Læsetid: 3 min.

Kampgejsten stiger i Kohls lejr

19. maj 1998

Ti minutters stående applaus til forbundskansler Kohl efter to timer lang tale på CDU-kongressen

Bremen - Det var en tydeligt rørt og lettet statsmand, Helmut Kohl, der mandag efter en to timers lang og velsmurt tale tog imod 10-12 minutters stående applaus fra de 1001 delegerede ved Kristeligt-Demokratiske Unions (CDU) partikongres i Bremen.
Rytmisk klappende, lidt forkrampet hujende "Helmut, Helmut", som var det en anden fodboldkamp, syntes CDU'erne for en kort stund at have glemt meningsmålingerne, der kun giver 35 procent af stemmerne til
Kohls koalitionsregering mod 43 procent til den socialdemokratiske (SPD) udfordrer. Alle forårets rygter om, at man ville skifte Kohl ud med CDU/CSU's fraktionsformand, Wolfgang Schäuble, fik man med den længste applaus i Kohls 25 år som partiets leder i det mindste manet godt og grundigt i jorden.
Talen, der anses at være Kohls sidste chance til at få opmuntret CDU og vendt meningsmålingerne, var fra starten lagt i de anti-kommunistiske folder. Således angreb Kohl socialdemokratiet for i delstaten Sachsen-Anhalt at ville samarbejde med PDS, efterfølgeren til de tidligere østtyske kommunister.
"SPD taler om 'den nye midte', men stiller sig ved siden af kommunisterne". "Man kan ikke kæmpe troværdigt mod de højre-radikale, når man samarbejder med de venstre-radikale".
"Vi afviser ethvert samarbejde med politisk radikale, højre såvel som venstre. Vi er ikke blinde på noget øje. De venstre- og højre-radikale har i dette århundrede kun bragt Tyskland ulykke og bør aldrig nogen sinde komme til magten igen", sagde Kohl.

Tyskernes moralske natur
Et andet af de store temaer i valgkampen, som Kohl kaldte "en af de hårdeste i årtier", var den 'indre sikkerhed', ikke mindst, hvad kriminelle udlændinge angik.
"Vi bør ikke vise tolerance overfor forbrydere - uanset deres nationalitet". "Det er tyskernes moralske natur at hjælpe andre. Men gæster må holde sig inden for rammerne af gæstfrihedens love. Det gælder i privatlivet som på statsplan. Dem, der misbruger gæstfriheden, smider vi ganske enkelt ud"
I forhold til genforeningen indrømmede Kohl, at der var blevet begået fejl. "Men i de væsentlige beslutninger (genforeningen, red.) tog vi ikke fejl", sagde han og spurgte, hvor SPD-folkene var den gang. "Men genforening tager lang tid. Hjerternes enhed tager lang tid", sagde Kohl og lovede, at opbygningen af Østtyskland havde første prioritet.

Nationen i højsædet
Også tyskernes svære forhold til deres egen nationale identitet kom kansleren forbi. "Uden patriotisme, ingen nation". "Vi må kunne sige, at Tyskland er vort fædreland", uden at dette, ifølge Kohl, skulle føre til, at man dermed skammede sig.
Kohl ønskede sig samtidig, at høflighed og dannelse kunne genindføres, og fremhævede, at forbundshærens indsats ved flodkatastrofen i Frankfurt (Oder) og Bosnien kunne tjene som "det bedste eksempel for de unge i Tyskland. De (soldaterne, red.) har værdier".
Kohl fremhævede den tyske økonomiske vækst, som i år forventes at stige med 2,5- 3,0 procent og måske højere næste år. Derefter prisstabiliteten, som han kaldte "den bedste socialpolitik, der findes", da det var pensionisterne og de fattige, der blev ramt hårdest af inflation.
"Tendensen er vendt. Det viser statistikken, også når det gælder Øst. Sig det dog til folk".
Genralsekretær Peter Hintze, hovedmanden bag den såkaldte "Rote Socken" anti-kommunist kampagne, langede modsat Kohl direkte ud efter SPD's kanslerkandidat, Gerhard Schröder. Således citerede Hintze et par breve, som Schröder havde skrevet til den tidligere østtyske statsleder Egon Krenz og Erich Honecker tilbage i 1986. Tonen i brevene var venlig, forsonlig, og ikke mindst, i du-form. "Vi har ikke brug for en (kansler-kandidat, red.), der har lyst til privat omgang med diktatorer", sagde Hintze.
Blandt de delegerede var stemningen høj efter Kohls optræden. Som Werner
Foitzik fra Thübingen udtrykte det, så var "talen en af de bedste", han havde været med til i sine ti år som CDU-mand. "Problemet er, at jammeren i Tyskland er enorm. Og om vi rækker at vende mismodstemningen, ved jeg ikke, men håber det naturligvis".
Hans Hoffmann fra Ravensburg vidste til gengæld ikke, om han var helt enig i anti-kommunist-kampagnen. "Man burde nok skelne bedre mellem øst og vest. Vi har forskellig historie og derfor også forskellig opfattelse af, hvem der er radikale".
Udenfor kongreshallen mente en sur mand til gengæld, at CDU var et "Scheiße partei". Han havde forsøgt, at "komme ind og diskutere med CDU'erne", men var blevet smidt ud af politiet. "Arbejdspladser" sagde han, og plejede på en af CDU's mange plakater. "Ha. Som om de skaffer os arbejde".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her