Læsetid: 2 min.

K'nyt

27. maj 1998

Forfatter-protest til minister
*Danske Skønlitterære Forfattere, der har forfatteren Peter Legård Nielsen som formand, har indsendt en protest til kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen mod den nedskæring af forfatteres bibliotekspenge på 25 pct., som er varslet for årene 1996 og 1997.
Nedskæringen er resultatet af et pålæg fra Biblioteksankenævnets til Biblioteksstyrelsen efter en sag om betaling af bibliotekspenge for skolernes klassesæt. DSF skriver, at man finder fremgangsmåden "nærmest brutal" og kræver kompensation. Desuden kritiseres, at kendelsen, der forelå allerede i februar, først nu er kommet til forfatternes kendskab.

Spændende planer på Betty Nansen
*Efter i den forløbne sæson at have glimret med Billedmageren har det københavnske Betty Nansen-teater fremlagt et meget lovende repertoire for den kommende sæson.
P.O. Enquists Billedmageren med bl.a. Bodil Udsen bliver genopsat i december, men først er der premiere på det længe ventede Robert Wilson, William Burroughs og Tom Waits' balladespækkede 'opera' The Black Rider, der var en sensation i Hamborg for to sæsoner siden. Den sorte messe instrueres af Katrine Wiedemann, scenograferes af Michael Kvium og gendigtes af Peter Laugesen.
Årets 100-års fødselar Bertolt Brecht, der generelt blev negligeret i indeværende sæson, fejres sent, men dog, med opsætningen af Galileo med Jens Okking i hovedrollen instrueret af direktør Peter Langdal.

Og også ovre på Edison
*På Betty Nansens anneksscene, Edison, har man været hurtig med danmarkspremieren på Lars Noréns Personkreds 3, der udløste usædvanligt intense samfunds- og teaterdiskussioner efter Stockholmspremieren i år. Madeleine Røn Juul instruerer. Nina Flagstad scenograferer.
Derefter prøver man det umulige: at sætte 'fælles' billeder på de seksuelle fantasier i tresserklassikeren O´s historie ; Peter Asmussen gendigter, Alexa Ther instruerer og Rikke Juellund står for de franske kulisser. Tammi Øst og Puk Scharbau spiller det kvindelige hovedpar. Egentligt er projektet uladsiggørligt, så vi er nogle, der holder vejret.
Sæsonen slutter med Projekt Terror, der tager udgangspunkt i Rote Armé Fraktion og Ulrike Meinhofs aldrig fuldt belyste selvmord i Stammheimfængslet. Karen Lise Mynster, Kirsten Olesen og Jens Albinus ses i hovedrollerne.

Debatmøde om læger og patient
*Ønsker lægerne en frugtbar og saglig debat om, hvorvidt den kultur og etik, der udvises over for patienter, befinder sig på et acceptabelt niveau - eller er deres talsmænd mimoseagtige?
Dette og andre spørgsmål vil filosoffen og teologen Peter Kemp stille ved et debatmøde i aften kl. 19.30 i Studiegaarden, Studiestræde 6, Københavns Universitet.
Peter Kemp har netop udgivet bogen, Et liv, der ikke dør, som med udgangspunkt i personlige erfaringer anklager læger for udvist lægefaglig arrogance.

Vinterberg hjem til a-kassen
*Den nykårede prisvinder fra Cannes, Thomas Vinterberg, kommer hjem til en helt blank kalender og ved ikke rigtigt, hvad han skal sige til a-kassen, skriver Politiken.
Han er lige sprunget fra et stort amerikans-europæisk filmprojekt, The Zoo Keeper, fordi han alligevel ikke brød sig om det. Det er næppe sandsynligt, at hans næste film bliver et dogmeprojekt.
"Så hellere lave noget til 100 millioner", lyder det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her