Læsetid: 3 min.

Kulturforskelle bag Erling Olsens konflikt med Justitsministeriets topembedsmænd

9. maj 1998

Erling Olsen havde slet ikke fantasi til at forestille sig, at hans embedsmænd virkelig ville lade Københavns Politi undersøge sig selv. Men det ville de. På hans ansvar

Det var "kulturforskelle", der gav anledning til "misforståelser" mellem de ledende embedsmænd i Justitsministeriet og daværende justitsminister Erling Olsen (S) under udarbejdelsen af kommissoriet for Asbjørn Jensens undersøgelse af urolighederne på Nørrebro i København den 18.-19. maj 1993.
Det forklarede Erling Olsen torsdag under første dag med afhøring af den nu forhenværende politiker i undersøgelseskommissionen, der mødes i Østre Landsret i København.
Erling Olsen har en fundamentalt anderledes udlægning af de afgørende møder i maj 1993 end de ledende embedsmænd Michael Lunn, Torsten Hesselbjerg og Johan Reimann eller daværende rigsadvokat Asbjørn Jensen. De fire, der alle er karrierejurister fra Justitsministeriets system, har - dels i notater til Olsens efterfølger, dels i undersøgelseskommissionens afhøringer tidligere på foråret mere eller mindre entydigt forklaret, at det under møder i ministeriet stod klart, at Københavns Politi selv skulle stå for undersøgelsen af, om Københavns Politi havde begået fejl under nedkæmpningen af urolighederne på Nørrebro, hvor der blandt andet blev affyret skarpe skud mod de stenkastende aktivister.

Fantasien rakte ikke
"Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at det var det, der var meningen," sagde Erling Olsen om den tanke, at Københavns Politi skulle undersøge sig selv. Erling Olsen gav udtryk for, at han ikke kendte Justitsministeriets "business as usual", for "jeg havde jo aldrig beskæftiget mig med retspolitik, før jeg blev justitsminister".
"Kulturforskelle" var den lidet konfliktsøgende forklaring, Erling Olsen gav på det skarpe modsætningsforhold, han efter sin afgang i efteråret 1994 har fået til de ledende embedsmænd i det ministerium, hvor han ifølge sin forklaring "befandt sig overordentlig godt" som minister:
"Jeg kan slet ikke genkende den fremstilling," var det stærkeste, Erling Olsen fik sagt om departementschef Michael Lunns forklaring om, at Erling Olsen skulle have erklæret sig villig til at imødegå kritikken af, at Københavns Politi fik lov at undersøge sig selv. Ifølge Olsen handlede samtalen om, at ministeren ville være parat til at imødegå kritikken af, at rigsadvokaten - som en del af anklagemyndighedens og politiets apparat - skulle stå for undersøgelsen.

Samtidige kilder
Erling Olsen citerede til sit forsvar to medieindslag - interviews fra Radioavisen og Ekstra Bladet fra dagene umiddelbart efter 18. maj-urolighederne - hvor han udtrykkeligt henviser til, at Rigspolitiet skal stå for undersøgelsen. Disse citater og et udskrift af den tale, Erling Olsen holdt på dansk Politiforbunds ombudsmøde i Herning 26. maj 1993, har som kildemateriale den fordel frem for embedsmændenes notater og vidneudsagn, at de er samtidige med begivenhederne. De såkaldte "pengeskabsnotater" (de blev gemt
i ministeriets pengeskab) stammer fra sommeren 1995.
Bortset fra forsøgene på at få klarlagt, hvem der bar ansvaret for, at Københavns Politi fik lov at undersøge sig selv - hvorved en opklaring af politiets fejldispositioner blev forsinket eller forhindret - bød torsdagens afhøring på en usædvanlig skarp afstandtagen fra daværende politidirektør Poul Eefsen, hvis mangelfulde afrapportering og polemiske facon fik hans post til at hænge i en særdeles tynd tråd allerede år inden hans senere afgang på grund af alder. Erling Olsen sagde flere gange under afhøringen, at han som justitsminister ikke havde tillid til Poul Eefsen. Hverken udspørger Arne Skovbo, de tre medlemmer af kommissionen eller de seks fremmødte bisiddere for sagens forskellige involverede fandt anledning til at spørge Erling Olsen, hvorfor han ikke havde afskediget den politichef, der i så høj grad savnede hans tillid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu