Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

22. maj 1998

WTO-aftale om elektronisk handel
*Medlemslandene i Verdenshandelsorganisationen (WTO) er enedes om at friholde elektronisk handel for told, indtil emnet drøftes på næste ministerkonference inden udgangen af 1999.
Det sagde en europæisk forhandlingskilde onsdag.
USA havde ønsket, at forpligtelsen til toldfri handel gjaldt på ubestemt tid, men så vidt ønskede EU og andre lande ikke at gå.
Deltagerne besluttede også, at der iværksættes en grundig undersøgelse af alle handelsemner, der har relation til verdensomspændende elektronisk handel.
Nyhedsanalyse her på siden

EU godkender redningsplan
*EU-kommissionen godkendte onsdag en ny stor redningsplan for den gældsplagede franske bank Credit Lyonnais.
Med godkendelsen er der banet vejen for den hidtil største statslige kapitalindsprøjtning i et enkelt selskab i Europa nogensinde - nemlig 16 mia. dollar (112 mia. kr.).
Det bliver den tredje hjælpepakke til banken på tre år, og det er meningen, at de mange milliarder kroner skal lukke de store huller i bankens gæld. Uden pengene ville banken, der beskæftiger 32..000 mennesker, gå bankerot på stedet.
Som modydelse for at Kommissionens godkendelse er Credit Lyonnais bland andet gået med til at sælge ud af bankens værdier for i alt 51,6 mia. dollar, der skal skæres ned i bankfilialerne, og inden oktober 1999 skal banken være privatiseret.

Minister forstår muslimsk ønske
*Efter en uges heftig debat om muslimers ret til egne gravpladser i Danmark, går kirkeminister Margrethe Vestager nu ind i sagen, skriver Kristeligt Dagblad.
Kirkeministeren forstår de muslimske ønsker og opfordrer derfor landets kommuner og kirkegårde til at være imødekommende.
Margrethe Vestager vil derfor skrive til landets kirkegårdsbestyrelser for at høre, om de ikke kan afstå nogle af de jordarealer, som endnu ikke er indviet efter kristen skik, til muslimske gravpladser.

Ingen fastansættelse af embedsmænd
*Politisk udnævnte embedsmænd bliver aldrig fastansatte. Det fremgik onsdag af politiske kommentarer til Finansministeriets udvalgsbetænkning om "Forholdet mellem minister og embedsmænd".Dog er Det Konservative Folkeparti og Venstre på kollisionskurs. De konservative er enige med regeringen i, at der også fremover skal være mulighed for ministre til at ansætte rådgivere af egen partifarve til at yde en tættere politisk rådgivning, end embedsmænd traditionelt gør. Venstre vil have det helt forbudt.
Finansminister Mogens Lykketoft fastlog om ansættelsen af politiske rådgivere, at "det skal signaleres klart, at disse er bundet til ministeren ved ansættelse i en tidbegrænset periode i ministersekretariatet, uden instruktionsbeføjelser over for ministeriets embedsmænd".

Jospin hjælper Chirac
*Frankrigs socialistiske ministerpræsident, Lionel Jospin, kom onsdag sin konservative rival, præsident Jacques Chirac, til undsætning. Præsidenten er centrum i en storm på grund af beskyldninger om korruption på Paris' rådhus i den tid, hvor Chirac var borgmester.
Jospin beordrede sine ministre til at afholde sig fra at kommentere de undersøgelser, der pågår om forholdene under Chiracs 18 år lange borgmesterstyre i den franske hovedstad.

Britiske sygeplejersker løsladt
*De to britiske sygeplejersker, som onsdag blev løsladt efter at have tilbragt 17 måneder i et saudiarabisk fængsel, forlod landet tidligt torsdag med kurs mod Storbritannien.
Den 39-årige Deborah Parry og den 32-årige Lucille McLauchlan er ved godt helbred ifølge deres saudiarabiske advokat. De to kvinder blev fængslet i december 1996, mistænkt for drab på deres australske kollega Yvonne Gilford i den østlige saudiarabiske by Dhahran, hvor de alle tre arbejdede.

Landbruget klar til øget pesticidafgift
*Dansk landbrug har overraskende skiftet holdning og er nu positiv over for en fordobling af afgiften på sprøjtegifte, de såkaldte pesticider, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.
Til gengæld skal afgiften kobles sammen med en nedsættelse af skatten på jord - den såkaldte grundskyld, foreslår Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke.

Olsen overvejede at fyre Eefsen
*Tidligere rigsadvokat Asbjørn Jensens undersøgelse af Nørrebro-urolighederne kunne være blevet en løkke om halsen på den forhenværende politidirektør i Københavns Politi Poul Eefsen.
Det afslørede tidligere justitsminister Erling Olsen under vidneansvar onsdag foran undersøgelseskommissionen, der undersøger 18. maj-urolighederne. Han forklarede i retten, at han havde bedt Asbjørn Jensen klarlægge, hvorvidt der var store uoverensstemmelser mellem rigsadvokatens egne undersøgelser og politidirektør Poul Eefsens redegørelse i sagen.
Bagtanken var et skabe et eventuelt grundlag for en fyring af Poul Eefsen, forklarede den tidligere justitsminister.

Gadekampe i Madrid
*Det kom til gadekampe i Madrid natten til torsdag, efter at Real Madrid onsdag vandt finalen i mesterholdenes turnering i fodbold over italienske Juventus under en kamp i Amsterdam.
Den spanske tv-station TVE1 viste billeder af kampe mellem politi og sportsklubbens fans ved Cibeles-fontænen, der er et traditionelt mødested for fans.
Politiet skød med tåregas og gummikugler, mens de blev bombarderet med objekter fra folkemængden. Over 20 mennesker blev såret og mindst seks blev arresteret.
Op mod 300.000 fans var taget til det indre Madrid for at fejre sejren.
Real Madrid vandt finalen på et mål, som jugoslaven Predrag Mijatovic scorede efter godt en times spil.

Oprørere stormer regeringsbygning
*Op til 2.000 bevæbnede mænd stormede torsdag regeringsbygningen i Makhatjkala, hovedstad i den russiske kaukasusrepublik Dagestan.
Russiske medier rapporterede, at de bevæbnede mænd er tilhængere af den muslimske leder Nadirsjaj Khatjilajev, leder af Den Russiske Union af Muslimer og russisk parlamentsmedlem, samt af hans bror, Magomed Khatjilajev.
På pladsen udenfor bygningen samlede der sig tusindvis af andre tilhængere af de to brødre, og der blev rapporteret om en spændt stemning mellem de mange mennesker og tropper fra indenrigsministeriet og politiet.
De bevæbnede mænd krævede, at Dagestans ledelse går af, og at der afholdes nyt valg. Angiveligt havde en gruppe på 100 bevæbnede mænd åbnet ild mod en politipatrulje i den centrale del af Makhatjkala.

Elever udnytter hul i systemet
*Kreative gymnasieelever har fundet ud af, hvordan de kan bøje flere regler, så de både kan blive studenter og samtidig skaffe sig en to-årig betalt såkaldt fri ungdomsuddannelse, som de ellers ikke er berettiget til, skriver Berlingske Tidende.
Fidusen består i, at eleverne undlader at gå op til eksamen i et fag til studentereksamen i næste måned. Derefter tilmelder de sig Den frie Ungdomsuddannelse (FUU), der giver SU i to år og støtte på op til 32.000 kr. om året i undervisningstilskud. Til sidst melder de sig så til eksamen i det ene fag, de mangler i at få deres studentereksamen.

Risø markerer sig med ny opdagelse
*Forskere fra Risø er torsdag på forsiden af det internationale tidsskrift Nature med en - hvad de selv kalder - opsigtsvækkende opdagelse, der påviser nye egenskaber ved superledere.
Superledere er materialer, der kan lede elektrisk strøm uden modstand. Imidlertid kan superledningen ødelægges af et magnetfelt, og materialer der i sig selv er magnetiske har hidtil ikke vist sig at være superledende.
Men nu har forskere ved Risø studeret en særlig type superledere, borcarbider, der både er superledende og magnetiske. Derved har de ifølge Risø opnået resultater, der har stor grundvidenskabelig - men ikke så meget praktisk - interesse.

Tvivl om Schengen
*Landene i Schengen-samarbejdet kan benytte det såkaldte Sirene-system til at udveksle oplysninger mellem landenes efterretningstjenester. Dermed drejer Schengen-samarbejdet sig ikke kun om almindeligt politi-arbejde - det handler indirekte også om landenes efterretnings-virksomhed.
Det siger register-eksperten Peter Blume, professor ved Københavns Universitet, i en kommentar til den seneste debat om Sirene-systemet. Med sine udtalelser går Peter Blume imod justitsminister Frank Jensen, der onsdag aften fastslog, at Schengen er et samarbejde "mellem det almindelige politi i de enkelte lande og ikke et samarbejde mellem efterretningstjenesterne".

Faster for et nej til traktat
*Vækkelsesprædikanten Moses Hansen er ikke blot imod sexmesser, han agiterer også for et nej til Amtserdamtraktaten.
Torsdag meddelte han, at han fra lørdag den 23. maj og frem til og med afstemningsdagen den 28. maj vil slå sit telt op under lindetræerne ved Christiansborg. Her vil han fordybe sig i bøn og fortsætte sin 40 dages faste for at "bevare de danske grænser og den danske identitet", som han skriver i sin pressemeddelelse.

Suhartos afsked budt velkommen
*En lang række ledere verden over hilste torsdag den indonesiske præsident Suhartos afgang velkommen og opfordrede til, at politiske og økonomiske reformer i Indonesien fortsætter fredeligt.
"Vi hilser præsident Suhartos beslutning velkommen. Den giver mulighed for at indlede en proces, der fører til en reel demokratisk overgang for Indonesien. En mulighed for det indonesiske folk til at samle sig og bygge et stabilt demokrati til fremtiden," sagde den amerikanske præsident, Bill Clinton, i en erklæring fra Det Hvide Hus.
Ryutaro Hashimoto, Japans ministerpræsident, sagde, at Japan vil fortsætte med at hjælpe Indonesien med at gennemføre reformer.
"Vi vil fortsætte med at støtte det indonesiske folks reformbestræbelser, sagde Hashimoto, hvis land er den største bidragyder i det hjælpeprogram, som Den Internationale Valutafond (IMF) har udarbejdet for at hjælpe det kriseramte Indonesien.
Jusuf Habibie, Indonesiens nye præsident, sagde i en tv-tale til nationen torsdag eftermiddag (dansk tid), at han har i sinde at gennemføre de politiske og økonomiske reformer, som Den Internationale Valutafond (IMF) kræver til gengæld for at yde store lån til det kriseramte Indonesien.
Artikel på forsiden og på side 7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her