Læsetid: 2 min.

K'NYT

6. maj 1998

1990'ernes forfattere er tavse
*To unge 90'er-forfattere, Janus Kodal og Hans Flemming Hilt efterlyser i Dansk forfatterforenings medlemsblad Forfatteren generationsfællernes debatbidrag. "Når 90'er generationens forfattere endelig optræder i dagspressen er det som hoved-regel med petitjournalistiske klummer eller med fyld i agurketiden", konstaterer de. Og 90'er forfatternes "antipolemiske væsen" er et problem, mener de videre, "fordi det ofte er det begavede intellektuelle anslag og indslag i debatten, der kan sætte et niveau".
Lyrikeren Lene Henningsen og prosaisten Jan Sonnergaard svarer. Den første fremhæver mediernes u-egentlighed og sit eget ønske om at leve sandt og prioritere skarpt, Sonnergaard derimod mener, at man overlader scenen til de professionelle og idioterne, hvis man ikke tør. Men det er ikke omkostningsfrit, fremgår det: "Hvorfor er det kun mig, der skal fyres fra Weekend-Avisen?" slutter han sit indlæg.

Nyt nordisk kunstinitiativ
*Et nyt initiativ inden for nutidig nordisk malerkunst præsenteres den 11. maj. Carnegie Art Award er navnet, der fra og med 1998 er overskriften på såvel en årlig censureret kunstudstilling, der skal turnere i de nordiske lande, som en kunstbog og en kunstpris. I juryen sidder blandt andet Lars Nittve (endnu) fra Louisiana i Humlebæk, Olle Granath fra Stockholms Nationalmuseum og Bera Nordal fra Malmö Konsthall. Initiativtager er Carnegie Bank A/S.

Silkeborg Bad bliver kunstcenter
*Det gamle kursted Silkeborg Bad er blevet omskabt til kunstcenter. Kilderne strømmer stadig med tre-fjerdedel millioner liter vand i døgnet, og der tappes dagligt til fremstillingen af
Carlsberg Kurvand. Ved Arnakke-kilde kan man selv drikke den dag i dag. Den gamle kuranstalt eksisterede i 100 år og er nu atter taget i brug som internationalt kunstcenter. Fra den 17. maj til 30. august fejres indvielsen af den nyrenoverede kurbygning med udstillingen Fuglefri af en lang række kunstværker og andre bidrag, der indkredser aspekter omkring fugle. Fra Johannes Larsen til Sonia Brandes.

Svensk trækplaster
*Hvad gør man, når bøgerne er læst og tegnefilmene lavet, og Astrid Lindgrens popularitet og dermed salgbarhed alligevel langtfra er udtømt? Man laver eksempelvis et kulturcenter som Junibacken i Stockholm, eller Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby og Astrid Lindgren Gården sammesteds. Den første er en forlystelsespark for børn med lokaliteter som Kirsebærdalen fra Brødrene Løvehjerte, Junibacken og naturligvis Pippi Langstrømpes Villa Villekulla. Den anden, der indvies den 14. november i år, kommer til at rumme 800 kvadratmeter med en permanent Astrid Lindgren-udstilling. Der bliver biograf og en udstilling om den svundne smålandske bondekutur, som Astrid Lindgren voksede op med og skildrede.

Oslo får oplevelsescentrum
*I maj åbner et teater med stort Imax-filmlærred i Oslo. Der kan blandt andet vises tredimensionale film, ligesom teatret kommer til at rumme Nordeuropas første Imaxbiograf med simulator.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her