samarbejdet.
Frank Jensen forsøger at bane sig vej gennem debatten med henvisningen til det praktiske samarbejde. Ind til nu har der ikke været mange euro-symboler i justitsministerens argumentation. Her kommer de så.
"Alle ved, at det, der kan skabe varig fred og stabilitet i Europa, er tillid til hinandens befolkninger. Et grundlag er, at man skal kunne bevæge sig frit, og at man ikke skal kontrolleres, når man krydser en grænse. Når ingen kan forestille sig, at vi skulle have fjendtlige hensigter over for de andre nordiske lande, så er det fordi, vi har opbygget så tætte relationer til dem. Skal vi gøre det på et bredere grundlag i vore lande, betyder det, at befolkningerne skal kunne rejse frit over grænserne," siger justitsminister Frank Jensen.

Side 14: Jens-Peter Bonde: Er det bedre at vise pas på gaden end ved grænsen

*Information starter mandag en serie om Schengen-samarbejdet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her