Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

28. maj 1998

Eksperter: Tvivlerne afgør sagen
*De seneste meningsmålinger, som blev offentliggjort onsdag aften, havde det tilfælles, at "det bliver tvivlerne, der afgører dagens valg" om Amsterdam-traktaten.
Mens Gallup spår ja-siden 49,6 procent og nej-siden 40,7 procent, så får nej-siden ifølge Sonar kun 34 procent og ja-siden 50 procent. Hele 16 procent bestemmer sig ifølge Sonar først i dag for, hvor de skal sætte deres kryds, mens der ifølge Gallup kun er 9,7 procent, der er i tvivl. Alle eksperter er enige om, at det er tvivlernes stemmer, der bliver afgørende for det endelige resultat, der forventes at være klart kl. 22.30 i aften.

Den russiske rubel vakler
*Den russiske centralbank hævede onsdag den toneangivende rente til 150 procent fra 50 procent i et sidste forsøg på at undgå en devaluering. Beslutningen blev truffet, mens der var panikagtige scener på det stærkt svingende finansielle marked i Rusland. Iagttagere sagde, at der herskede panik på markedet, hvor obligations-renterne steg voldsomt, mens aktiekurserne faldt. Siden nytår er aktiernes værdi blevet halveret. Ministerpræsident Sergej Kirijenko udelukkede imidlertid en devaluering over for nyhedsbureauet Interfax. Aktiekurserne faldt med 12 procent tidligt onsdag, men steg noget i løbet af dagen. I løbet af torsdagen mødes præsident Boris Jeltsin med ministerpræsident Sergej Kirijenko, finansministeren og direktøren for den russiske nationalbank for at diskutere situationen.

Indien er stadig ude i kulden
*Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee er rede til at diskutere en aftale med med Pakistan og andre lande - bilateralt eller kollektivt - om ikke at være de første, der tager atomvåben i brug. I en tale til det indiske parlament sagde han, at han er åben overfor at indgå i forhandlinger om en atomvåben-konvention i stil med de multinationale aftaler om forbud mod kemiske og biologiske våben. Men samtidig understregede han, at "Indien nu er at betragte som en atomvåbenmagt." Tirsdag meddelte Verdensbanken, at organisationen ville forsinke overvejelserne om at yde Indien lån i størrelsesordenen 855 mio. dollar (5,9 mia. kr.).

Forbrugerkritik af ny EU-mærkning
*Forbrugerrådet retter en skarp kritik af EU's nye mærkningsregler af gensplejsed produkter. Husholdningsøkonom i Forbrugerrådet, Karin Andresen mener, at de er et tilbageslag for de danske forbrugere. De danske regler tog udgangspunkt i fremstillingsprocessen med krav om mærkning, hvis en ingrediens på et eller andet tidspunkt havde været gensplejset. Ifølge EU-reglerne skal der kun mærkes, hvis gensplejsningen kan spores i produktet ved en laboratorieundersøgelse. Danmark blev sammen med Sverige og Italien stemt ned, da EUs landbrugsministre tirsdag i Bruxelles vedtog de nye regler.

Ny massegrav i Bosnien
*90 lig er blevet fundet i en massegrav i det østlige Bosnien, oplyser FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien. Massegraven blev fundet nær byen Zvornik ved grænsen til Serbien. Ifølge en FN-talsmand er ligene ikke oprindeligt begravet, der hvor de blev fundet. De er blevet flyttet til en ny grav "i et forsøg på fra gerningsmændenes side at skjule deres forbrydelse".

Amterne truer med højere skatter
*Der er lagt op til hårde forhandlinger, når amterne og staten skal forhandle om budgetterne for 1999.
Med et underskud på to mia. kroner advarer Amtsrådsforeningens formand Kresten Philipsen om, at amterne bliver nødt til at sætte skatterne op, medmindre regeringen træder til og forhøjer bloktilskuddene til næste år.
"Hvis vi selv skal finansiere det udgiftsniveau, vi ønsker, snakker vi om skattestigninger på 0,3-0,5 procentpoints," siger Amtsrådsforeningens formand, Kresten Philipsen (V) til Berlingske Tidende onsdag. Regeringen har anbefalet at holde den offentlige vækst på omkring én pct., men amterne lægger op til en vækst på 3,4 pct. - for at holde trit med de løbende udgifter.

Flere langtidsledige end officielle tal
*Antallet af langtidsledige er langt højere, end det officielle tal på 62.000. De langtidsledige udgør nemlig flere end halvdelen af de 210.000 arbejdsløse. Det viser en beregning, som Dansk Arbejdsgiverforening har foretaget og som offentliggøres i foreningens nyhedsbrev onsdag.
Heraf fremgår det, at hele 55 procent af de ledige kan betragtes som langtidsledige, og det er stort set uændret i forhold til 1994, anfører Dansk Arbejdsgiverforening i nyhedsbrevet. I beregningerne har Dansk Arbejdsgiverforening medregnet alle personer, som ikke har haft ordinær beskæftigelse i 80 procent af tiden inden for de seneste 12 måneder og derfor kan betragtes som reelt langtidsledige. Den officielle opgørelsesmetode fører til en overvurdering af, hvor meget langtidsledigheden reelt er faldet. I den officielle statistik er langtidsledigheden på 62.000 personer. I den officielle statistik vurderes lediges tilknytning til arbejdsmarkedet kun ud fra, hvor lang tid de har modtaget passiv forsørgelse i form af dagpenge eller kontanthjælp.
De perioder, hvor de ledige har været på orlov, i aktivering, syge eller på barselsorlov, medregnes ikke.
Det betyder, at en person, der har været ledig den ene halvdel af året og på orlov fra ledigheden den anden halvdel af året, ikke tæller med som langtidsledig, hedder det i Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev.

Grækenland lammet af strejke
*Græske arbejdere indledte onsdag en 24-timers landsomfattende strejke som protest mod regeringens planer om at privatisere en stor del af de statslige institutioner i bestræbelserne på at komme med i Europas økonomiske og monetære union, ØMU'en, i år 2001.
Strejken betød, at trafikken i Athen nærmest blev lammet, og flere steder kom det til mindre uoverensstemmelser med politiet. Den 24-timers strejke var indkaldt af det græske LO, GSEE, på grund af regeringens planer om at sælge dele af de offenlige banker og andre selskaber - ialt 13 - i dens kamp for at kvalificere Grækenland til at komme med i ØMU'en.

Danmarks skove ligger helt i bund
*Ud af 15 lande i Europa er Danmark ifølge WWF Verdensnaturfonden det land, der er dårligst til at passe på sine skove og deres naturværdier, skriver Politiken onsdag. Ifølge WWF er hovedproblemet for de danske skove, at produktionshensyn langt overskygger hensynet til naturværdierne trods alle fine målsætninger om balance.
I analysen scorer Danmark kun 32 procent ud af 100 mulige. Schweiz ligger på førstepladsen med 61 procent.
Hvis for eksempel en dansk skovejer ønsker at lade noget skov ligge hen, så det udvikler sig i mere naturlig retning, skal han søge myndighederne om tilladelse. Omvendt kan enhver skovejer uden videre fælde gammel løvskov og i stedet plante juletræer.

Frygt for terror under fodbold-VM
*Frygten for at islamiske fundamentalister skal slå til med terrorangreb under fodbold-VM i Frankrig, får nu de franske myndigheder til at sætte 1.000 ekstra soldater på gaden. Beslutningen blev taget i går dagen efter en omfattende europæisk razzia, hvor næsten 100 mennsker blev anholdt i både Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien og Schweiz - mistænkt for at have dannet et nyt fundamentalistisk netværk med Frankrig som terrormål. Ifølge den franske indenrigsminister, Jean-Pierre Chevenement, var den fælles-europæiske operation "ikke udelukkende forebyggende. Der var tilstrækkelige seriøse elementer, der gjorde det nødvendig for os at handle på forhånd", sagde han onsdag.

13 års fængsel for håndbolddrab
*En 48-årige berliner blev onsdag ved landsretten i Berlin-Moabit idømt 13 års fængsel for drabene på to danske tilskuere under verdensmesterskaberne i kvindehåndbold i december. Manden, der under hele sagen fastholdt, at han intet huskede om drabene, fordi han var fuld, risikerede op til 15 års fængsel. Tyskeren vil appelere dommen.

Ingen grænser for salmonella
*Mens Danmark bruger millioner på bekæmpelse af salmonella, så betyder EU-regeler at danske landmænd uhindret kan eksportere svinebesætninger med den frygtede salmonella DT 104. Danske svineproducenter er i øjeblikket oprørte over, at en importeret udendørsbesætning i Sønderjylland med DT 104 øger risikoen for smittespredning.
Veterinærinspektør Poul Schmidt Madsen, Veterinær- og Fødevaredirektoratet, erkender risikoen for, at vilde dyr kan bære smitten videre: "Men da DT 104 er en sygdom, der ikke er fælles EU-regler for, kan vi ikke forhindre, at landmænd importerer dyr. Det ville blive betragtet som en handelshindring, siger Poul Schmidt Madsen til Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag. Kristeligt Folkeparti vil nu rejse sagen for fødevareminister Henrik Dam Kristensen.

Atom-skandalen truer Kohl
*Atom-affaldsskandalen ruller for alvor i Tyskland, og flere oppositionsmedlemmer kræver nu miljøminister Angela Merkels afgang.
I sidste uge kom det frem, at der under de stærkt kritiserede atom-affaldstranporter i årevis er lækket farligt radioaktivt vand og andre stoffer ud under transporter ikke alene internt i Tyskland, men også til Frankrig og Storbritannien.
I Frankrig er der blandt andet målt en stråling, der er 3.000 gange over den tilladte grænse på fire becquerel.
Oppositionen beskylder Merkel for at have "alt for tætte forbindelser til atom-industrien" og for at have "set gennem fingre" med udslippene.
Den tyske miljøminister fastholder, at hun intet har kendt til udslippene før nu, og i går fastslog forbundskansler Helmut Koh overfor den tyske Forbundsdag, at Merkel "ikke er industriens håndlanger", og at hun har passet sit arbejde fuldt tilfredsstillende. Men oppositionen er ikke tilfreds. De kræver en tilbundsgående undersøgelse og mener ikke, at Merkels nye sikkerhedsplan for atom-transporter er tilfredsstillende.
For Helmut Kohl og hans regering, der ligger langt bag det socialdemokratiske parti, SPD, i meningsmålinger forud for forbundsdagsvalget i september er sagen et alvorligt politisk tilbageslag.

Rettelse
*I gårsdagens bagsideleder om Microsoft manglede der en linje i det sidste afsnit. Der skulle have stået:
Hvis den juridiske strategi mislykkes, er det eneste alternativ en opdeling af Gates' konglomerat i fem-seks baby-softs. Den løsning er blevet nævnt af og til i den amerikanske debat, men man kan være forvisset om, at det republikanske flertal i Kongressen vil sætte sig imod. Det bliver ikke let at tøjle Microsoft. burch

Vi beklager fejlen Red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her