Læsetid: 2 min.

Kommunal støtte spænder ben

5. maj 1998

Efterlønsmodtagere og arbejdsløse må ikke arbejde ulønnet for en frivillig social organisation, hvis kommunen betaler huslejen

300.000 danskere deltager i frivilligt socialt arbejde. Men efterlønnere og dagpengemodtagere må ikke udføre den slags ulønnet arbejde i en organisation, som får lokaler og telefon betalt af kommunen.
Det viser flere afgørelser fra Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikring.
Socialministeriet og Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde har i flere år skubbet på for, at Arbejdsministeriet skulle tolke lovgivningen mere lempeligt. Nu er der afklaring på vej fra en fælles ministeriel arbejdsgruppe.
Striden handler om, hvordan ordene i "offentligt regi" skal fortolkes. Ifølge bekendtkendtgørelsen om fradrag i arbejdsløshedsdagpenge må arbejdsløse gerne udføre frivilligt ulønnet arbejde, blandt andet i private humanitære og sociale organisationer.
Men der er visse begrænsninger. Det ulønnede arbejde må ikke udføres i statsligt, amtskommunalt eller kommunalt regi, melder bekendtgørelsen.
Det spænder ben for arbejdsløses og efterlønsmodtageres lyst til at yde en indsats for andre mennesker. Eksempelvis i Farum Kommune. Her tog Seniorådet initiativ til at oprette Seniorrådgivningen, hvor ældre over 55, kan henvende sig og drøfte konkrete personlige eller praktive problemer. Rådgiverne er ældre frivillige som har tid og lyst til at lytte og samtale i den daglige åbningstid fra 10-13.
Farum kommune stiller lokaler til rådighed og betaler udgifter til telefon og annoncering.
Dermed hører rådgivningen til "arbejde i arbejdsløshedslovgivningens forstand", skriver Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen i afgørelse om en efterlønsmodtagers frivillige arbejde i rådgivningen.
Vedkommende fik besked på, at efterlønsmodtageres arbejde i rådgivningen skal medregnes i de 200 timer, som en efterlønsmodtager højst må arbejde inden for et kalenderår.
Helt parallelle afgørelser har Direktoratet truffet for arbejdsløse, der arbejder som frivillige ulønnede krisevagter i Kvindekrisecentre. Det må arbejdsløse ikke uden at det medføre fradrag i dagpengene.
Birthe Behrens, som er faglig sekretær for Kontaktudvalget, der er nedsat af Socialministeriet:
"Det har stor betydning både for den enkelte arbejdsløse og efterlønsmodtager og for det frivillige sociale arbejde. I eftersommeren 1997 blev der nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra Socialministeriet og Arbejdsministeriet, som skal finde en løsning på problemet."
"Sagen har kørt så længe, at Kontaktudvalget er blevet en smule ... utålmodigt, og har bedt om en afklaring i sagen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her