Læsetid: 4 min.

Japanernes tillid væk

29. maj 1998

Både den internationale finansverden og japanerne selv er skeptiske over for den økonomiske fremtid

Japanske politikere og økonomer har i månedsvis sagt, at Japan er på vej mod økonomisk vækst igen, men både den internationale finansverden og japanerne selv er skeptiske.
Valutaen bliver ved med at miste værdi. Tirsdag faldt den yderligere til 137,42 yen for en dollar, og der er stadig ingen tegn på, at centralbanken vil gribe ind. Den seneste rutschetur, som blev indledt i begyndelsen af ugen, har vakt alvorlig bekymring hos de økonomiske stormagter.
Tirsdag måtte den amerikanske finansminister Robert Rubin dementere en udtalelse, som ugemagasinet US News tillagde ham mandag, og som gik ud på, at han skulle være parat til at lade acceptere en kurs på 140 yen, måske 150 yen for en dollar.
Tværtimod deler USA den japanske bekymring over yen'ens svaghed, sagde han og understregede, at den amerikanske valutapolitik er uændret.
Washington vil formentlig modsætte sig enhver devaluering af yen'en ud fra den betragtning, at det yderligere vil forværre USA's enorme handelsunderskud over for Japan. Men den amerikanske finansminister vogtede sig vel for at sige direkte, at centralbankerne i de rigeste lande har umiddelbare planer om at gribe ind for at standse yen'ens fald.

Nedtur fremprovokeret
Finansmarkederne har benyttet lejligheden til at fremprovokere en ny nedtur for den japanske valuta. Tirsdag noterede Wall Street trods Rubins beroligende ord et fald på næsten 100 point.
Yen'en er blevet et offer for de store vanskeligheder, som japansk økonomi er løbet ind i, men den er også påvirket af japanernes mistillid til finanssektoren i deres land. I løbet af det seneste år har antallet af nye indlånskonti i udenlandske banker i Japan sat rekord på rekord.
"De sidste 12 måneder har blot én af de amerikanske banker i Tokyo fået næsten 800.000 nye japanske kunder. Det viser, i hvor høj grad japanerne har mistet tilliden til deres egne banker, som har lidt milliardtab på uinddrivelige lån. Det hjælper ikke, at myndighederne har oprettet en fond, der garanterer indskyderne deres penge i tilfælde af en konkurs," siger en økonom i en stor fransk bank.
"Ikke alene flygter de fra de japanske banker - de forlanger også, at de udenlandske banker placerer en del af deres penge i udlandet," tilføjer han.
Både japanske og udenlandske investorer sælger deres yen, og resultatet er yderligere kursfald. Blot det mindste rygte kan fremkalde panik.

Afgørende betydning
Det japanske bruttonationalprodukt tegner sig for næsten 80 procent af økonomien i Det Fjerne Østen - Kina indbefattet. Hvis regionen skal komme til kræfter igen, er det altså af afgørende betydning, at der på ny kommer gang i væksten i Japan.
Strategien med at lade yen'en flyde synes ikke at berolige eksperterne. En devaluering kan bidrage til at stimulere økonomien, fordi efterspørgslen efter japanske eksportvarer i øjeblikket er dens eneste drivkraft - men denne udvej er ikke ufarlig for de andre asiatiske lande.
Den største risiko består i, at det vil udløse en ny bølge af devalueringer andre steder, hvis yen'en falder for meget. Det var netop noget tilsvarende, der skete tirsdag: I kølvandet på yen'ens glidetur blev alle asiatiske valutaer svækket i forhold til dollaren.
De japanske banker vil blive de første ofre for en ny valutakrise i Asien, fordi de har mere end 700 milliarder franc (næsten 800 milliarder kr.) ude at svømme i lån til andre asiatiske lande. Hvis Japan trækker andre lande med sig i faldet, kan bankerne definitivt skyde en hvid pind efter disse penge.

Foruroliget
Der er altså mange grunde til, at den franske finansminister Dominique Strauss-Kahn er foruroliget
Vi har ingen interesse i, at den japanske økonomi forbliver i sin nuværende tilstand," siger han. "Det vil trække hele regionen ned og indebære en fare for selv den kinesiske økonomi."
Det er netop udsigten til krise i det gigantiske Kina, der får nogle til at frygte en verdensomspændende deflation som i 1930'erne.
Siden den asiatiske krise begyndte, er Kinas eksport faldet til et niveau, der gør det umuligt at opretholde målet om en økonomisk vækst på otte procent i 1998.
Regeringen i Beijing fastholder stadig, at der ikke kan blive tale om en devaluering. Men hvor længe kan den blive ved med det?
Det er for at undgå den værst tænkelige udvikling, at såvel Japan som de vestlige industrilande er interesserede i at standse spekulationen mod yen'en. Redskaberne findes: Den japanske centralbank råder over reserver på 200 milliarder dollar, som kan bruges til at støtte yen'en.
Tiden vil vise, om om det er nok til at genoprette investorernes tillid. Og det er ifølge de fleste eksperter en nødvendig forudsætning for, at regionen kan få stabile forhold igen.

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her