Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

26. maj 1998

Visumpligt for kroatere
*Danmark har besluttet at indføre visumpligt for borgere fra Kroatien. Regeringens beslutning kommer efter, at et stigende antal serbere fra den kroatiske enklave Østslavonien er begyndt at flygte til Danmark. Serberne rejser til Danmark som turister, hvorefter de søger om asyl i Sandholmlejren i Nordsjælland. I de seneste uger er omkring 150 serbere kommet til Danmark. Vurderingen i Udlændingestyrelsen er dog, at kun få kan opnå flygtningestatus.
Rigspolitiet var mandag aften i fuld færd med at forfatte og rundsende en skrivelse til samtlige landets politikredse om den ny visumpligt.

Flere briter vil med i ØMUen
*Flere briter støtter nu britisk deltagelse i EU's Økonomisk Monetære Union, viser en meningsmåling, der mandag blev offentliggjort i avisen The Guardian. 34 procent ville stemme ja, hvis der var en folkeafstemning om britisk deltagelse i ØMU'en - den højeste tilslutning i de sidste tre år. 34 procent af de adspurgte ville stemme "ja", hvis der var en folkeafstemning om britisk deltagelse i ØMUen. Andelen af adspurgte, der er modstandere af britisk ØMU-deltagelse, krøb denne gang for første gang ned under 50 procent til 48 procent.

Færre udgifter til flygtninge
*Udgifterne til flygtninge er faldende, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag. Danmarks samlede omkostninger til hele flygtningeområdet falder fra 8,5 mia. kr. i 1996 til 7,5 mia. kr. i år, fremgår det af Finansministeriets budgetredegørelse.
Årsagen er først og fremmest et faldende antal asylansøgere i forhold til 1992-93. Til gengæld stiger de kommunale udgifter til integration af flygtninge fra i 1996 3,7 mia. kr. til i år anslået 5 mia. kr. Her er det især udgifterne til kontanthjælp, som vejer tungt. Det spiller også en rolle, at regeringen planlægger at udvide indsatsen for at integrere flygtninge bedre i det danske samfund.

Krigen truer i Georgien
*Georgiens præsident, Eduard Sjevardnadse, forsøgte mandag at undgå en totalkrig med den lille udbryderregion Abkhasien. Sjevardnadse tilbød Abkhasien status som en delstat inden for en føderation med Georgien. Men på betingelse af en øjeblikkelig våbenhvile og tilladelse til, at titusinder af flygtninge kan vende hjem igen, efter at de er flygtet i hobetal fra nylige kampe i Abkhasien. Der udbrød nye kampe i Gali-området i Abkhasien, efter at en fem år gammel våbenhvile mellem parterne tilsyneladende er begyndt at slå revner. Men Sjevardnadse afviser fortsat, at Abkhasien bliver en selvstændig stat.

USA drosler ned i Golfen
*USA planlægger inden for få uger at skære betydeligt i den militære tilstedeværelse i Den Persiske Golf. Formentlig vil der kun være et hangarskib i området, med mindre der hurtigt indtræffer en ny krise med Irak, oplyste den amerikanske forsvarsminister, William Cohen, søndag. I øjeblikket er 35.000 mand og 350 kampfly udkommanderet til Golfen. Cohen sagde, at der skal være mellem 17.000 og 20.000 tilbage om bord på skibe eller på landjorden i området.

Bedre boligvilkår for handicappede
*By- og boligminister Jytte Andersen (S) er træt af, at kommunerne jævntlig bryder byggeloven og FNs menneskerettigheder ved at tillade nye bygninger, hvor handicappede ikke kan komme ind, ud, op eller ned. Både kommunale og private bygherrer skal have "så store bøder, at det kan mærkes", siger Jytte Andersen til Politiken mandag. Den 17. april i år besluttede FNs menneskerettighedskommission, at bygninger som lukker handicappede ude, er i strid med menneskerettighederne. Nu følger en vejledning til kommunerne, som skærper kravene til, hvornår der kan dispenseres fra loven, som sikrer handicappedes adgang til bygninger, skriver Politiken.

Nej-siden kræver indflydelse
*Folkebevægelsen mod EF-Unionen kræver at blive taget med råd, hvis vælgerne stemmer nej til Amsterdam-traktaten den 28. maj.
"Statsministeren kan selvfølgelig gøre, hvad han har lyst til. Men det vil være politisk klogskab at tage nejbevægelserne og nejpartierne med på råd om, hvordan et fremtidigt europæisk samarbejde skal udformes," sagde en af Folkebevægelsens frontfigurer, professor Ole Krarup, mandag på et pressemøde på Christiansborg. Han mener især, at regeringen skal lytte til den samstemmende anbefaling fra nej-siden af, at Danmark opsiger sit medlemskab af Schengen-samarbejdet.

DR vil hæve licensen
*Danmarks Radio mener, at det kan blive nødvendigt at hæve licensen, hvis DR skal klare den skærpede konkurrence. Det fremgår af Ugebladet Mandag Morgen, hvor generaldirektør Christian Nissen lufter dele af en ny virksomhedsstrategi, som DR vil fremlægge til efteråret.
"Hvis politikerne vil fastholde den position, public service-radio og -tv har i danskernes medieforbrug, kommer det til at koste. Ellers bliver vi løbet over ende af de store multinationale selskaber," siger DR's generaldirektør Christian Nissen til Ugebrevet Mandag Morgen.

FDB-valg skal gå om
*Valget af medarbejderrepræsentanter til FDB's bestyrelse og regionsbestyrelserne skal gå om. Det besluttede valgudvalget i FDB på et møde mandag på baggrund af en revisionsrapport, der har afsløret uregelmæssigheder med valget i april. Efter mistanken om svindel ved valget af medarbejderrepræsentanterne indstillede Fællesudvalget for FDB-ansatte, der repræsenterer 17.000 medarbejdere, til valgudvalget, at valget skulle gå om. Det har f.eks. vakt undren blandt de ansatte, at en varehuschef med 300 medlemmer i ryggen har slået formanden for FDB's 20.000 HK-medlemmer, Ulla Verholt, i kampen om en bestyrelsespost.
"Valgudvalget har ikke taget stilling til, om enkelte personer med rimelighed eller ikke er blevet valgt," siger FDB's formand, Bjarne Møgelhøj, til Ritzau.
"Der er kommet en rapport fra revisionsfirmaet, som siger, at de retningslinjer, der er stillet op for medarbejdervalget, ikke er fulgt i tilstrækkeligt omfang. Vi har ikke været inde og regne på, om det så kan medføre, at andre bliver valgt," siger han.

Ungarn får højre-regering
* Ungarns nyvalgte regeringsparti, Fidesz-MPP, indledte mandag vanskelige forhandlinger om dannelse af en ny centrum-højre koalition efter en valgsejr over Socialistpartiet. Ungarns Socialistparti, der er det tidligere kommunistparti, led sammen med sine allierede i det liberale Frie Demokratiske Parti, et ydmygende nederlag ved valget. Centrum-højre fik 55,18 procent af stemmerne og har klart flertal i parlamentet, som har 386 pladser. Socialistpartiet havde op til valget regeringsmagten under ledelse af den nu afgående ministerpræsident Gyula Horn.

Nyttigt affald går op i røg
*80.000 tons pap-emballage og 12.000 tons aluminiums-emballage fra dagligvarer går hvert op i røg i stedet for at blive genbrugt. Det sker på trods af, at forbrændingsanlæggene i øjeblikket ikke har plads til al det affald, der skal brændes af. Denne situation har fået Danmarks Naturfredningsforening til at henvende sig til Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening og brancheorganisationerne for forbrugsvarer. De opfordres i henvendelsen til at gøre en forøget indsats for at genbruge emballagen. Organisationen påpeger, at genbrug af aluminium og pap kan mindske de voksende affaldsbjerge, og samtidig kan genbruget være med til at spare ressourcer.

Lille demokrati-sejr i Hong Kong
*Mandag aften lokal tid var stemmerne efter valget i Hong Kong talt op, og som de foreløbige prognoser forudsagde, vandt Hong Kongs demokratiske kræfter 15 ud af de ialt 20 direkte valgte pladser i Hongkongs 60 personer store "parlament".

EU fordømmer Indien
*EU langede mandag ud efter Indien og fordømte i skarpe vendinger de indiske atomprøvesprængninger i midten af maj. På et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag blokerede især Frankrig dog for, at EU skulle følge USA's og Japans eksempel og indføre sanktioner mod Indien. De indiske atomprøvesprængninger blev i en EU-udtalelse stemplet som "en alvorlig trussel mod international fred og sikkerhed".

Indonesiske fanger løslades
*Indonesiens ny præsident, B.J. Habibie, gav mandag amnesti til to af landets mest fremtrædende politiske fanger som led i et mere omfattende amnestiprogram. De to fanger er fagforeningsleder Muchtar Pakpahan og tidligere parlamentsmedlem Sri Bintang Pamungas, der er leder af det hemmelige Demokratiske Parti for Indonesiens Enhed. De to var dømt for bagvaskelse af den nu afgående præsident Suharto og for at have opfordret til oprør.

Forbudte pesticider kan blive lovlige
*Ialt 17 pesticider, som er forbudte i Danmark er tilladt i andre EU-lande, fremgår det af et svar til Enhedslisten fra miljøminister Svend Auken. Og Enhedslisten frygter, at EU-Kommissionen vil godkende de pågældende stoffer, så de dermed kan sælges på det danske marked. Ifølge en pressemeddelse fra Enhedslisten regner producenten Zeneca med, at blandt andet stoffet diquat, som nu er forbudt i Danmark kommer på den såkaldte positivliste og dermed kan sælges i Danmark - uden at miljøstyrelsen kan gribe ind. "Det er den EU-harmonisering, som netop nu tager fart på bekostning af miljøet, og som Amsterdamtraktaten står uformående overfor," lyder det fra Enhedslisten.

Moses korstog mod unionen
*Udover et par repræsentanter fra verdenspressen, der er i landet for at studere den danske EU-skepsis nærmere, var der meget tomt på Rådhuspladsen i går, hvor prædikanten Moses Hansen i disse dage har slået sig ned for at demonstrere hans og Guds uvilje mod EU. "Der må være en grænse", lyder budskabet fra det lille iglotelt, hvor Moses Hansen indtil afstemningen om Amsterdam-traktaten den 28. maj logerer for lud og koldt vand - kun ledsaget af daglige bønner for Danmarks fremtid uden for EU - en nødvendig seance, da "det er er ganske åbenlyst, at flertallet af de danske politikere ikke længere respekterer vore Gud-givne grænser."
Og ordet grænse skal i denne henseende tages ganske bogstavligt, for ifølge Moses Hansen er "landegrænserne fra Gud", og dermed er EU ikke mindre end en krænkelse af Guds vilje. Kun Gud ved, hvordan det tyske tv-hold fra Deuthces Rundfunk får sat den danske EU-skepsis på spidsen overfor deres tyske tv-seere efter mødet med Moses Hansen.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her