Læsetid: 2 min.

NOTER

29. maj 1998

Schengen skal til folkeafstemning
*Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard mener, at det store antal nej-stemmer kræver en fornyet debat om de danske forbehold og ikke mindst flere folkeafstemninger i fremtiden - blandt andet om ØMU'en.
"Men også de ændrede institutionelle forhold, når EU skal udvides med flere medlemslande, og Schengen-samarbejdet skal til folkeafstemning," sagde Pia Kjærsgaard.

Ja'et var et klart ja
*"Det er ikke et knebent ja, men et klart ja. Nu skal vi videre og til at diskutere EU i hverdagen," fastslog den konservative leder Pia Christmas-Møller efter afstemningen i går.

Jelved: Vi venter med ØMU'en
*Den radikale leder, Marianne Jelved tolker afstemningsresultatet som en tilkendegivelse af, at danskerne ikke er parate til ØMU'en.
"Jeg og regeringen respekterer, at vi har haft en folkeafstemning, der har sagt, at vi ikke skal ind i ØMU'en. Derfor skal vi være udenfor foreløbig."

Ritt: Splittelsen er naturlig
*"Det danske ja betyder, at udvidelsen mod øst kan komme i gang", fastslog en glad miljøkommissær Ritt Bjerregaard fra Bruxelles. Hun mener, at splittelsen i befolkningen er naturlig.
"Jeg er ikke sikker på, at man kan komme over den splittelse, der er i befolkningen. Det vil måske ændre sig, når EU bliver en del af dansk politik på samme måde som kommunerne. Men så længe det er store spørgsmål, man tager stilling til, vil befolkningen altid ligge sig omkring midten, nøjagtig som de gør ved folketingsvalg."

'Lønmodtagernes Europa'
*De mange nej-stemmer er et signal til EU om at støve demokratiet af, mener SiD's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, der dog mener, at ja'et er udtryk for "vælgernes solidaritet."
"Fællesskabet startede som et handelsarbejde, men er nu ved at udvikle sig til 'lønmodtagernes Europa'. Beskæftigelse, miljø og menneskelige værdier vil få stigende betydning, og det er vigtigt, at vi fastholder politikerne på den kurs."

Gade glad for SF's ja-stemmer
*"Flere og flere til venstre stemmer ja, og flere og flere til højre stemmer nej. Dermed har vi fået fortalt, at Grønne og venstreorienterede vil noget med Europa," sagde ja-sigeren SF's Steen Gade og understregede, at EU-diskussionen skal fortsætte - også efter Amsterdam.

Flere folke-afstemninger
*Enhedslisten Keld Albrechtsen finder det uacceptabelt, at statsministeren har sagt, at der ikke er brug for flere traktat-afstemninger.
"Det bliver Enhedslistens hovedopgave i de kommende år at presse regeringen til endnu en eller flere folkeafstemninger, hvis der sker ændringer i EU-samarbejdet. Det blev et ja, men antallet af nej-sigere samt regeringens løfter giver et godt grundlag for det arbejde," sagde Keld Albrechtsen.

(2.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her