Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

20. maj 1998

Styrmand skal for retten igen
*Vestre Landsret i Viborg fastslog i går, at anklagemyndigheden kan føre ankesag mod styrmanden på fragtskibet "Karen Clipper", der sidste år fik en mild dom for grov vold mod en blind passager, som senere blev smidt over bord 40 kilometer fra Afrikas kyst.
Styrmandens forsvarer har forsøgt at få afvist ankesagen på grund af en juridisk-teknisk detalje. Anklagemyndighedens beslutning om at anke sagen var ikke afleveret til styrmanden inden for den lovbestemte frist.
Men det er ikke anklagemyndighedens skyld, at fristen blev overskredet - styrmanden var ude at sejle og ganske enkelt for svær at få fat i, har landsretten nu fastslået. Efter styrmandens mishandling af den ukendte passager kastede tre andre søfolk den muligvis bevidstløse mand i bølgerne på et tidspunkt, hvor "Karen Clipper" befandt sig cirka 40 kilometer fra Sierra Leones kyst. Mandens videre skæbne er uvis.

Statsadvokat skruer bissen på
*Retsopgøret efter de omkring 1.500 selskabstømmersager kommer alligevel til at omfatte straffesager mod de sælgere, der har tjent millioner af kroner på at sælge selskaber til selskabstømmere.
Det fastslår den nyudnævnte statsadvokat Flemming Kjær, der i marts overtog ansvaret for selskabstømmersagerne efter Michael Clan.
"Der er nogle sælgere, der har handlet i et sådant omfang eller under sådanne omstændigheder, at sagen bør forelægges for retten til afgørelse. Mit håb er, at vi i løbet af nogle måneder kan have de første sager efterforsket," siger Flemming Kjær til Politiken mandag.

Vestager vil flytte uddannelse
*Margrethe Vestager (R) er så utilfreds med Københavns Universitets håndtering af den nye uddannelse i folkesundhedsvidenskab, at hun nu overvejer at flytte uddannelsen til enten Århus eller Odense. Som Information skrev den 14. maj besluttede rektor Kjeld Møllgård at udsætte starten på ubestemt tid på grund af manglende penge. "Det er en yderst beklagelig sag. Både i forhold til de studerende og i forhold til ministeriet, der har spillet en meget aktiv rolle under uddannelsens treårige forberedelse. De økonomiske rammer har været fastlagt længe, og jeg kan ikke finde noget i universitetets argumentation, der har ændret sig efter 15. marts. De få millioner kroner, sagen drejer sig om, kan næppe vælte KU's budget," siger Margrethe Vestager til Politiken. Den nye uddannelse er så vigtig for den nye minister, at hun nu ser sig om i det øvrige universitetslandskab efter andre løsninger.

Kongehuset overvejer regning
*Håndværksrådet har efter anklagemyndighedens beslutning om at opgive sagen mod den forhenværende livrist appelleret til kongehuset om at betale for udgifterne til renovering af tjenestelejligheden. Men kongehuset er ikke umiddelbart villige til at betale."Det kan ikke være sådan, at man skal hænge på den, fordi arbejdet tilfældigvis er blevet udført på et slot. Derfor vil vi som alle andre husejere have lov til at undersøge baggrunden for regningerne. Men vi forsøger at få en pæn udgang på sagen", siger hofmarskal Søren Haslund-Christensen til Ritzaus Bureau.

Israel beskyldes for 'statstortur'
*Ifølge den israelske menneskerettighedsgruppen B'Tselem gennemfører den israelske sikkerhedstjeneste årligt mellem 1.000 og 1.500 forhør af palæstinensere om året. Og henved 85 procent af dem udsættes for metoder svarende til totur. Blandt andet får de placeret hætter over hovederne eller lænker om benene. De placeres endvidere i smertefyldte stillinger eller forhindres i at sove. I 1987 tillod en kommission, der blev ledet af den tidligere højesteretsdommer Moshe Landau, den israelske sikkerhedstjeneste, der også går under navnet Shin Beth, at benytte "moderat fysisk pres" mod formodede kriminelle under visse omstændigheder.
Internationale menneskerettighedsgrupper har længe fordømt beslutningen, idet de har henvist til, at det er det samme som at give grønt lys for stats-tortur.

Nyrup vil have LO i tale
*Nyrup lægger op til tre-parts-aftale om pensioner:
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ser gerne, at regeringen sammen med LO og DA laver en ramme-aftale om udbygningen af arbejdsmarkedspensionerne. I utilfredshed og skuffelse over det politiske indgreb i storkonflikten "opsagde" LO ellers i fredags den såkaldte fælleserklæring fra 1987. Statsministeren regner med, at drøftelserne, der skal forberedes sommeren over, kommer til at handle om justeringer af den nuværende arbejdsmarkedsreform.

Lærere kritiserer budgetredegørelse
*Finansministeriets budgetredegørelse, der kom i går, tegner et fordrejet billede, når den påstår, at nogle kommuner bruger 40 procent mere på at nå de samme resultater på skoleområdet. Det mener Danmarks Lærerforening. Finansministeriet regner på, hvor mange undervisningstimer kommunerne får for deres penge. Men undervisningstimerne er et middel, ikke et resultat, påpeger lærerforeningen, der kritiserer, at man ikke har undersøgt kvaliteten af undrvisningen.

Dumaen udskyder START II-traktat
*Det russiske parlaments underhus, Statsdumaen, besluttede tirsdag at udsætte en debat om ratificeringen af START II-traktaten om atomnedrustning til september. Traktaten blev ændret efter pres fra russerne, så den først træder i kraft i 2007 i stedet for 2003. Hermed ville de russiske missiler alligevel være ukampdygtige, og Moskva ville derfor spare penge på en eventuel skrotning. Jeltsin havde håbet, at Dumaen ville undersøge den inden sommerferien. Imidlertid ville de kommunistiske og nationalistiske parlamentsmedlemmer, der fortsat er sårede efter at være blevet påtvunget Jeltsins ministerpræsidentkandidat Kirijenko, ikke være med. Ratificeringen af traktaten var af USA blevet sat som betingelse for den amerikanske præsident, Bill Clintons næste besøg i Moskva. Den amerikanske kongres ratificerede START II-traktaten for to år siden.

Forholdene bliver værre i Mexico
*En række danske organisationer opfordrer danske politikere til at protestere mod "forværringen" af menneskerettighedsforholdene i Mexico, når de i dag tager stilling til den såkaldte associeringsaftale mellem EU og Mexico - en aftale, der skal fremme samarbejdet mellem de to parter. Aftalen indebærer blandt andet, at de to parter forpligter sig til at overholde og fremme menneskerettighederne. Aftalen skal ratificeres i de enkelte EU-lande og af Europa-Parlamentet, inden den træder i kraft, og dette advarer organisationerne imod, sålænge Mexico fortsat overtræder grundliggenden mennskerettigheder.

Fredsforhandlinger i dødvande
*Den palæstinensiske leder, Yassir Arafat, og den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, afsluttede sent mandag aften et hastemøde i London uden at nå til enighed om, hvordan krisen mellem Israel og palæstinenserne skal løses. "Jeg kan ikke sige, at vi har et gennembrud. Tværtimod arbejder vi stadig meget hårdt på at overvinde uoverenstemmelserne," sagde talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium," James Rubin, da mødet var slut.
Ifølge israelsk radio skal Netanyahu have indvilget i, at Israel afgiver 13 procent af Vestbredden til det palæstinensiske selvstyre på betingelse af, at der ikke bliver flere israelske tilbagetrækninger senere på året.

Blair bør ikke rejse til Nordirland
*Flere politiske iagttagere mener, at den britiske premierminister Tony Blair kun gør ondt værre ved endnu engang at tage turen til Nordirland forud for afstemningen om fredsaftalen. Blairs besøg er et forsøg på at påvirke især de skeptiske nordirske protestanter. "Jeg mener, at Blairs besøg nærmest vil virke mod hensigten. Det udstiller graden af desperation hos den britiske regering. Og det legitimerer næsten Nej-kampagnen, der slår på, at det faktisk er acceptabelt at stemme nej," sagde Brian Barton, doktor ved instituttet for statsvidenskab på Queens-universitetet i Belfast.

Danskere bør forlade Bali
*Udenrigsministeriet meddelte tirsdag ved 20-tiden, at man anbefaler alle danske turister at rejse ud af Bali, og ministerråd Nina Jaquet oplyser, at ministeriet har chartret et fly lokalt af Larsen Rejser, der forlader øen onsdag. Flyet, en Boeing 737, har plads til 110 passagerer.
"Flyet forlader Bali onsdag formiddag, men vi ved endnu ikke præcis, hvornår flyet letter," siger Nina Jaquet. Udenrigsministeriet havde tirsdag fortsat ikke noget komplet overblik over, hvor mange danskere der er på Bali, men skønnet ligger på et par hundrede.

Frankrig vedtager 35-timers uge
*Efter en hård, seks måneder lang kamp vedtog Frankrigs socialistisk ledede par-
lament tirsdag aften en kontroversiel lov, der gennemtvinger en 35-timers arbejdsuge, som vil adskille Frankrig fra de europæiske partnere i EU.

Dansk miljø-affald eksporteres
*Allerede før DR-Dokumentar, Operation Hvidvask, i aften afslører, hvordan rederiet Scandlines gamle færger hugges op på en strandbred i Indien, under de mest horrible arbejds- og miljøforhold, har SF stillet spørgsmål til trafikministeren og miljøministeren og kræver, at myndighederne får udleveret alle papirer, så de kan vurdere, om Scandlines eller rederiets mægler A.P. Møller har overtrådt dansk lov, EU-forordningen og Baselkonventionen om eksport af miljøfarligt affald.

Ekstra-straf til Indien
*Danmarks ekstrastraf til Indien for at fortsætte med prøvesprængninger af atombomber står til at blive på i alt 160 mio. kr. i suspenderet ulands-bistand frem til år 2003. Men i samme periode vil Danmark fortsætte med at give fem gange så meget til projekter, som regeringen føler sig kontraktligt forpligtet til at gennemføre. Det fremgår af en opgørelse, som udviklingsminister Poul Nielson (S) tirsdag fremlagde i Folketingets udenrigsudvalg.
Da Indien trods skarpe, danske og internationale protester genoptog prøvesprængningerne den 13. maj, varslede regeringen, at der ville blive luget yderligere ud i planlagte projekter.
På grund af kontraktlige forpligtelser i langt fremskredne projekter vil Danmark trods nedskæringerne dog frem til år 2003 alligevel yde Indien en samlet bistand på i alt 788 mio. kr.
Det regnestykke fik udviklingsministeren opbakning til på udvalgsmødet fra et folketingsflertal.
Der var også tilslutning til, at Danmark ved siden af fortsætter med at yde bistand til Indien igennem private bistandsorganisationer.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her