Læsetid: 2 min.

Lettelse i Bruxelles

29. maj 1998

Danskerne i EU-hovedstaden frygtede nej'et og ryster på hovedet af debatten

BRUXELLES - De må være undskyldte - de er belgiere - jazz-bandet, der skulle stå for underholdningen for de cirka 200 danskere, der i går var forsamlet i Maalbeek-centret i Bruxelles for at følge optællingen af stemmerne ved folkeafstemningen.
Men ikke desto mindre formåede det belgiske jazz-band at levere aftenens mest symbolske indslag, som fik de forsamlede danskere til at bryde ud i større begejstring og latter, end da TV2 leverede den første ja-prognose.
Jazz-bandets symbolik bestod i, at musikerne, under TV2-producerens instruktion gik i gang med at spille "When the saints, go marching in" da Drude Dahlerup dukkede op på storskærmen. I det øjeblik bredte lettelsen og latteren sig.

Manglende tiltro
De EU-ansatte, au-pair pigerne, og de mange andre danskere i Bruxelles turde tro på et ja, da meningsmålingerne viste et så overbevisende flertal. Sådan var det ikke, da dørene til Maalbeek-centret blev åbnet allerede kl 18.00. En hurtig rundspørge ved de forskellige borde viste, at en pæn del af Bruxelles-danskerne - efter erfaringerne med afstemningen i 1992, hvor nej'et tog alle danskerne i Bruxelles på sengen - ikke for alvor turde tro på, at et flertal af danskerne ville stemme ja.
Den manglende tiltro holdt sig også efter de første meningsmålinger. Her havde erfaringerne fra det seneste folketingsvalg gjort stor indtryk. Men ved 21-tiden bredte lettelsen sig.
Udover jazz-bandet, var det TV2-værten Jes Dorph Petersen, der sørgede for underholdningen. Da TV2 første gang stillede tilbage fra Maalbeek-centret i Bruxelles og til studiet i København, bemærkede studieværten, at det "var stedet for dem, der elsker unionen."

Hånlatter
Den bemærkning blev nærmest mødt med hånlatter i lokalet, hvor flere nej-sigere markerede sig ved en hurtig prøve-afstemning.
Enkelte vittigheder over bordene handlede om den efterhånden klassiske bemærkning ved alle folkeafstemningerne, som er fulgt fra Bruxelles.
"Nå, tror du vi har et job i morgen." Efterfulgt af ja-prognosernes bemærkninger: "Nå, så skal vi alligevel på arbejde i morgen." Men den slags bemærkninger falder med et smil.
Minerne i Bruxelles var til gengæld mere alvorlige, når de danske EU-ansatte diskuterede den forgangne EU-debat. Niveauet i de danske diskussioner er der ikke megen respekt for.
Mens nej-sigerne i Danmark ofte taler om, at ja-siden får hele medie-opmærksomheden, var der ved bordene i Maalbeek-centret en del snak om, hvordan det overhovedet kan være muligt, at nej-sigerne i den grad kan dominere og sætte den politiske dagsorden for de emner, der diskuteres, når danskerne skal til folkeafstemning.
Men den slags ser det ud til, at Bruxelles-danskerne skal vænne sig til. For i modsætning til Nyrups udmeldinger, er der ingen i Bruxelles, der tror, at unionsudviklingen er gået i stå.
Eller som John Iversen, socialdemokratisk medlem af Parlamentet bemærkede: "Den med, at der ikke bliver flere folkeafstemninger, tror jeg ikke på."

(1.udg. af avisen)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu