Læsetid: 4 min.

Nyhedsoverblik

7. maj 1998

Regeringen stopper storkonflikten
*Regeringen gennemfører inden store bededag et politisk indgreb, der sætter en stopper for storkonflikten.
"Arbejdsmarkedets parter har ikke løst deres opgave," lød statsminister Poul Nyrup Rasmussens begrundelse for det politiske indgreb, som der er politisk flertal for. Pakken blev førstebehandlet onsdag og vedtages endeligt torsdag, som er Folketingets sidste arbejdsdag på denne side af folkeafstemningen om Amsterdamtraktaten 28. maj.
Artikel side på forsiden og side 4

Ofre for Pinochet fundet i massegrave
*I det nordlige Chile er der fundet tre massegrave med ofre fra Pinochets tid som dikatator. Ifølge det chilenske dagblad La Época drejer det sig om en større gruppe fanger, der under dikataturet blev tilbageholdt i kz lignende lejre uden for byen Pisagua. Det har vakt harme i den chilenske befolkning, at den tidligere dikatator nu sidder i senatet og med fundet af de tre massegrave er der lagt op til yderligere harme. Under general Pinochets diktatur, der varede fra hans blodige kup i 1973 mod Allende-regeringen og 17 år frem, "forsvandt" omkring 3.500 politiske modstandere.

IRA er klar til at gå ind i politik
*Den forbudte Irske Republikanske Hær (IRA) har ifølge den britiske tvstation BBC har ændret sine interne love og forkastet sine principper om at boykotte alle politiske organer. Det betyder, at IRA's politiske arm, Sinn Fein, kan få pladser i den kommende nordirske forsamling. Sinn Fein ventes at godkende fredsaftalen på et møde den 10. maj. Fredsaftalen for Nordirland blev forhandlet på plads den 10. april og har for første gang i mange år givet håb om en varig fred og afslutning på 30 års vold.

Russisk regering på slankekur
*Ruslands præsident Boris Jeltsin og ministerpræsident Sergej Kirijenko lægger op til omfattende reformer af den russiske administration. Regeringsapparatet skal skæres ned og beslutningsvejene forkortes. Samtidig får selve regeringen flere beføjelser men skal til gengæld selv bære ansvaret for sine beslutninger, lød det fra Boris Jeltsin. Hidtil har det russiske system fungeret med parallelt arbejdende ministerier og departementer. Med reformen forsvinder departementerne og opgaverne lægges over i de eneklte ministerier. Ændringerne har til hensigt at forenkle beslutningsgangen, at eliminere unødvendige led mellem forskellige dele af bureaukratiet og at mindske selve administrationens størrelse.

Selskabstømmere får fængselsstraf
*En 50-årig århusiansk forretningsmand og hans 41-årige kollega blev onsdag idømt henholdsvis tre og halvandet års ubetinget fængsel for at have unddraget skattevæsnet i alt 25 mio. kr. Begge domme blev på stedet anket til frifindelse. Sagen er den største såkaldte selskabstømmer-sag i Østjylland, og sagen har verseret ved retten i Århus siden december 1997.

Ex-politiker dømt som racist
*Det tidligere medlem af Dansk Folkeparti, Henning Rye Pedersen, har nu rettens ord for, at han er racist. Det fastslog kriminalretten i Silkeborg, da den idømte det tidligere medlem for Dansk Folkeparti 20 dagbøder a 200 kroner for blandt andet at have udtalt, at "de sorte breder sig alle steder. Det er ligesom en kræftsygdom" samt "kriminaliteten ligger i de fremmedes gener". Udtalelerserne faldt i et interview med Midtjyllands Avis op til kommunalvalget i efteråret, hvor Henning Rye Pedersen stillede op som byrådskandidat for Dansk Folkeparti. Det var Enhedslisten, der havde anmeldt politikeren, der i øvrigt ikke blev valgt ind i byrådet. Henning Rye Pedersen har meldt sig ud af partiet.

De Grønne dropper dyrere benzin
*Efter en voldsom offentlig kritik, interne partislagsmål og vælgerflugt vil valgforbundet De Grønne/Bündnis 90 fjerne et omstridt forslag til, at benzinpriser skal stige til fem D-mark (omkring 20 kr) per liter fra deres valgprogram forud for valget til Forbundsdagen den 27. september.
Partiprogrammet for de næste fire år, der stadig er under udarbejdelse, skal mandag diskuteres i partiledelsen i De Grønne/Bündnis 90.

Den spanske konge skulle myrdes
*De spanske myndigheder har optrevlet et komplot ifølge hvilket den baskiske separatistorganisation, ETA, skulle have planer om at myrde Spaniens konge, Juan Carlos, under dennes besøg i Baskerlandet næste sommer, oplyste den spanske statsradio onsdag. Radioen, der citerede officielle kilder for oplysninger, sagde, at politiet havde fået kendskab til ETA's planer, da de afhørte seks mennesker, der blev anholdt først på ugen, om deres formodede forbindelser til separatisgruppe. ETA forsøgte at gennemføre et attentat mod kongen i 1995 under et besøg på Mallorca.

PET skal for retten
*Bjørn Elmquist, tidligere formand for Folketingets retsudvalg, nu advokatfuldmægtig rejser sag mod Politiets Efterretnings Tjeneste, PET, på vegne af en række klienter, der mener, at PET har krænket deres rettigheder. PET vil i første omgang blive indstævnet for Østre Landsret - og senere for Den Europæiske Menneskerettigheds-domstol. Ifølge Elmquist og hans klienter har PET overtrådt en række artikler og standarder i menneskerettighederne, som Danmark tiltrådte i 1992. Reglerne siger, at de nationale retsmidler skal være udtømt, før en sag kan rejses ved Menneskerettigheds-domstolen. Bjørn Elmquist oplyser, at den manglende lovgivning om efterretningsvirksomhed formentlig også vil komme til at indgå i stævningen.

Netanyahu upåvirket af ultimatum
*Den israelske ministerpræsident Benjamin Netanyahu sagde onsdag, at han muligvis vil sige "nej tak" til en invitation fra præsident Bill Clinton om at komme til Washington i næste uge til Mellemøst-forhandlinger, hvis det betyder, at Israel skal bøje sig for et amerikansk ultimatum.
Nyhedsanalyse her på siden

Praktikanter fik rejselegat
*Midt under storkonflikt, hamstringsbølge og verserende rygter om et muligt regeringsindgreb fejrede foreningen Informations Venner ikke bare Informations fødselsdag den 5. maj men også avisens 'ældste' praktikanter.
Rie Holdum og Jesper Juul Jensen, som siden 1. febuar 1997 har underholdt og informeret avisen læsere, fik overrakt dette års Inge Primsteds rejselegat på 10.000 kroner af formand Henrik Krog.
Som Informations læsere vil vide, har de begge markeret sig stærkt i Informations spalter.
Nu drager de med rejselegatet i baghåneden ud i Europa, hvorfra de vil rapportere om hvad Europas unges egentlig mener, tænker og føler om det europæiske projekt. Og ikke mindst, hvad de mener om det lille land mod nord, der først stemte nej og siden ja og nu igen skal til folkeafstemning den 28. maj.
Inge Primsted var formand for Informations venner fra 1990 til 1994.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her