Læsetid: 2 min.

Kritiske øjeblikke

6. maj 1998

På én og samme dag vendte både solen og varmen tilbage. Det gjorde mig så opstemt, at jeg hamstrede en citronkage hos Høkeren

NIENDE DAG
Når der sker noget her i Skovby, foregår det som regel hos Høkeren.
Sidste gang der var optakt til strejke (eller var det forrige gang), kom en ældre mand ind i butikken, skød kæben frem og knaldede hånden i disken, mens han kommanderede:
"Du kan stikke mig 10 flag!"
Han havde ikke set en cigaretpakke siden 1939, men ville ikke lade sin uvidenhed stå i vejen for sin handlekraft.

Fyldte indkøbsposer
Det forlyder, at vi er omskåret fra afverdenen, men ingen er helt sikre. Færgen går stadig til Mommark på Als, for den er ikke omfattet af konflikten.
Og færgen mellem Ærøskøbing og Svendborg går besynderligt nok også, - man må bare ikke tage med den. Medmindre man har en meget god og højtidelig grund.
I torsdags blev sejladsen imidlertid stoppet, fordi en kommunalt ansat person måtte til fastlandet, og senere vendte tilbage med indkøbsposer og et nyt (sammenklappet) drivhus i en pakke fra Trælasten i Svendborg.
En dame, som troede, at man frit kunne tage færgen, blev stoppet af en matros, hvorefter hun stak ham en på skrinet.
Alt dette har jeg fra den lokale avis, som heller ikke udkommer. Men den er gået på Internettet, og ligger i afskrift på Høkerens disk. Den globale landsby er en realitet, og vi kender de fleste af indbyggerne personligt.

Bøgen sprang ud
På en og samme dag skete følgende: Solen og varmen kom. Vores store japanske kirsebærtræ og bøgetræet sprang ud. Og to svaler vendte hjem fra Afrika.
Det gjorde mig så opstemt, at jeg hamstrede en citronkage hos Høkeren, uden at vide, om vi nogensinde får brug for den. Og når jeg tænker nærmere over det, har jeg vist ikke haft så herlig en 'krisesituation', (hvis jeg må være så venlig at anvende et udtryk fra Tv-Avisen) siden generalstrejken.
Dengang var mine forældre gået under jorden, hvilket dog ikke hindrede os børn i at befinde os ovenpå den, i Sorgenfri. Her kunne vi i de lune forårsaftener se Dronning Alexandrine og Kong Christian Den Tiende køre til Frederiksdal og tilbage i åben karet.
En kongetro legekammerat fik den idé, at vi skulle stjæle alt, hvad vi kunne af blomster og knæle i vejkanten, når kongeparret kørte forbi.
Aften efter aften raidede vi nabohaverne, og lagde os i gruset med hengivne engleansigter. Og når kareten kom, sprang vi frem og kastede, mere eller mindre elegant, et par kilo krøllede blomster op i den.
En dag blev vi inviteret med på en tur, vinkede nådigt til højre og venstre.
Gud og Dronningen må vide, hvad denne strejke vil bringe.

*Danske kunstnere skriver hver dag strejkedagbog i Information: Den 28. april var det Bent Vinn Nielsen, den 29. Lotte Tarp, den 30. Malene Vilstrup, den 1. maj Peter Bay, den 2. Vagn Lundbye, den 3. Ib Makwarth og i går var det Jytte Borberg.
Dagens skribent Thomas Winding er forfatter og filmkonsulent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her