Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

4. maj 1998

Protestanter afviser fredsaftale
*Den protestantiske gruppe, Orange-ordenen afviste i weekenden den nordirske fredsaftale og opfordrede sin 80.000 medlemmer i Nordirland til at stemme nej til aftalen ved folkeafstemningen den 22. maj.
Den protestantiske afvisning af aftalen kommer to dage efter, at den forbudte Irske Republikanske Hær (IRA) udsendte en kort erklæring, hvori gruppen afviste af aflevere sine våben. Netop afmilitariseringen er en vigtig del af fredsaftalen.
I en erklæring fra Orange-ordenen står der, at den "ikke vil anbefale at acceptere aftalen". Det var der adskillige årsager til. Bl.a. mener ordenen, at Irland blander sig i interne nordirske forhold, udsigterne til at få "terrorister" i Nordirlands kommende forsamling, og netop usikkerheden i spørgsmålet om at få de halvmilitære grupper til at aflevere våbnene.

EU godkender ØMU'en
*EU's stats- og regeringschefer godkendte på et topmøde i Bruxelles natten til søndag, at 11 lande deltager i den økonomiske og monetære union (ØMU) fra starten til nytår.
De 11 lande er Belgien, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig.
ØMU-landene, der tilsammen har næsten 300 millioner indbyggere, vil i 2002 skifte deres gamle valutaer ud med en ny og fælles euro, men euroen starter allerede som elektronisk valuta til nytår. Hollænderen Wim Duisenberg bliver formand for den europæiske centralbank, mens franskmanden Christian Noyer bliver næstformand i en periode på fire år.
Leder og artikel på forsiden, side 6 og tema side 7

To ekstra feriedage er minimum
*Ifølge en meningsmåling, som Ugebrevet Mandag Morgen offentliggør i dag, skal der to ekstra feriedage til for at få arbejdet genoptaget. Målingen viser, at 70 procent af de strejkende er parate til at stemme ja til en løsning, der indbefatter to ekstra feriedage.
Storkonflikten blev først og fremmest udløst af den manglende imødekommelse af lønmodtagernes krav om mere ferie, og arbejdsgivernes optræden under forhandlingerne. Derudover var det en skærpende omstændighed, at den beskedne forbedring af ferien blev placeret på juleaftensdag, viser svarene i undersøgelsen.
Meningsmålingen viser også, at kun 24 procent vil acceptere, at regeringen griber ind i konflikten på nuværende tidspunkt. Men kommer konflikten til at løbe i mere end 14 dage, vender billedet. Så vil et lille flertal på 53 procent nemlig godt acceptere, at mæglingsforslaget ophæves til lov. 63 procent vil acceptere et regeringsindgreb, hvis fridagen juleaftensdag bliver flyttet til en anden dag.

Små miljø-forbedringer
*Danmarks Miljøundersøgelser konstaterer i sin årsrapport 1997/98, at der er taget mange skridt til at reducere belastningerne af miljøet, og dette har ført til forbedringer på en række områder.
Den særlige miljøtilstandsrapport konkluderer, at det danske samfund generelt er blevet mere effektivt i sin stofomsætning. Den stigende produktion i alle samfundssektorer har ikke ført til tilsvarende stigninger i udledningerne af kvælstof, fosfor og organisk stof til miljøet. På mange områder er de endog faldet.
Påvirkningen af stofkredsløbene er reduceret indenfor blandt andet på affaldsområdet, hvor genanvendelsen er øget.
Landbrugets udledning af kvælstof til vand (nitrat) er fortsat problematisk. Det samme gælder udledningen af kultveilte fra trafikken.

Danske uddannelser på top 20
*Danske videregående uddannelser placerer sig godt i Europa. Ud af 102 universiteter i EU og Schweiz ligger universiteterne i Århus og København samt Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby blandt de 20 bedste, skriver Berlingske Tidendes netavis.
DTU er endda med på Top 10 inden for tekniske uddannelser. Universitetet deler en ottendeplads med det tyske Universität Karlsruhe i en stor europæisk undersøgelse af højere uddannelser.
Undersøgelsen af universiteterne er lavet af det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, som offentliggør resultatet i dag.

Taleban afbryder forhandlinger
*Fredsforhandlinger i Afghanistan blev søndag afbrudt på ubestemt tid på grund af dyb uenighed mellem de krigende parter om en blokade af landets centrale Hazarajat region, meddelte en talsmand for FN.
En talsmand for oppositionen, der kæmper mod Taleban-militsen sagde, at han "med tungt hjerte måtte meddele befolkningen i Afghanistan, at endnu en mulighed var gået tabt...på grund af Talebans negative holdning".
Tidligere havde talsmænd fra begge sider indtaget en uforsonlig holdning, da parterne samledes til forhandlinger i Pakistan efter en pause i møderne.
Det er især Talebans blokade af den centrale region Hazarajat, som kontrolleres af oppositionen, der førte til et sammenbrud. Der har været rapporter om sultedød i Hazarajat på grund af blokaden.

EU truer Kroatien med boykot
*Under weekendens møde mellem EU's udenrigsministre opfordrede Tysklands udenrigsminister Klaus Kinkel, Kroatiens præsident, Franjo Tudjman til snarest at fremlægge en plan for en hjemvenden af serbisk-kroatiske flygtninge.
"Hvis der ikke kommer nogen plan, vil europæerne aflyse deres deltagelse i donorkonferencen," sagde Kinkel med henvisning til en planlagt konference om genopbygning af og udvikling i Kroatien.
Allerede torsdag opfordrede vestlige ambassadører til en vidtgående, international aktion mod Kroatien, hvis myndighederne i Zagreb ikke reviderer bebudede planer, der vil hindre serbisk-kroatiske flygtninge i at vende tilbage til den tidligere jugoslaviske republik.
Blandt andet kræver, regeringen i Zagreb, at de hjemvendende serbiske kroater skal søge om kroatisk statsborgerskab, snarere end blot få bekræftet et tidligere kroatisk statsborgerskab.
Op imod 50.000 serbisk-kroatiske flygtninge lever i Bosnien og omkring 300.000 i Restjugoslavien, skønner FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Kampe i Kosovo fortsætter
*Kampene i Kosovos Drenica-region fortsatte i weekenden. I panserede køretøjer og med tunge våben udvekslede serbisk politi skud med etniske albanere, der forsvarede deres landsby i det sydlige Serbien.
Flygtninge fra området sagde til journalister, at de var blevet angrebet af serbiske enheder ved midnat, og at de fleste af 25 familier i landsbyen Stupelj var flygtet.
De serbiske myndigheder forsøger at udrydde partisanbevægelsen Kosovos Befrielseshær. Over 100 mennesker er blevet dræbt siden det serbiske politi indledte en offensiv i marts.
Artikel side 6

Indien anser Kina for en trussel
*Indiens forsvarsminister, George Fernandes, sagde søndag, at Indien står over for en trussel fra Kina, der er større end den, der udgøres af landets ærkefjende Pakistan.
"Kina er den potentielle trussel nummer et," sagde forsvarsministeren til det private tv-selskab Home TV network.
"Den potentielle trussel fra Kina er større end truslen fra Pakistan, og enhver, der er bekymret for Indiens sikkerhed, må erkende denne kendsgerning," sagde han ifølge tv-stationen og tilføjede, at hvis det bliver "nødvendigt," så vil Indien udbygge sit atomvåbenforsvar og opstille atom-raketter.
Indien og Kina udkæmpede en kort, men hård, grænsekrig i 1962, som førte til 14 års diplomatisk koldkrig mellem de to store lande.
Fernandes sagde, at Beijing har opstillet atomvåben i Tibet langs Indiens grænse.
"De er ikke kun rettet mod Indien. Jeg er sikker på, at de også er rettet andre steder hen," sagde Fernandes, der tilføjede, at Kina har udbygget militære luftbaser i Tibet i det seneste halve år.

Det frie ord har trange kår
*Hver eneste dag året rundt bliver hundredvis af journalister forfulgt og aviser bliver lukket.
Alene i 1997 blev 26 journalister fra 14 lande myrdet på grund af deres arbejde. Dermed er ialt 500 journalister blevet dræbt gennem de sidste ti år, viser tal fra organisationen Journalister Uden Grænser, offentliggjort i anledning af UNESCO's pressefrihedsdag i går.
Listen er lang over lande, der dagligt forfølger og chikanerer journalister, redaktører og udgivere. Indien, Columbia, Mexico og Cambodia er blot nogle af de lande, hvor ytringsfriheden har trange kår.
Ifølge Jorunalister Uden Grænser sidder 138 journalister i dag i fængsel på grund af deres arbejde. Og i mere end 119 lande undertrykkes ytringsfriheden.

Pessimisme forud for forhandlinger
*Det er uden de store forventninger, at den amerikanske udenrigsminister Madeline Albright i dag indleder møder i London med Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, og palæstinensernes leder, Yasser Arafat.
Forhandlingerne betegnes af en række centrale ledere i Mellemøsten som afgørende for, om fredsprocessen kan overleve. De manglende fremskridt i processen risikerer at føre til en ustabilitet, som kan få regionen til at eksplodere i konfrontation, lyder advarslerne, som også kommer fra palæstinensiske ledere. Der er fortsat langt imellem de to parter, sagde Albright i weekenden.
Parterne skal diskutere et amerikansk kompromis-forslag, der går ud på, at Israel skal rømme 13,1 procent af den besatte Vestbred og overlade kontrollen til palæstinenserne.
Til gengæld skal palæstinenserne skærpe kampen mod militante palæstinensere, som vil bekæmpe Israel.
Israel vil højest gå med til at rømme mellem 9 og 11 procent
Omvendt vil Arafat have, at israelerne rømmer mere end de 13,1 procent.

Studenter kræver Suhartos afgang
*Tusinder af studenter demonstrerede i weekenden i Indonesiens største byer med krav om præsident Suhartos afgang.
I hovedstaden Jakarta kom det lørdag til voldelige sammenstød mellem studenter og sikkerhedsstyrker, da de demonstrerende forsøgte at trænge gennem afspæringerne for at komme uden for universitetsområderne. Sikkerhedsstyrkerne svarede igen med tåregas og gummikugler, og ifølge vidner blev mindst 20 såret, mens fire måtte til behandling på hospitalet.
I byen Medan på det nordlige Sumatra, der i den seneste uge har været hårdest ramt af studenteruro, fortsatte demonstrationerne med uformindsket styrke.
Mens en gruppe studerende brændte dæk af på gaden, gik en anden gruppe til angreb på en forretning, der udstillede Timor-biler, som præsidentens yngste søn, Tommy Suhartos firma producerer.
Demonstranterne satte ild til en af bilerne - tilsyneladende i protest mod Suharto-familiens økonomiske og politiske magt.
Tema side 8

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her