Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

30. maj 1998

Regeringen forbereder indgreb
*Efter folkeafstemningen vil regeringen bruge pinsen til at lægge sidste hånd på en lovpakke, der skal bidrage til at holde den økonomiske aktivitet i ave. Skatten skal sænkes for de lavtlønnede, og selskabsskatten skal sænkes. Pengene til at sænke skatten for de lavtlønnede skal skaffes ved at hæve det skrå skatteloft, der begrænser skatteudskrivningen for folk med høje indtægter, en begrænsning af rentefradraget og muligvis en buket af afgifter på bl.a. benzin.
En nedsættelse af selskabsskatten fra 34 til 26 procent skal bl.a. finansieres ved at indføre en realrenteafgift på aktier og muligvis også en skat på aktieudbytter.

Verden fordømmer Pakistan
*Pakistan måtte fredag lægge ryg til stigende international fordømmelse affødt af landets første atomprøvesprængninger. Mens lande som Japan og USA lagde an til økonomiske sanktioner, indkaldte Storbritannien til et hastemøde mellem de såkaldte G8-lande og Kina.
Ifølge Pakistans premierminister, Nawaz Sharif, var prøvesprængningerne en direkte reaktion på nabolandet Indiens fem lignende prøvesprængninger for to uger siden.
Fredag skabte Pakistan tvivl om, hvorvidt landet definitivt har indstillet prøvesprængningerne. På et spørgsmål om landet agter at gennemføre flere sprængninger, svarede den pakistanske finansminister, Sartaj Aziz:
"Der er ingen planer om dette - i øjeblikket." Ialt 44 lande har fordømt Pakistan

Konservativ opgiver ekstra bolig
*Det konservative folketingsmedlem Henriette Kjær meddelte fredag, at hun med øjeblikkelig virkning flytter adresse til København.
Det sker efter, at det er kommet frem, at Henriette Kjær modtager et skattefrit omkostningstillæg på 93.000 kroner, fordi hun har folkeregisteradresse i Århus, selv om hun reelt bor i København. Det tilsvarende tillæg med folkeregisteradresse i København ville udløse et omkostningstillæg på 37.000 kroner.
Henriette Kjær skriver i en pressemeddelelse, at hun flytter sin adresse til København, "sådan at denne sag kan blive bragt ud af verden".

Jeltsin strammer grebet
*Den russiske præsident, Boris Jeltsin, fyrede fredag chefen for den statslige skatteforvaltning, Aleksander Potjinok, på grund af for dårlig skatteinddrivelse, skrev det russiske nyhedsbureau Itar-Tass. Fyringen kom i kølvandet på stor uro på det russiske finansmarked, som delvist kan tilskrives regeringens manglende evne til at gennemføre sin skattepolitik i praksis.
Den russiske ledelse har besluttet at stramme op på statens finanser på linie med de anbefalinger, som IMF (Den Internationale Valutafond) har givet. En talsmand for IMF sagde fredag, at fonden vil anbefale sin styrelse at frigive dele af en lånepakke på ti mia. dollar (ca. 6,78 mia. kr.) til Rusland, efter at ledelsen i Kreml har taget skridt til at få stoppet hullet i statskassen.
IMF har bl.a. opfordret til, at Jeltsins regering skærper opkrævning af skatter for at få lappet det store hul i den russiske statskasse.

Nye beviser i Boneloc-sag
*Rigshospitalet har hidtil hævdet, at hospitlet ikke lavede forsøg med den omstridte Boneloc-cement, men nye oplysninger tyder ifølge Patientforeningen Danmark på det modsatte.
I en journal fra en Boneloc-opereret hoftepatient står der i en note fra den 10. oktober 1991 følgende: "Patienten er kommet en måned før aftalt tid og skulle have taget blodprøver med henblik på cementprojekt. Der skal sørges for, at patienten opretholder sin blodprøvetid i november 1991". I Patientforeningen Danmark føler man, at journalen underbygger patienternes mistanke om, at cementen ikke var testet forsvarligt, før man tog den i anvendelse på Rigshospitalet, og at der reelt foregik et forsøg med cementen på Hospitalet, en mistanke, som Rigshospitalet hidtil har afvist. Nu kræver Boneloc-patienterne en forklaring.

Sverige forbyder prostitution
*Sverige forbød fredag alt køb af seksuelle tjenester fra 1. januar 1999. Den prostituerede selv går derimod fri for straf - hun eller han er pr. definition altid uskyldig, besluttede den svenske Rigsdag.
Forbudet mod at gå til prostituerede gælder overalt. På hoteller, bordeller eller via massageinstitutter. Den person, som sælger sin krop, kan ifølge loven ikke betragtes som hverken skyldig eller bare medskyldig til "forbrydelsen". De betragtes altid som den svagere part, der skal tilbydes beskyttelse af loven.

Hiv-smitte breder sig på Grønland
*Grønland er nu det land i den vestlige verden, der har flest hiv-smittede per indbygger og en dansk læge slår nu alarm ver situationen.
"Der skal ske noget i 1988. Risikoadfærden er ikke ændret, og de smittede bliver yngre og yngre," siger Morten Winthereik til fagbladet Sygeplejersken. Alene sidste år blev der fundet 12 nye hiv-positive. Umiddelbart virker det tal ikke stort, men i betragtning af befolkningens størrelse svarer det til, at der i Danmark ville blive fundet 800 ny-smittede. Men der er "kun" ca. 300. 45 procent af de hiv-smittede er kvinder.

Smogalarm i Mexico
*Forureningen er nu så alvorlig i Mexico City, at flere læger anbefaler byens borgere at blive indendøre. I løbet af den sidste uge er forureningen i millionbyen steget med 27 procent, sagde Mexicos sundhedsminister torsdag. Ifølge sundhedsministeriet ligger smogen så tæt over byen, at halvdelen af byens 18 millioner indbyggere lider af alvorlige sundhedsproblemer.

Falck-konflikt afblæst
*Efter 27 timers forhandling i Forligsinstitutionen opnåede SiD og Arbejdsgiverforeningen for Handel, Tranpsort og Service og Chaufførernes fagforbund i København fredag eftermiddag enighed om et forhandlingsresultat om nye overenskomster for 4.000 Falck-reddere. Dermed er den varslede strejke blandt redderne afblæst indtil videre.
Falck-redderne fik opfyldt det væsentligste ønske om, at overenskomstens skæringsdato den 1. maj skal være uændret. Falck-redderne var ikke interesseret i at flytte skæringsdatoen to måneder til den 1. marts, som de øvrige overenskomster på det private arbejdsmarked. De 4.000 falck-reddere skal nu tage stilling til mæglingsforslaget, og fristen for at afgive svar til forligsmand Mette Christensen er den 12. juni.

Lærersag skal afsluttes
*Odense Kommune regner med at kunne afslutte den omstridte tørklædesag fra Dalumskolen i Odense i løbet af den kommende uge. Kommunen mødes umiddelbart efter pinse med advokaten for de to lærere, der har været sygemeldt i flere måneder efter at have nægtet at undervise muslimske piger, som beholdt deres tørklæder på i timerne.
Indtil drøftelserne mellem advokaten og kommunen er afsluttet, skal lærere fortsat være beskæftiget med administrativt arbejde i kommunen. De to lærere mødte mandag morgen på arbejde efter måneders sygefravær, fordi et helbredsnævn har tilkendegivet, at de er raske, hvilket har fået kommunen til at kræve, at de passer deres arbejde.

Verden udenfor solsystemet
*Rumteleskopet Hubble har ifølge astronomer taget det første billede af en planet uden for vort solsystem. Billedet af planeten, som i givet fald vil være en af Hubbles største bedrifter, blev taget sidste år, og siden har et hold af videnskabsmænd analyseret billedet.
Nu mener de at kunne fastslå, at der er tale om en planet. Astronomer har længe ledt efter planeter uden for solsystemet, og siden 1995 er der opdaget otte mulige planeter omkring fremmede stjerner. Men astronomerne har aldrig selv set disse planeter, kun kunnet beregne deres eksistens på, hvordan de påvirkede bevægelsen hos de stjerner, som de cirkler omkring. Planeten befinder sig omkring 450 lysår fra Jorden og kan være en stor gas-planet på to-tre gange Jupiters størrelse.

Nyrup holdes fast på valgløfter
*JuniBevægelsen vil holde statsminister Poul Nyrup Rasmussen fast på de løfter om fordelene ved Amsterdam-traktaten, som statsministeren gav under den netop overståede valgkampagne.
Jens-Peter Bonde fremlagde fem løfter om forbedringer på områder. Løfter JuniBevægelsen kræver, at Poul Nyrup Rasmussen allerede begynder at indfri på EU's topmøde i juni i Cardiff, Wales. Det drejer sig blandt andet om mere åbenhed, nærhed, demokrati.

Olieforurening i Kalundborg Fjord
*Omkring 31.000 liter olie flød ud i Kalundborg Fjord, da en bunkerbåd fredag slog hul i siden på det maltesiske fragtskib "Nunki". Uheldet skete, da bunkerbåden ville lægge sig på siden af fragtskibet for at fylde olie på. Miljøskibet "Gunnar Seidenfaden" forsøgte i går at samle olien op igen for at forhindre, at den skulle drive ind på land. Der er ifølge miljøskibets oplysninger ikke fare for, at olien skulle nå kysterne i området.

Storstrejke truer VM
*Piloterne i det franske flyselskab, Air France, truer med kaos forud for verdensmesterskabet i fodbold. Efter at piloternes seneste snak med deres ledelse gik i en hårdknude torsdag med gensidige beskyldninger om en uforsonlig holdning, har piloterne besluttet at forberede sig på en konflikt. Piloterne fagforening SNPL har planer om at lade piloterne strejke fra den 1. juni og to uger frem, fordi de er utilfredse med bebudede lønnedskæringer. VM starter den 10. juni. Ifølge Air France, der er det officelle VM-flyselskab, vil mellem 75 procent og 90 procent af flyafgangene mellem den 1. og den 4. juni blive aflyst på grund af strejken.

Sydkorea jager fagforeninger
*Sydkores regering er begyndt kampen mod fagforeningerne. Den offentlige anklager i Sydkorea meddelte i går, at den vil retsforfølge de fagforeningsledere, der stod bag den netop overståede to-dages strejke som lammede store dele af landets industri.
Iagttagere mener, at det bare er begyndelsen på myndighedernes kamp mod fagforeningerne.
"Der var ikke den store folkelige opbakning til strejken. Det har givet myndighederne gode muligheder for at slå ned på på fagforeningerne," siger arbejdsmarkedseksperten Kim Dae-il til Reuters.
Den offentlige anklager fastslog, at "Når først vi får identificeret lederne, vil der følge en masse stævninger. Dette er bare begyndelsen."
Den Koreanske Sammenslutning af Fagforeninger (KCTU) arrangerede strejken i protest mod nye afskedigelser. KCTU har beskyldt regeringen for at ofre arbejderne på trods af en aftale mellem regering, fagforeninger og ledelserne på virksomhederne om at deles om smerterne fra den økonomiske nedtur. I april nåede arbejdsløshedsprocenten i Sydkorea op 6,7 procent -- det højeste i 12 år. Regeringens egne tal viste for nylig, at der er 1,4 millioner uden job, men iagttagere siger, at tallet snarere er to milioner eller 9,5 procent, hvis man medregner deltidsansatte og midlertidigt ansatte.

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu