Læsetid: 3 min.

K'NYT

2. maj 1998

Ekstra Bladet finder ikke på
*I vore omtaler af romanen Klaks Sten, som ikke er skrevet af Klaus Kjøller, men muligvis af hans pseudonym, og hvori én af Kjøllers kolleger bliver myrdet, er vi kommet til - fra Ekstra Bladet - at citere hans kollega professor Thomas Bredsdorff for bemærkningen: "Idioten er jo ikke blevet professor i manipulation for ingenting." Men det har Bredsdorff aldrig sagt, og i et brev til Ekstra Bladets journalist har han beskyldt denne for løgn og digt. Hvilket igen har ført til, at én af bladets chefredaktører, Claes Kastholm Hansen, højst usædvanligt har beklaget. Vi citerer: "Vi har absolut ingen grund til at tvivle på din fremstilling af sagen, og vi skal beklage forløbet dybt. Det er ikke Ekstra Bladets arbejdsmetode at forvanske eller opdigte citater. For en avis med Ekstra Bladets kritiske og offensive holdning er det netop af største vigtighed, at troværdigheden er i orden." Vi lader citatet stå, og man må gerne klippe det ud.

En chino i Kerteminde
*William H. Johnson, kunstmaler, oplever i disse år for første gang en bred interesse for sine værker.
Johnson døde på et psykiatrisk hospital i 1970 efter over 20 års indlæggelse.
Johnson var - hvad man dengang i USA kaldte - "chino", dvs. halvt sort, halvt indiansk. Nu åbner Johannes Larsen museet i Kerteminde en udstilling med værker af Johnson. Johnson boede knap en halv snes år i Kerteminde, gift med Holcha Krake fra Dalby på Nordfyn. De mødtes i en kunstnerkoloni ved Middelhavet. Johnson skal være faldet godt til i kunstnermiljøet i og omkring Kerteminde, men måtte - da krigen nærmere sig - vende tilbage til USA sammen med sin danske kone, som døde i New York i 1944 af en kræftsygdom. Amerikanske kunsthandlere har de seneste år været på indkøbsrejser i Europa for at opstøve Johnsons værker, der mildt sagt har været ude af kurs. Hans bevidst primitive skildringer af livet blandt sorte især i USA's Sydstater har ikke været politisk korrekte. Men også de kunstpolitiske tider skifter og National Museum of American Art i Washing-ton DC har satset alverden på at opbygge en repræsentativ samling af Johnson.

Læserne strejker ikke
*Ugens bestsellerliste fra Gad-kæden har Benny Andersen som nummer et på den skønlitterære liste med Samlede digte. Hanne-Vibeke Holst er nummer to med En lykkelig kvinde. Jane Aamund nummer tre med Colorado Drømme. Derefter kommer Jens Chr. Grøndahl og Morten Sabroe. Biografi-listen ser således ud: 1. Dagmar Andreasen: Mosteren; 2. Erik Amdrup: Som jeg ser det; 3. Lotte Tarp: Det skulle nødig hedde sig.
Og faglitteratur: 1. Anne Larsen: Fedfattig kost; 2. Lene Hansson: Mad, Motion og Mirakler; 3. Jesper Juul: Her er jeg! Hvem er du? Tæt forfulgt af nye titler fra Uffe Ellemann-Jensen, Hanne Reintoft og Drude Dahlerup. Vi glæder os - helt uironisk - over, at læserne selv kan finde frem til bøgerne - udenom vore anmeldere.

Garcia Lorca fortsat aktuel
*Federico Garcia Lorca ville den 5. juni være fyldt 100. Han blev som bekendt dræbt under den spanske borgerkrig, men han har trodset døden og er blevet en af det 20. århundredes største. Husets Forlag i Århus har taget forskud på fødseldagen med en genudgivelse af hovedværket Sigøjnerballader i Peer Sibasts gendigtning samt samme Sibasts 1984-udvalg af essays, foredrag, reportager, kritik, sange (med noder): Troldmanden fra Granada. På selve fødselsdagen udkommer i dansk oversættelse Ian Gibsons standardbiografi (800 sider) om Lorca og sidst på årets Lorcas samlede dramatiske digtning i tre bind - igen i Sibasts oversættelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her