Læsetid: 2 min.

NOTER

29. maj 1998

Jelved: Vi venter med ØMUen
*Den radikale leder, Marianne Jelved tolker afstemningsresultatet som en tilkendegivelse af, at danskerne ikke er parate til ØMU'en.
"Jeg og regeringen respekterer, at vi har haft en folkeafstemning, der har sagt, at vi ikke skal ind i ØMU'en. Derfor skal vi være uden for foreløbig."

Schengen skal til folkeafstemning
*Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard mener, at det store antal nej-stemmer kræver en fornyet debat om de danske forbehold og ikke mindst flere folkeafstemninger i fremtiden - blandt andet om ØMU'en.
"Men også de ændrede institutionelle forhold, når EU skal udvides med flere medlemslande, og Schengen-samarbejdet skal til folkeafstemning," sagde Pia Kjærsgaard.

Roser til Nyrup
*"Statsministeren har været yderst aktiv denne gang i valgkampen, og det har hjulpet til det store nej," sagde parlamentsmedlem for Socialdemokratiet, John Iversen.

Det store nej bekymrer
*Trods danskernes ja, mener Henning Dyremose, at de mange nej-stemmer bør give stof til eftertanke:
"Man kan undre sig over, at der stadig er så mange nej-stemmer. Det giver grund til bekymring. Med Amsterdam-traktaten hår vi fået meget af det, vi gerne ville have, men stadig stemmer mange nej. Hvad gør vi med den forståelseskølft, der er mellem de folkevalgte og folket."

Folket er blevet 'klogere'
*Var der en, der var glad i går, da de foreløbige prognoser løb ind, så var det CD's Peter Duetoft.
"Det er postivt at se, at selv om modstanderne bruger de samme argumenter som i 1993, så får de færre stemmer i 1998."

Højt til loftet hos de konservative
*Den konservative nej-siger, Frank Dahlgaard var ene om at begræde afstemningsresultatet i den konservative lejr. "Men jeg bliver ikke upopulær i partiet. Der er højt til loftet hos de konservative," sagde Frank Dahlgaard, der mener at det er helt naturligt, at flere konservative nu stemmer nej, idet EU "piller" ved nationalstaten.

Ikke flere afstemninger
*Den tidligere EU-Kommissær Henning Christophersen mener ligesom statsministeren ikke, at fremtidens traktater kræver folkeafstemninger: "De store afgørende ting er dækket ind af de rammer, Maastricht-traktaten udstak," sagde Henning Christophersen.

'Nu kan vi køre løs'
*Tidligere statsminister Poul Schlüter var "lettet", da ja'et til Amsterdam-traktaten var i hus. "Situationen både for Danmark og for vore europæiske partnere ville være fuldstændig uoverskuelig, hvis vi havde stemt nej. Der havde foreligget et problem, som var næsten uløseligt. Det har alle selvfølgelig gruet for, sagde Poul Schlüter, der mener, at med et ja kan regeringen "køre løs" og gøre sine tanker "skarpt gældende".

(1.udg. af avisen)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu