Læsetid: 4 min.

Nyhedsoverblik

6. maj 1998

DA stiller ultimatum
*DA fastslog igår eftermiddags, at hvis ikke LO vil acceptere DA's tilbud om en ekstra feriefridag - plus en fridag til børnefamilierne, så er der ikke noget grundlag at forhandle videre på.
Samtidig opfordrerde statsministeren endnu engang parterne til at komme frem til en løsning og gentog mandagens opfordring til at indrage forligsmand Asbjørn Jensen til forhandlingerne. En opfordring, som hidtil er bleve afvist af både DA og LO, der næsten samstemmende har erklæret, at de selv vil klare forhandlingerne.
Artikler på forsiden

Fire gange livstid til bombemand
*Den såkaldte unabombemand, Theodore Kaczynski, blev mandag idømt fire gange livsvarigt fængsel uden mulighed for at appellere dommen. Theodore Kaczynski blev dømt for at have myrdet tre personer og kvæstet 23 andre. Den tidligere matematikprofessor udviklede et stærkt had til den teknologiske udvikling og over en periode på 18 år sendte han mindst 15 bomber til en række universiteter og virksomheder. Bomberne var oftest adresseret til virksomhedernes chefer.
Artikel på bagsiden

Hudkræft øger risikoen for kræft
*Yngre mennesker, der har haft en forholdvis harmløs form for hudkræft, har senere i livet øget risiko for at pådrage sig en anden form for kræft. Det viser en undersøgelse foretaget af fire danske forskere, som offentliggøres i Ugeskrift for Læger. Det har hele tiden været kendt, at der er sammenhæng mellem hud- og modermærkerkraft men den nye undersøgelse viser, at har man haft diagnosen basalcellekardium (BCC), så har man 25 procents øget chance for senere at udvikle lunge-, strube-,læbe-, bryst- eller nyrekræft.
De fire danske forskere, Morten Frisch, Henrik Hjalgrim, Jørgen H. Olsen og Mads Melbye, bygger deres konklusioner bygger på statistisk materiale fra Cancerregistret indhentet i årene 1978 til 1991.

Renten stiger
*Nationalbanken forhøjer med virkning fra onsdag de ledende rentesatser med 0,5 procent. Diskontoen og foliorenten forhøjes til 4 procent, mens renten på indskudsbeviser og genkøbsforretninger forhøjes til 4,25 procent. Begrundelsen for renteforhøjelsen er de seneste måneders tendens til svækkelse af kronen og det vedvarende behov for at støtte kronen ved salg af valuta.
Nationalbankens valutapolitiske målsætning er at holde den danske krone stabil over for D-mark og de øvrige kernevalutaer.
Den danske krone er gennem det seneste par måneder blevet svækket marginalt fra et niveau på 3,8120-30 til 3,8150-60. Umiddelbart efter renteforhøjelsen blev kronen styrket til omkring 3,8120-30, oplyser RB-Børsen.

Palle Sørensen benådes
*Livtidsfangen, Palle Sørensen, er efter 33 år bag tremmer for mordet på fire politibetjente, blevet benådet. Palle Sørensen blev verdensberømt i Danmark, da han i 1965 under en flugt i en stjålet bil skød og dræbte fire politibetjente. Han blev idømt livstid. Det sidste års tid har han boet på Optagelseshjemmet Lyng, der er et af Kriminalforsorgens udslusningshuse. Trods benådningen bliver Palle Sørensen boende på hjemmet.

Lagmand trækker sig
*Færøernes lagmand, Edmund Joensen, har opgivet at danne et nyt borgerligt landsstyre og har indgivet sin afskedsbegæring overfor lagtingsformand Jogvan Ingvard Olsen.
Det sker efter, at Folkeflokken med partiets leder, Anfinn Kallsberg, i spidsen meddelte langmanden, at man ønsker en formandsrunde frem for at danne en ny borgerlig regering med bl.a. Edmund Joensens Sambandsparti. Lagtingets formand, Jogvan Ingvard Olsen, har nu indkaldt partiformændene.

Blair renser ud i partitropperne
*Det britiske Labour-parti ifølge The Financial Times sikre, at opstillingslisten til det næste parlamentsvalg i år 2002 ikke indeholder "venstreorienterede uromagere."
Den politiske venstrefløj kritisrer regeringens politik for at være for konservativ men den slags kritik er der åbenbart ikke plads til i Tont Blais New Laubour.
Allerede ved det kommende valg til det skotske parlament vil Labour have renset ud i kandidatlisten, og lignende procedurer vil finde sted ved lokalvalg, ved EU-parlamentsvalg og til det kommende parlamentsvalg i Wales, skriver Financial Times.
Israel afviser fredsforslag
nForud for den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahus møde med den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, tirsdag afviste Israel endnu engang det amerikanske forslag om at trække de israelske tropper tilbage fra dele af Vestbredden.
Den israelske talsmand, David Bar-Illan siger med henvisning til det amerikanske forslag om at trække sig fra 13 procent af Vestbredden:
"Tallene på 13 procent inkluderer territorier, vi ikke kan give afkald på."
Men palæstinenserne anser en tilbagetrækning fra 13 procent af Vestbredden som det absolutte minumum, de vil acceptere.

Informations nye format
*Som følge af tekniske problemer i forbindelse med konflikten udkommer Information i dag i et nyt format.
Avisen er blevet en spalte smallere og knap så høj. Samtidig er avisen lavet færdig med en tidligere deadline end normalt.
Det nye format er ikke udtryk for en permanent avisomlægning - men som den praktisabel løsning på dagens avis.
Informations aktuelle problemer skyldes, at bladets sædvanlige trykkested er ramt af konflikten.
Som ikke-medlem af Dansk Arbejdsgiverforening prøver vi imidlertid at opretholde bladets historiske - og hidtil ubrudte - tradition for at udkomme.

Holland afviser euro-nederlag
*Den hollandske ministerpræsident, Wim Kok, bliver efter al sandsynlighed genvalgt i dag, når de hollandske vælgere går til valg, selvom det mislykkedes Wim Kok at få valgt landsmanden Wim Duisenberg til den fulde periode som chef for Den Europæiske Centralbank. Både den tyske finansminister, Theo Waighel og hans nederlandske kollega Gerrit Zalm fastslog i går, at den nye chef for Den Europæiske Centralbank, Wim Duisenberg, ikke nødvendigvis skal træde tilbage efter de fire år, men "selv bestemmer, hvornår han træder tilbage som chef," og dermed ikke er tvunget til at træde tilbage efter fire år og overlade posten til franskmanden Jean-Claude Trichet.
"Ingen kan stoppe ham," fra at blive på posten i alle otte år," sagde den tyske finansminister til tysk radio ifølge Reuters. Og hans nederlanske kollega formulerede sig lige så klart: "Kun Duisenberg ved, hvornår han trækker sig tilbage - han kan være chef i fire eller otte år," sagde Gerrit Zalm til den nederlandske avis, Financieele Dagblad.
Nyhedsanalyse her på siden og artikel på side 6

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her