Læsetid: 4 min.

Jazzfestival på 20. år

29. maj 1998

Flere musiksteder og begivenheder i løbet af de ti dage i København i begyndelsen af juli, men også en del fornyelse i de ellers ret satte programmer

COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL
Næh, tingene er ikke hvad de var, tænker Deres udsendte med Ellington, mens han er på vej til præsentationen af sommerens københavnske jazzfestival. Ikke, som så mange gange før, i besøgsafdelingen hos festivalens hovedsponsor, Tuborg, men i Tivoli, hvis tilknytning til festivalen normalt har været en anelse platonisk.
Nu har haven ikke engang længer et jazzhus, konstaterer den udsendte, da han passerer trappen ned til forne tiders Jazzhus Slukefter, senest Tivoli JazzHouse, en sympatisk lillebror til det større hus i Niels Hemmingsensgade. Nu, gudhjælpeham, et diskotek med det måske lidt for åndelige navn Club Mantra!
Og lidt længere fremme, på Glassalens bagside: Bye bye til Belle Terrasse og til minderne om kulinariske og selskabelige oplevelser. I lokalerne ligger nu et etablissement, hvis navn (som det første i Tivoli?) erindrer om Poul Henningsens betydning for haven: Restaurant PH. Hvilket jo er fint nok.
Her præsenteres så bl.a. det trykte program for festivalen, en diger sag (104 sider) i A5-format med årets festival-plakat, af Dorte Dahlin, som forside. Formedelst kr. 30 får man her detaljeret besked om medvirkende, tider og steder, foruden navne-index, stedernes adresser og plads på bykortet, og tilbageblik af Kjeld Frandsen og Erik Moseholm.

Samme rammer
Hurtigt bemærker man så at de ydre rammer om festivalen stort set er de gammelkendte, dog med en vis udvidelse: 500 musikbegivenheder fordelt på et halvt hundrede huse, cafeer og restauranter, foruden alt det udendørs, som ikke er det mindst vigtige. Nok til ti dage, må man mene.
Kraftigst stødes der i trompeten for de fire aftener i Cirkusbygningen: Giant Jazz, såmænd. Det håber vi så at de to første aftener lever op til, søndag den 5. med Charles Mingus Big Band og Charles Lloyds kvartet, mandag den 6. med sangerinden Cassandra Wilson (med egen rytmegruppe) og Radioens Big Band med Jim McNeely i det Gershwin-program (med Cæcilie Norby), som blev præsenteret for nogle måneder siden. Tirsdag den 7. med sangeren Tony Bennett og fredag den 10. med blues og gospel svarer derimod ikke til markskriget.
Dernæst er Copenhagen JazzHouse genstand for vores interesse. Med fodbold-VM på skærmen er programmet ret forsigtigt i år, men rummer dog lovende enkeltheder:
Woody Hermans orkester den 3., Mads Vindings trio den 5., Joe Zawinuls Syndicate den 6. og 7., Thomas Clausen i duo med den finske vibrafonist Severi Pyysalo den 8., Marilyn Mazur i kvartet med samme Clausen og Lotte Anker den 9., og John Tchicai med Strange Brothers og Copenhagen Art Ensemble den 11.

Tchicai og nye toner
John Tchicai står for juli måneds JazzVisit og er derfor hjemme fra Californien. Han medvirker også i fire andre festival-arrangementer, i kvartet med pianisten Jonas Müller (Axeltorv den 8. kl. 15) og i duo med Müller (Frederiks Bastion den 12. kl. 16), med Carsten Dahls gruppe med Fredrik Lundin og Josefine Cronholm (Haveselskabets Have den 10. kl. 17,30) og som leder af sin egen Street Parade (!) fra Kultorvet til Amagertorv (den 11. kl. 17).
Tchicai er dog ikke den eneste repræsentant for jazz-eksperimentet ved denne festival. Fire koncerter i Rundetårn (7.-10. kl. 20.30) er helliget den frit improviserede musik, mest interessant den sidste med pianisten Marilyn Crispell i selskab med vore egne Lotte Anker og Marilyn Mazur. Lotte Anker møder også to af deltagerne fra koncerten den 7., Peter Friis Nielsen og Hasse Poulsen, i Blue Note den 3. kl. 24, Poulsens Sounds of Choice Ensemble med Fredrik Lundin og Lars Møller spiller på Blågårds Plads den 11. kl. 14, Thomas Agergaards Ok Nok Congo høres på Axeltorv den 9. kl. 14, og Hugh Steinmetz' big band Communio Musica i Øksnehallen den 5. kl. 14.
Også crossover-tendensen er repræsenteret. Institutionen Den 3. Vej står for uropførelse af kompositioner skrevet af kendte jazzfolk til Tivolis Symfoniorkester, dirigeret af Frans Rasmussen. Det er i Tivolis Koncertsal den 9. kl. 19.30.

Tre solo-bassister
Mere ortodoks musik, men i uortodokse fremførelser kan man møde ved midnatskoncerter på Nationalmuseet den 5., 7. og 8., hvor henholdsvis Lars Danielsson, Eddie Gomez og Niels-Henning Ørsted-Pedersen er uakkompagnerede solister. Konsistoriegården har derimod i år mere jazz-perifere koncerter med salsamusik den 8. og 12. (hhv. Cubanismo og Ray Barretto), og diskoteks-jazz den 9. og 10.
Europæiske orkestre er der ikke meget af, men man kan nævne den russisk-norske
pianist Olga Konkova med norsk akkompagnement på Gråbrødretorv den 8. kl. 16, og samme Konkova med den norske sangerinde Magni Wentzel samme sted og tid to dage senere. Og den amerikanske trio The Fringe med saxofonisten George Garzone kan være værd at aflytte den 5. kl. 16 i Kgs. Have.
Derudover er der så talrige andre begivenheder, som vi ikke overkommer at nævne her. De kan findes i kataloget og skulle give den nysgerrige såvel som den mere jazzvante rigeligt at vælge imellem. Man forstår godt, at der er folk som bruger en uge af deres sommerferie på at gå til jazz-festival.
Og i år er festivalen oven i købet på samme tid, hvad den har været, og noget som der ikke har været så meget af før.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her